Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τη μετατροπή της κλοπής μετασχηματιστών σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ


Τη μετατροπή της κλοπής μετασχηματιστών και άλλων μετάλλων της ΔΕΗ σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υιοθέτησης της πρότασης.
Ειδικότερα, σε παλαιότερη ερώτηση που είχε καταθέσει, στη Βουλή, ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός με θέμα την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ζημιάς στο Δημόσιο και τους ιδιώτες από κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ και άλλων μεταλλικών εξαρτημάτων, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων πως «δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα, το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και κατόπιν συνεννόησης τόσο με..
την εταιρία, όσο και με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα συνδράμει την προσπάθεια οριστικής πάταξης του φαινομένου με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη».
Το συνημμένο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ ΑΕ παλαιότερα και μετέπειτα της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ – από την έναρξη λειτουργίας της, τον Μάιο του έτους 2012 (ως γνωστόν σύμφωνα με το άρθρο 123 του ν. 4001/2001 η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κλάδου Διανομής της ΔΕΗ ΑΕ) – προέβησαν σε μία σειρά μέτρων-δράσεων για την ανάσχεση και αντιμετώπιση του φαινομένου της κλοπής χαλκού από μετασχηματιστές και λοιπά στοιχεία του δικτύου Διανομής δεδομένης και της μεγάλης σοβαρότητας του προβλήματος.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη συνεχή επαφή και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, την ενημέρωση των Δήμων και τοπικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, την εγκατάσταση συστημάτων παρεμπόδισης των κλοπών και τηλεειδοποίησης στους μετασχηματιστές, καθώς και τη φύλαξη των δικτύων από εταιρίες ασφάλειας.
Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας ΗΦΑΙΣΤΟΣ, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2013 με στόχο την καταπολέμηση της κλοπής μετάλλων και της παράνομης διακίνησής τους, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα αναφορικά με τον περιορισμό της κλοπής χαλκού από εγκαταστάσεις και εν γένει εξοπλισμό του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), ύστερα και από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους συλλογής, εμπορίας και ανακύκλωσης μετάλλων.
Με την εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων-δράσεων και ιδίως με την εφαρμογή του σχεδίου ΗΦΑΙΣΤΟΣ, καταγράφηκε στο σύνολο της χώρας τα έτη 2014 και 2015 μείωση των περιστατικών κλοπής χαλκού από μετασχηματιστές κατά περίπου 50% έναντι του 2013 (συγκεκριμένα τα έτη 2014 και 2015 καταγράφηκαν 1.718 και 1.656 περιστατικά έναντι 3.395 το 2013), με αντίστοιχη σημαντική μείωση της αξίας των κλαπέντων μετάλλων (ιδίως χαλκού).
Ωστόσο, με βάση τα διατιθέμενα στοιχεία προκύπτει ότι ναι μεν συνολικά στη χώρα καταγράφεται σημαντική μείωση των περιστατικών κλοπής μετά το 2013, εντούτοις το φαινόμενο δεν έχει αποτραπεί στο σύνολό του, σε ορισμένες δε γεωγραφικές περιοχές (πχ Βοιωτία, Μεσόγεια) ο απόλυτος αριθμός κλοπών συνεχίζει να παραμένει συγκριτικά υψηλότερος έναντι άλλων γεωγραφικών περιοχών της χώρας.
Για τη δραστική μείωση των περιστατικών κλοπής θεωρούμε αναγκαία και έχουμε ζητήσει από την ΕΛΑΣ τη συνέχιση και συστηματικότερη εφαρμογή του σχεδίου ΗΦΑΙΣΤΟΣ, ιδίως στις περιοχές που καταγράφεται επίταση του φαινομένου. Αυτονοήτως, το αρμόδιο προσωπικό των κατά τόπους Υπηρεσιών μας (αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας έχουν σταλεί στην ΕΛΑΣ) παραμένει στη διάθεση της ΕΛΑΣ με στόχο τόσο τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κλοπών στο δίκτυο Διανομής, όσο και την ταυτοποίηση ύποπτης προέλευσης μεταλλικών αντικειμένων που ενδεχομένως έχουν κλαπεί από αυτό.
Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, στο πλαίσιο των εκ του νόμου αρμοδιοτήτων της (βλ. ιδίως άρθρο 127 του ν.4001/2011) μεριμνά για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών και δρομολογεί την έγκαιρη εγκατάστασή τους στις θέσεις των κλεμμένων, ώστε να εξασφαλίζεται η επαναφορά της ηλεκτροδότησης το συντομότερο και η μείωση της σχετικής όχλησης των χρηστών του ΕΔΔΗΕ στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Επισημαίνεται ότι, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι μονάδες μας είτε έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά αγνώστων δραστών, είτε έχουν δώσει καταθέσεις και στοιχεία στις αστυνομικές αρχές, στις περιπτώσεις που έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα η σχετική διαδικασία δίωξης των συλληφθέντων δραστών. Επίσης η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ παρίσταται ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες, προκειμένου να συμβάλλει στην καταδίκη των δραστών, οι οποίοι σημειωτέον είναι ως επί το πλείστον εγκληματικές ομάδες αλλοδαπών ή/και Ρομά. Υπογραμμίζεται δε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες τέτοιων αδικημάτων παραμένουν άγνωστοι.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, προς αντιμετώπιση του υπόψη φαινομένου και των ιδιαιτέρως σοβαρών συνεπειών του, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ειδική ποινική αντιμετώπιση του φαινομένου διά της πρόβλεψης σχετικού ιδιωνύμου ποινικού αδικήματος.
Για το ζήτημα αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε και στο παρελθόν ζητήσει την ειδική ποινική ρύθμιση του θέματος έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο διάταξης νόμου και σχετικής Αιτιολογικής Έκθεσης, τα οποία θα τεθούν στο προσεχές διάστημα στη διάθεση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ προς περαιτέρω συνεργασία.

 http://energypress.gr