Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εφάπαξ: Ανατροπές για δικαιούχους δημοσίου, ΔΕΚΟ, τραπεζών

Θυσία γίνεται το εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό για να μετριαστούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας αλλάζει ρότα στις ενοποιήσεις των ταμείων και βάζει σε ένα φορέα τα εφάπαξ και τις επικουρικές.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι μειώσεις στο εφάπαξ είναι δεδομένες και ανάλογα με το ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που θα αποφασιστεί στο νόμο θα είναι μεταξύ 25% και 35%, ενώ με τη συγχώνευση των ταμείων πρόνοιας σε ένα ταμείο με τις επικουρικές συντάξεις ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει τους σημερινούς ασφαλισμένους ότι θα υπάρχει εφάπαξ στα επόμενα..
χρόνια.
Με το σχέδιο που εκτελεί το υπουργείο Εργασίας, τα αποθεματικά των ταμείων πρόνοιας και κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, θα απορροφηθούν από το νέο φορέα και στην πράξη εκεί που προορίζονταν για τα εφάπαξ, θα χρησιμοποιηθούν για να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας των επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑ) και για να μετριαστούν οι μειώσεις που έχει συμφωνήσει το υπουργείο Εργασίας με τους δανειστές!
Με βάση το προσχέδιο του υπουργείου, το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του τον περασμένο Ιανουάριο, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι εξισώνονται με βάση τον παρακάτω τύπο:
Για τα χρόνια ως 31/12/2013 το εφάπαξ υπολογίζεται ως γινόμενο του 70% των αποδοχών επί τα έτη ασφάλισης. Οι συντάξιμες αποδοχές υπολογίζονται με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών (μαζί με τα δώρα και το επίδομα αδείας).
Για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά το εφάπαξ υπολογίζεται βάσει των εισφορών του κάθε εργαζόμενου.
Πλέον όλα δείχνουν ότι ο συντελεστής θα μειωθεί κοντά στο 67% με 68% από 70% κάτι που σημαίνει μίνιμουμ μείωση 3-4%. Η μέση μείωση ωστόσο υπολογίζεται στο 10%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τη μεγαλύτερη μείωση θα υποστούν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, μείωση που θα φτάσει στο 15-20%, ενώ σοβαρή θα είναι και η μείωση στο εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων καθώς ο υπολογισμός γίνεται με βάση την επικουρική σύνταξη.
Σοβαρές απώλειες θα έχουν και οι λιμενεργάτες που έχουν σήμερα μέσο εφάπαξ 40.000 ευρώ, αλλά και οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα με μέσο εφάπαξ στα 30.000 ευρώ. Κοντά στο 10% θα είναι όμως και οι απώλειες για εργαζόμενους όπως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με μέσο εφάπαξ στα 18.000 ευρώ.

 http://www.aftodioikisi.gr/