Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

"Νᾶφε καὶ μέμνασ᾽ ἀπιστεῖν" - μια ανάρτηση διαφορετική απ' τις συνήθεις


Στην Αρχαία Ελλάδα η φιλοσοφική αμφιβολία αναλύθηκε κυρίως από τους Σοφιστές, (Αριστοτέλη, Ευριπίδη, Πύρωνα, Αρκεσίλαο, Πλούταρχο, Επίκουρο κ.α.). Ο Επίμαρχος από την Κω (540-450 π.Χ.) τη διατύπωσε ως "νᾶφε καὶ μέμνασ᾽ ἀπιστεῖν" (να παραμένεις νηφάλιος και να θυμάσαι να δυσπιστείς). Τους δικούς μας προγόνους μελέτησαν οι Δυτικοί και ξεκίνησαν να διατυπώνουν ιδέες όπως "η αμφισβήτηση οδηγεί στην αναζήτηση, και η αναζήτηση στην αλήθεια" (Pierre Abélard, 1079–1142) ή "Cogito ergo sum", (René Descartes/Καρτέσιος, 1596-1650), αρχικά στα γαλλικά ως "je pense donc je suis", αποδίδεται στα Ελληνικά ως.. "σκέφτομαι, άρα υπάρχω".

Στους 27 μήνες που υπάρχει στο διαδίκτυο το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" δεν συγκινήθηκε ποτέ από το "Πίστευε και μη ερεύνα" και προτίμησε να παραμείνει προσηλωμένο στο "Γηράσκω αεί διδασκόμενος" του Σόλωνα, στο "Εν οίδα ότι ουδέν οίδα" του Σωκράτη, στο "Ερευνάτε τας Γραφάς", που λέει το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Στο πλαίσιο αυτό δίνει σήμερα μια διαφορετική ανάρτηση απ' τις συνήθεις, καθώς ...
συνοψίζει στοιχεία από διάφορες προηγούμενες αναρτήσεις σε μια πιο ολοκληρωμένη σύνθεση στοιχείων για την "κλιματική αλλαγή". 

Η ανάρτηση έχει τη μορφή παρουσίασης 30 διαφανειών powerpoint και έχει ελληνικό και αγγλικό κείμενο. Σε κάθε διαφάνεια υπάρχουν αναφορές σε πηγές απ' τις οποίες προέρχονται τα στοιχεία. Την παρουσίαση μπορείτε να την κατεβάσετε σε μορφή pps, που είναι η προτεινόμενη ενέργεια για να δείτε σωστά την κίνηση στη διαφάνεια 29, καθώς και σε μορφή pdf.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ευχής έργο θα ήταν να δουν την παρουσίαση δάσκαλοι και καθηγητές, αυτοί που έρχονται σ’ επαφή με τη νέα γενιά, μια γενιά που μεγαλώνει με την πλύση εγκεφάλου πως το CO2 είναι ρύπος, πως τα ορυκτά καύσιμα είναι δαίμονες που απειλούν την ύπαρξή μας και πως, αν σβήσουμε ανθρακικά και πυρηνικά εργοστάσια, τα αιολικά & Φ/Β θα μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τον πλανήτη. Ε, ΔΕΝ είναι έτσι, το απέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η περίπτωση των διαδοχικών μπλακ άουτ της Ρόδου. Χρειάζονται και συστήματα οικονομικής αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα πολύ απλά δεν είναι διαθέσιμα.

Όσοι λοιπόν βρείτε την παρουσίαση ενδιαφέρουσα καλό θα είναι να την κοινοποιήσετε ως pps αρχείο, ώστε να ενημερωθούν όσοι ενδιαφέρονται.