Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Μαντέψτε ποιοί έχουν το ακριβότερο ρεύμα και γιατί (2)




http://euanmearns.com/green-mythology-and-the-high-price-of-european-electricity/
Το παραπάνω γράφημα, σε συνέχεια του προηγούμενου (αριστερά),  δείχνει τιμές ηλεκτρικού ρεύματος σε Ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με την κατά κεφαλή εγκατεστημένη αιολική και φωτοβολταϊκή ισχύ.   Επιβεβαιώνει ότι όσο πιο πολλά αιολικά και φωτοβολταϊκά έχει μια χώρα, τόσο πιο ακριβό είναι το ρεύμα της.  Καταρρίπτει τον μύθο που διαδίδουν οι ΑΠΕτζήδες ότι οι ΑΠΕ τους είναι φθηνή ενέργεια.  Αυτός είναι ένα από τα "Πράσινα" παραμύθια.

Και όπως αναφέρει και η αρχική ανάρτηση, η συνταγή των δήθεν φθηνών ΑΠΕ επιβάλλεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ σαν θεραπεία για τα προβλήματα της Ελλάδας, με την μεγαλύτερη ανεργία, την ώρα που η ανεργία στην υπόλοιπη Ευρώπη πέφτει.  Θα παρατηρήσατε ότι στο γράφημα, οι τέσσερις υπερχρεωμένες και φτωχές χώρες (τα λεγόμενα PIIGS) έχουν και αυτές ΑΠΕ, ενώ υπάρχουν ανεπτυγμένες χώρες με περισσότερες ΑΠΕ.  Αυτό εξηγείται εύκολα:   " ...we can conclude that a strong economy can withstand the pressure of high RE penetration  ...we can also conclude that high electricity prices in the PIIGS is like a tax or surcharge on the use of energy and that this will be detrimental to economic growth. We have likely witnessed a vast misallocation of capital. Money that could have been spent promoting economic growth has instead been spent on grid destabilisation and penalising the populations of the PIIGS countries with levies."  Μεταφράζω:  "μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μια ισχυρή οικονομία αντέχει στην πίεση υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.  ...μπορούμε επίσης να συμπεράνουμε ότι οι υψηλές τιμές ρεύματος στις χώρες PIIGS είναι σαν φόρος ή πρόσθετη χρέωση στην χρήση ενέργειας και ότι αυτό θα είναι βλαπτικό στην οικονομική ανάπτυξη.  Έχουμε γίνει μάρτυρες σε μία εκτεταμένη λανθασμένη κατανομή κεφαλαίου.  Χρήματα που θα μπορούσαν να ξοδευτούν για την προώθηση οικονομικής ανάπτυξης, ξοδεύονται για αποσταθεροποίηση δικτύων και για την τιμωρία αυτών των λαών αυτών των χωρών (Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ιρλανδίας και Ελλάδας) με φόρους". 

Προφανώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάζουν την τιμή του ρεύματος, αλλά, όπως θα παρουσιαστεί και παρακάτω, είναι δύσκολο να μην βγάλει κανείς το συμπέρασμα ότι οι υψηλές τιμές οφείλονται στις πολλές ΑΠΕ.


Η έννοια ότι η Πράσινη ενέργεια είναι φθηνή ένα από τα Πράσινα παραμύθια που έχουν συνθέσει το γιγαντιαίο Πράσινο ψέμα που υπονομεύει την κοινωνία μας και τους θεσμούς μας.  Και ένας κοινώς παρονομαστής όλων των Πράσινων παραμυθιών είναι ότι έχουν στοιχεία αληθοφάνειας, που καλλιεργούνται για την απόλυτη παραπληροφόρηση.  Για παράδειγμα, το μεταβλητό κόστος στην λειτουργία ενός αιολικού ή ενός φωτοβολταϊκού είναι πράγματι φθηνό, περίπου δωρεάν, αφού το καύσιμο είναι "δωρεάν".  Αυτό το "δωρεάν" όμως το πληρώνουμε πάρα πολύ ακριβά στην τιμή του ρεύματος, αφού δεν πληρώνουμε κόστος, αλλά την εγγυημένη ταρίφα, που δεν είναι άλλη από την επιδότηση που χρειάζονται οι ΑΠΕτεώνες για να βγάζουν τα κέρδη τους, αφού αποπληρώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους.

