Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

ΑΔΜΗΕ: To VDR άνοιξε, αλλά οι επενδυτές δε φάνηκαν

Ενώπιον καθυστερήσεων βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα ο στόχος της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι τον Οκτώβριο να καθίσταται δύσκολος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες το περίφημο Virtual Data Room έχει ανοίξει και λειτουργεί, οι επενδυτές δεν έχουν εμφανιστεί. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του VDR οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσουν να διενεργούν το δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο και να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα της εταιρείας ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. 
Η εξέλιξη αυτή πάντως δεν θεωρείται ανησυχητική για την έκβαση του
διαγωνισμού και αποδίδεται στις καλοκαιρινές διακοπές και τη θερινή ραστώνη. Βεβαίως δημιουργείται αντικειμενικά ζήτημα με τα χρονοδιαγράμματα αφού ως γνωστόν θα πρέπει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να έχει επιλεγεί προτιμητέος επενδυτής και η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Εάν ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο η διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει καταγραφεί η πρόθεση των ενδιαφερομένων εταιρειών να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα από την πλευρά των δανειστών.
Ένα ακόμη "αγκάθι" της διαδικασίας πάντως, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Ο λόγος για τους πιστωτές της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως και να αποδεχθούν το σχέδιο απόσχισης της θυγατρικής της ΔΕΗ, όπως αυτό έχει προταθεί από την κυβέρνηση και έχει εγκριθεί από τους δανειστές. Στις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει με τραπεζικά ιδρύματα υπάρχει θετικό κλίμα σε σχέση με το πλάνο, ωστόσο ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι προβλεπόμενες εγκρίσεις. Και εδώ πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι το πρόβλημα δεν είναι καθοριστικό και ότι δε θα επηρεάσει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η οποία αποδεικνύεται εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο εγχείρημα. 
Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με ποσοστό 24% στον ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε με τη συμμετοχή τριών εταιρειών (Terna, Ιταλία, RTE, Γαλλία και State Grid, Κίνα) καθώς αποκλείστηκε η επίσης κινεζική Southern Power Grid. Τέλος η ίδια διαδικασία προβλέπει την απόκτηση από το δημόσιο απευθείας από τη ΔΕΗ ποσοστού ίσου με το 25% του ΑΔΜΗΕ, ενώ το υπόλοιπό 51% θα παραχωρηθεί σε νέα εταιρεία συμμετοχών που θα δημιουργηθεί και θα έχει την ίδια μετοχική σύνθεση με τη ΔΕΗ (51% Δημόσιο, 49% free float) και θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο. 
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)