Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Γιατί οι αναλυτές υποβαθμίζουν τη μετοχή της ΔΕΗ;


Σκεπτικισμός επικρατεί στην αγορά για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, καθώς
στο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον και τα προβλήματα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, έρχεται να προστεθεί η αβεβαιότητα γύρω από το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ αλλά και για το άνοιγμα της αγοράς.
Μάλιστα οι εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει προ ημερών και η πρώτη ηχηρή υποβάθμιση από την IBG η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε με μια σειρά από μάλλον απαισιόδοξες επισημάνσεις για το μέλλον της εταιρείας.
Οι αντιδράσεις της αγοράς μπορούν να εκληφθούν και ως μήνυμα από την..
πλευρά των θεσμικών επενδυτών που είναι τοποθετημένοι στη μετοχή της εταιρείας και οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής. Αυτό μπορεί να αλλάξει όταν παρουσιαστούν επίσημα τα σχέδια για το μέλλον του ΑΔΜΗΕ αλλά και ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς, με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα οι μέτοχοι μειοψηφίας βλέπουν την αξία της επένδυσής τους να συρρικνώνεται διαρκώς.
Η κριτική της αγοράς εστιάζεται καταρχάς στην επιμονή σε μια περίπλοκη εναλλακτική λύση για τον ΑΔΜΗΕ που όμως συνεπάγεται πολλά ρίσκα για το μητρικό όμιλο της ΔΕΗ. Ήδη πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν τον σκεπτικισμό τους για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι η διαδικασία παραμένει ασαφής ενώ και το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά σφιχτό (εκδήλωση ενδιαφέροντος τον Ιούνιο, αξιολόγηση τον Οκτώβριο, ολοκλήρωση μέσα στο 2016).  Σημειώνεται ότι το πλάνο απόσχισης που φέρεται να έχει εγκριθεί από την πλευρά των δανειστών προβλέπει την πώληση του 49% σε στρατηγικό επενδυτή που με τη σειρά του θα παραχωρήσει στο Δημόσιο το 25% για να διατηρήσει το 24% με δικαιώματα συμμετοχής στο μάνατζμεντ. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια εταιρεία συμμετοχών στην οποία θα εισφερθεί το 51% και στην οποία μέτοχοι θα είναι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ δηλαδή 51% Δημόσιο και 49% οι μέτοχοι μειοψηφίας.
Κάποιες πληροφορίες θέλουν και τις τράπεζες να χαρακτηρίζουν το εγχείρημα ως υπερφιλόδοξο, την ώρα που η γενικότερη αίσθηση είναι ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής κάτω από τους συγκεκριμένους όρους της πώλησης.
Να θυμίσουμε ότι με βάση ανεξάρτητη αποτίμηση που περιλαμβάνεται στις καταστάσεις της ΔΕΗ η αξία του ΑΔΜΗΕ φτάνει στο 1,537 δις ευρώ, δηλαδή η αξία του 49% είναι 750 εκατ. ευρώ. 
Την ίδια στιγμή το άνοιγμα της αγοράς αλλά και η ενίσχυση του ανταγωνισμού οδηγούν σε μείωση του μεριδίου της εταιρείας, χωρίς προοπτική να εισπραχθούν έσοδα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για διεθνή επέκταση. Στον αντίποδα το παλαιότερο σχέδιο (μικρή ΔΕΗ) προβλεπόταν να εισφέρει στα ταμεία της επιχείρησης ένα ποσό της τάξης του 1,5 δις ευρώ. Πλέον τη θέση του παλιού σχεδίου παίρνουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που θα μειώσουν το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη της ΔΕΚΟ και στη συνέχεια οι συμπράξεις με ιδιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την IBG, η καθαρή επίπτωση στα κέρδη EBITDA από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ θα είναι της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το 2016 και θα φτάσει στα 115 εκατ. το 2020. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας από τα ανεξόφλητα των 2,3 δις ευρώ η εταιρεία αναμένεται με βάση εκτιμήσεις των αναλυτών να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Όσο για τις περίφημες συμπράξεις, αυτές βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και το πραγματικό ενδιαφέρον από την πλευρά των επενδυτών είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θέλει η κυβέρνηση να εμφανίσει.. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αποτυχίας, επανεργοποιούνται τα σχέδια ιδιωτικοποίησης με ακόμη χειρότερους όρους.

 http://energypress.gr