Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Τις πόρτες του virtual data room περιμένουν να περάσουν οι τρεις μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ

Ανοίγει εντός των δύο επόμενων εβδομάδων το virtual data room του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου οι τρεις διεκδικητές του 24% να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο στα δεδομένα της εταιρείας.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το άνοιγμα της εικονικής αυτής αίθουσας τεκμηρίωσης προβλεπόταν να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, ωστόσο για τεχνικούς λόγους δεν αποκλείεται αυτό να πάρει μια μικρή παράταση, δίχως φυσικά να υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων, αφού το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά σφιχτό.
Αμέσως μόλις ανοίξει το data room, οι δυνητικοί αγοραστές του 24% θα
αποκτήσουν πρόσβαση σε μια σειρά εσωτερικών στοιχείων του διαχειριστή, σε εκθέσεις ελέγχου που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του πωλητή, δηλαδή της ΔΕΗ, όπως και στα σχέδια σύμβασης αγοραπωλησίας και σύμβασης μετόχων.
Ανθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία εκτιμούν ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, οι επενδυτές θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά μέσω της εικονικής αίθουσας για τον ΑΔΜΗΕ, δίχως να αποκλείεται αυτό να συμβεί και νωρίτερα. Η διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται να αντιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, και αυτό εξάλλου δείχνει και το γεγονός ότι ανακοίνωσε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για την πρώτη φάση διαδικασίας του διαγωνισμού.
Το data room θα μείνει ανοικτό για περίπου ένα μήνα, και οι τρεις προεπιλεγέντες θα πρέπει μέσα στο Σεπτέμβριο να έχουν αποκτήσει την πλήρη εικόνα για τη θυγατρική της ΔΕΗ, προκειμένου αμέσως μετά να υποβάλουν τα σχόλια τους επί των σχεδίων της σύμβασης αγοραπωλησίας και σύμβασης μετόχων. Ακολούθως μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές (η ημερομηνία θα αναοικνωθεί), προκειμένου η επιλογή προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Στην κούρσα για το 24% του ΑΔΜΗΕ θυμίζουμε ότι "τρέχουν" η γαλλική RTE International, η κινέζικη State Grid International Development Limited, Hong Kong, και η ιταλική TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A. σε σύμπραξη με την F2i SGR S.p.A.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τόσο οι Γάλλοι, και οι Ιταλοί, όσο και οι Κινέζοι, ("εξαιρετικά ζεστοί και οι τρεις", λένε οι ίδιες πηγές), στους φακέλους που κατέθεσαν κατά τη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας περιορίζονται σε απλή περιγραφή των εταιρειών τους, δίχως να κάνουν αναφορά στα σχέδιά τους για τον ΑΔΜΗΕ. Ούτως ή άλλως αυτό θα γίνει στην πορεία του διαγωνισμού, μέσω των ερωταπαντήσεων για τα στοιχεία που υπάρχουν στο data room, καθώς επίσης όταν θα κληθούν να σχολιάσουν τις συμβάσεις αγοραπωλησίας και μετόχων.
Αλλά οι πληροφορίες λένε πως και οι τρεις δυνητικοί αγοραστές του ΑΔΜΗΕ, βλέπουν την θυγατρική της ΔΕΗ τόσο σαν βάση που θα στηρίξει τα στρατηγικά τους σχέδια για επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, όπου φιλοδοξούν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο μέσω νέων επενδύσεων σε διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σαν ευκαιρία να πάρουν ευρύτερες θέσεις στην ευρωπαική αγορά ενόψει της ενοποίησης της (target model). 
Η ενεργειακή ένωση αποτελεί προτεραιότητα της Ε. Επιτροπής, και ενόψει του νέου τοπίου της συννένωσης των αγορών ενέργειας μέσω νέων διασυνδέσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, και οι τρεις μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ βλέπουν την ΝΑ Ευρώπη ως ευκαιρία. Η ενιαία ενεργειακή αγορά θα κάνει πιο εύκολες τις διασυνοριακές μεταφορές ηλεκτρισμού, και Γάλλοι, Ιταλοί, και Κινέζοι, "χτίζουν" από τώρα θέσεις, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα.
Αυτοί άλλωστε ήταν και οι λόγοι που οι Ιταλοί και οι Κινέζοι είχαν κατέβει και προ διετίας στον πρώτο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ. Η μεν State Grid, όπως είχαν εξηγήσει στελέχη της στην τότε ελληνική κυβέρνηση, επεδίωκε να επαναλάβει στην περιοχή μας ό,τι επιχείρησε -αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία- στην Πορτογαλία.
Η κινεζική εταιρεία έχει εισέλθει από το 2012 στο μετοχικό κεφάλαιο της πορτογαλικής εταιρείας δικτύων Redes Energeticas Nacionais (REN), προκειμένου μέσω νέων διασυνδέσεων να μεταφέρει ρεύμα σε Ισπανία, και Γαλλία. Στην πορεία ωστόσο αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολο, καθώς Ισπανοί και Γάλλοι "αντιστάθηκαν" σε τέτοιου είδους επενδύσεις, με αποτέλεσμα το σχέδιο των Κινέζων να περπατά με αργούς ρυθμούς.
Την επέκτασή της στα Βαλκάνια έχει σαν στόχο και η TERNA δια μέσω της δημιουργίας διασυνδέσεων για τη μεταφορά ρεύματος από και προς Βουλγαρία και Τουρκία.

 http://energypress.gr/news/tis-portes-toy-virtual-data-room-perimenoyn-na-perasoyn-oi-treis-mnistires-toy-admie