Και ούτε αυτό είναι όλο το έγκλημα. Οι ταρίφες που πληρώνονται δεν είναι για κάτι που χρειαζόμαστε, αφορούν σε κουτουρού και μεταβλητή "έγχυση", η απορρόφηση, η μεταφορά, η απόρριψη και η διαχείριση της οποίας μάς στοιχίζει ο κούκος αηδόνι.  Η συσχέτιση ακριβού ρεύματος και πολλών ΑΠΕ δεν είναι τυχαία:
  • Το κόστος κεφαλαίου για ΑΠΕ είναι πολύ υψηλό (για αυτό που αποδίδουν)
  • Χαμηλές διαθεσιμότητες και ακόμα χαμηλότερη συμβολή στην επάρκεια ισχύος
  • Πολύ υψηλές επιδοτήσεις
  • Ανάγκη για ύπαρξη 100% εφεδρειών
  • Κόστος σταθεροποίησης και αναβάθμισης δικτύων
  • Υψηλό κόστος αποθήκευσης τυχαίου ρεύματος, όπου αποτολμάται
Συχνά αναφέρεται από προωθητές ΑΠΕ ότι "πέφτουν οι τιμές και θα γίνουν ανταγωνιστικές οι ΑΠΕ".   Αυτό αναφέρεται στο αρχικό κόστος, και δεδομένων όλων των άλλων στην παραπάνω λίστα, ακόμα κι αν είναι δωρεάν το αρχικό κόστος μιας ΑΠΕ, πάλι θα ακριβαίνει το ρεύμα!
Και, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι ΑΠΕτεώνες διαδίδουν ότι βάζοντας πολλά, διάσπαρτα και διασυνδεδεμένα αιολικά και φωτοβολταϊκά, η "έγχυση" γίνεται πιο χρήσιμη, αλλά και αυτό είναι ψέμα, όπως φαίνεται εδώ, εδώ και εδώ (που το έχω μεταφέρει πρόσφατα και έχει φανεί πανηγυρικά και στην Αυστραλία).


Και φυσικά υπάρχουν πρόσθετα στοιχεία που επηρεάζουν το κόστος, που δεν φαίνονται στην συσχέτιση του πρώτου διαγράμματος. Εάν πχ απεικονισθεί η τιμή σε σχέση με το ποσοστό των αιολικών και των φ/β στην συνολική κατανάλωση,  διαφοροποιείται η Δανία από την Γερμανία:  (α) Οι ΑΠΕ στην Δανία (και η Αγγλία) έχουν μεγαλύτερη "διαθεσιμότητα" (jet stream, Ατλαντικός ωκεανός), (β) η Γερμανία έχει περισσότερα (και ακριβότερα) φ/β, (γ) ειδικά η Δανία είναι ένα μικρό δίκτυο ανάμεσα σε 2 πολύ μεγαλύτερα (το Γερμανικό και το Σκανδιναβικό) και εκτός από την σχέση με τα υδροηλεκτρικά της Νορβηγίας, μπορεί και απορρίπτει χωρίς συνέπειες, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η μεγαλύτερη Γερμανία με τους δικούς τους γείτονες, και όταν η Γερμανία εξαντλήσει τις δυνατότητες των Υ/Η Αυστρίας, Γαλλίας και Ελβετίας, αναγκαστικά περικόπτει τα αιολικά, δηλαδή δεν τα αφήνει να εγχέουν (και τα πληρώνει για αυτό).

Οι ΑΠΕ δεν βασίζονται σε επιστήμη ή μηχανολογία, ή σε πραγματικά οικονομικά.   Βασίζονται σε ψέματα, μισές αλήθειες, καλλιεργημένα παραμύθια και επιδοτήσεις που δεν είναι παρά κεφαλικοί φόροι που πληρώνουν όλο και πιο φτωχοί πολίτες.  Η Ελλάδα δεν έχει τις αντοχές της Γερμανίας για τέτοια...

Ελπίζω, οι αρμόδιοι του ΥΠΑΠΕΝ που έχουν την πολιτική ευθύνη για τις ανωμαλίες που προωθούνται με τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, να προσπαθήσουν να καταλάβουν, αν και δεν αισιοδοξώ...

Στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο οι πιστωτές, και, για την ακρίβεια, οι εξαγωγείς των πιστωτριών χωρών, μέσω τον μεσαζόντων τους που υποδύονται τους "επιχειρηματίες". Δεν τους νοιάζει πόσα χρωστάμε. Τους νοιάζει τι θα πάρουν στην εκκαθάριση. Κάθε ΑΠΕ που μάς αναγκάζουν να βάλουμε, κάθε ΔΕΚΟ που "απελευθερώνουμε" είναι κέρδος για αυτούς, πρόσθετο χρέος για εμάς. Κάτι χειρότερο από φόρο στα σπίρτα ή στο αλάτι, άλλων εποχών...