Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Τις τεχνικές προδιαγραφές των προσφορών για τους έξυπνους μετρητές εξετάζει ο ΔΕΔΔΗΕ

 
 Στη κρισιμότερή του φάση εισέρχεται ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας 180.000 έξυπνων μετρητών όπου και έχουν καταθέσει προσφορές τρία επιχειρηματικά σχήματα.

Έπειτα από την εξέταση των τυπικών, τώρα ο ΔΕΔΔΗΕ εξετάζει τις τεχνικές προδιαγραφές των τριών
προσφορών, που είναι και το πιο δύσκολο σκέλος του διαγωνισμού, με τελευταίο στάδιο το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.

Αν όλα πάνε καλά, μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί ανάδοχος, και με καθυστέρηση μιας… 7ετίας, συμβατικά ρολόγια σε όλη την Ελλάδα θα αντικατασταθούν με σύγχρονους μετρητές, δίνοντας στους καταναλωτές αυτούς..
τη δυνατότητα να έχουν εικόνα σε real time για τη κατανάλωσή τους, και καταργώντας παράλληλα τη διμηνιαία καταμέτρηση. Στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα στηριχτεί στη συνέχεια και η επικαιροποίηση της μελέτης κόστους-οφέλους για την αντικατάσταση όλων των μετρητών της ΔΕΗ πανελλαδικά.

Ένα άλλο έργο στρατηγικής σημασίας του ΔΕΔΔΗΕ με ορίζοντα 5ετίας, που επίσης τρέχει την περίοδο αυτή, αφορά τη ψηφιοποιήση των χαρτών του δικτύου του (GIS), ύψους 55 περίπου εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται το πιλοτικό πρόγραμμα, δηλαδή ψηφιοποιούνται οι χάρτες σε δύο περιοχές της χώρας, σε Δυτική Θεσσαλονίκη και Μεσόγεια.

Συνολικά, 12 είναι τα έργα στρατηγικής σημασίας του ΔΕΔΔΗΕ που έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό. Το βάρος πέφτει σε έργα που συμβάλλουν στην προσαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ στο νέο περιβάλλον της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως διαμορφώνεται διεθνώς, μέσα από τις ραγδαίες εξελίξεις στα έξυπνα δίκτυα, την τηλε-εξυπηρέτηση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο κατάλογος των έργων αυτών είναι ο εξής:

1. Εκσυγχρονισμός Κέντρου Ελέγχου δικτύων Αττικής

2. Δημιουργία Κέντρου Ελέγχου δικτύων Νησιών

3. Εκσυγχρονισμός ελέγχου δικτύων λοιπής Χώρας

4. Αναβάθμιση περιφερειακού εξοπλισμού τηλεχειρισμών στα δίκτυα

5. Εγκατάσταση Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών

6. Νέο Πληροφοριακό Σύστημα Εξυπηρέτησης Πελατών

7. Εγκατάσταση Συστημάτων Τηλε-εξυπηρέτησης Πελατών

8. Αναβάθμιση Προγραμματισμού Ανάπτυξης Δικτύων

9. Ανάπτυξη υποδομών Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών για εφαρμογή Κώδικα ΜΔΝ

10. Ανάπτυξη «Έξυπνων Νησιών», Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του

11. Τηλεμέτρηση πελατών Χαμηλής Τάσης, Πιλοτικό και προώθηση επέκτασής του

12. Αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η πρώτη ομάδα στρατηγικών έργων εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια δημιουργίας «έξυπνων δικτύων» (smart grids) και περιλαμβάνει έργα τηλεχειρισμών και αυτοματισμών, όπως ο εκσυγχρονισμός του ελέγχου των δικτύων της Αττικής και συγκέντρωσή τους μέχρι το 2019 σε ένα ενιαίο Κέντρο Ελέγχου.

Το αυτό ισχύει με τη δημιουργία Κέντρου Ελέγχου των δικτύων των Νησιών μέχρι το 2019, με τον εκσυγχρονισμό και συγκέντρωση των Κέντρων Ελέγχου της λοιπής χώρας σε τρία περιφερειακά Κέντρα μέχρι το 2019, καθώς και την εγκατάσταση έως το 2020 των αναγκαίων στοιχείων τηλεχειρισμού, αυτοματισμού και τηλεποπτείας, ώστε τα κέντρα αυτά να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα δίκτυα όλης της χώρας και να τηλε-ελέγχουν τους βασικούς διακόπτες τους.

 http://energypress.gr/news/tis-tehnikes-prodiagrafes-ton-prosforon-gia-toys-exypnoys-metrites-exetazei-o-deddie