Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Νέο σχέδιο για αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια καταθέτει ο Π. Σκουρλέτης


Kοινοπρακτικό σχήμα με τρίτη εταιρία για ορισμένες από τις μονάδες της ΔΕΗ αντί της πώλησης του 17% των μετοχών, εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο και διατήρηση από το δημόσιο των μετοχών των ΕΛΠΕ είναι οριασμένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου που προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με στόχο να αλλάξει το μοντέλο για τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον οι εκπρόσωποι των θεσμών θα δεχθούν την τροποποίηση -Σκουρλέτη, ελάχιστους μήνες μετά την επικαιροποίηση και την επαναβεβαίωση του σχεδίου των αποκρατικοποιήσεων
από τη κυβέρνηση και τον ίδιο τον υπουργό.
Κύκλοι του υπουργείου πάντως αναφέρουν ότι ο κ. Σκουρλτεης έχει λάβει το κατ' αρχήν πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου και ότι το όλο εγχείρημα θα ενταχθεί στο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για το νέο Υπερταμείο και πιο συγκεκριμένα για τα περιουιακά στοιχεία του δημοσίου, που θα ενταχθούν στο σκελος της αξιοποίησης. Μέχρι στιγμής πάντως, όλες οι ενεργειακες αποκρατικοποιήσεις, εκτός του ΑΔΜΗΕ, είναι ενταγμένες στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την πώλησή τους.
Ακόμα και η έντονη διαφωνία που εξέφραζε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο κ. Σκουρλέτης για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα φαίνεται ότι αποτελούσε το προοίμιο για το πλάνο αυτό, με επίκεντρο την πιο επίμαχη από τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αυτή της ΔΕΗ.
Ο κ. Σκουρλέτης επανειλημμένα έχει διατυπώσει τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ. 'Ομως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΗΣΟΙΠ) έχει εγκρίνει την πώληση και μάλιστα εντός του 2016 αν αυτό είναι δυνατόν, καλώντας το ΤΑΙΠΕΔ να βρεί τους συμβούλους για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ως το τρίτο τρίμηνο του έτους. Η σχετική απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, που αναφέρεται στο σύνολο των απροκρατικοποιήσεων , τις οποίες ανέλαβε να διεκπεραιώσει το ΤΑΙΠΕΔ έχει αποτυπωθεί και σε ΦΕΚ της 25ης Μαίου.
Σαν αντιστάθμισμα στην πώληση, ο υπουργός φέρνει στο τραπέζι τη δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος με άλλη εταιρία, στο οποίο η ΔΕΗ θα εισφέρει ορισμένες παραγωγικές μονάδες- ενδεχομένως και μέρος του εμπορικού της χαρτοφυλακίου και σε αντάλλαγμα θα αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο.
ΔΕΗ
Ουσιαστικά πρόκειται για το σχέδιο που προωθούσε η διοίκηση της ΔΕΗ για την επίτευξη όμως ενός διαφορετικού στόχου - ο οποίος επίσης περιλαμβάνεται στο μνημόνιο- αυτού της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού, δεδομένου ότι οι δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, θεωρουνται ως ένα μεταβατικό μέτρο.
Η προταση- Σκουρλέτη εκτιμάται ότι δύσκολα θα μπορούσε να πείσει τους δανειστές, καθώς δεν καλύπτει τον βασικό στόχο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι η συγκέντρωση εσόδων για την πληρωμή του χρέους.
Η κυβέρνηση θα ήθελε να εντάξει το πακέτο του 17% της ΔΕΗ όπως και τις υπό πώληση μετοχές ορισμένων άλλων εταιριών πχ των ΕΛΠΕ, στο σκέλος της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που θα περάσουν στο νέο Υπερταμείο. 'Ολα τα κείμενα όμως και τα έγγραφα που συνοδεύουν το μνημόνιο ορίζουν καθαρά ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες του δημοσίου παραμένουν υπό την δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ.
Η μόνη ενεργειακή εταιρία, της οποιάς οι μετοχές θα μπορούσαν να περάσουν στο σκέλος της αξιοποίησης υπό τις σημερινές συνθήκες είναι ο ΑΔΜΗΕ, για τον οποίο δεν υπάρχουν οι προηγούμενες δεσμεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτο, προβληματική φαίνεται και η θέση, που διατυπώνει το υπουργείο περί διατήρησης στο δημόσιο του πακέτου μετοχών των ΕΛΠΕ, περιουσιακο στοιχείο που επίσης έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ με την εντολή να εξεταστεί ο καλύτερος τρόπος διάθεσής του και πιο συγκεκριμένο αν θα δαιτεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου ή σε επενδυτή.
Για τη ΔΕΠΑ, το σχέδιο -Σκουρλέτη δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα από το υφιστάμενο, καθώς η πρόταση του υπουργείου είναι η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, σενάριο απο αυτά που εξετάζει και το ΤΑΙΠΕΔ. Στελέχη του υπουργείου μάλιστα θεωρούν ότι οι μετοχές της ΔΕΠΑ θα μπορούσαν να ειασχθούν και σε κεφαλαιοαγορές του εξωτερικού, δεδομένης της αναβάθμισης της θέσης της εταιρίας λόγω της συμμετοχής της σε διεθνή ενεργειακά πρότζεκτ, όπως πχ ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός, (IGB), το τερματικό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης και ο ελληνο-ιταλικός αγωγός.(IGI).

(ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Μ.Πίου)