Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Και όμως η ΔΕΗ πουλιέται και μάλιστα κομματάκια


Παρότι ο εφαρμοστικός νόμος και οι τροπολογίες που ρυθμίζουν τις ενεργειακές υποχρεώσεις και τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού δεν έκαναν ευθεία μνεία στο φλέγον ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, όπως έγινε γνωστή από το δημοσιευμένο ΦΕΚ, φέρνει τα πάνω κάτω αφού πλέον και με τη βούλα της κυβέρνησης, ανοίγει ο δρόμος για πώληση κομματιών της ΔΕΗ.
Βεβαίως στην απόφαση όπως δημοσιεύτηκε δεν γίνεται ευθεία αναφορά σε πωλήσεις. Ωστόσο υπάρχει μια ρητή πρόβλεψη, η οποία μάλιστα έχει ρητό και σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Τι λέει η πρόβλεψη αυτή; Εάν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δε φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα όπως περιγράφεται με τα γνωστά μερίδια που καλείται να παραχωρήσει η ΔΕΗ σε τρίτους, τότε θα πρέπει να ληφθούν άμεσα εναλλακτικά δομικά μέτρα ώστε να είναι διαθέσιμη στους εναλλακτικούς..
προμηθευτές ισοδύναμη δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ έχουν προωθεί ως εναλλακτικό μέτρο της πώλησης μονάδων (το παλιό σχέδιο της μικρής ΔΕΗ). Δηλαδή αν και δεν ορίζεται σαφώς ποιος θα είναι ο δρόμος σε περίπτωση αποτυχίας των δημοπρασιών, η κατεύθυνση των μέτρων είναι προδιαγεγραμμένη, με πιθανότερο σενάριο αυτό της πώλησης μεμονωμένων μονάδων (συμπράξεις ή 100% πώληση).
Πότε θα πρέπει να ληφθούν τα εναλλακτικά δομικά μέτρα; Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα σε δύο χρόνια (4 εξάμηνα) από την παρέλευση του εξαμήνου αναφοράς (το εξάμηνο που θα διαπιστωθεί δηλαδή ότι δεν απορροφήθηκαν οι προβλεπόμενες ποσότητες).
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν φέτος το Σεπτέμβριο και μέχρι τέλος του έτους η ΔEΗ θα πρέπει να έχει ποσοστό στην αγοράς λιανικής όχι περισσότερο από 87,24%, δηλαδή οι ιδιώτες από περίπου 8,5% μερίδιο που έχουν σήμερα πρέπει να σκαρφαλώσουν στο 12,76%. Στο τέλος του 2017 το ποσοστό της ΔΕΗ πρέπει να πέσει στο 75,24%, δηλαδή οι ιδιώτες να έχουν μερίδιο 14,76%, στα τέλη 2018 το ποσοστό της ΔΕΗ να είναι 62,24% και στο τέλος του 2019 το 49,24%, δηλαδή οι ιδιώτες να έχουν 50,76%. 
Γίνεται σαφές δηλαδή ότι ακόμη και από φέτος εάν η ανάπτυξη του μεριδίου των ιδιωτικών παρόχων ανακοπεί – εξαιτίας πχ των εκπτώσεων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ και αναμένεται να εξειδικευτούν σήμερα σε συνέντευξη τύπου – υπάρχει ο κίνδυνος να αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη λήψη των εναλλακτικών δομικών μέτρων.

(capital.gr)