Οι εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας TERNA που θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στις παρουσιάσεις του ΑΔΜΗΕ στους 3 ενδιαφερόμενους επενδυτές, αναμένεται να εκπλαγούν σε σχέση με τα όσα αντιμετώπισαν στον αντίστοιχο διαγωνισμό για την πώληση του 66%. Και αυτό διότι ένα σημαντικό τμήμα της διαδικασίας θα γίνει όπως ακριβώς με τον προηγούμενο διαγωνισμό, μόνο που αυτή τη φορά οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούντες, θα είναι ...
Ως προς τα διαδικαστικά λοιπόν πρώτοι αναμένεται να δουν το management presentation που θα γίνει σε ξενοδοχείο στα Βόρεια Προάστια (η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει την παρουσίαση στο Πεντελικό που όμως έκτοτε έχει κλείσει, οπότε η συνάντηση θα γίνει σε άλλο ξενοδοχείο) οι Ιταλοί της Terna.
Θα ακολουθήσουν οι Γάλλοι της RTE και τελευταίοι οι Κινέζοι της State Grid.Οι ομοιότητες με το προηγούμενο project όμως, που θυμίζουμε έγινε μετ΄εμποδίων εξαιτίας των αντιδράσεων που είχαν οργανωθεί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους και τους αντιδρούντες στην τότε πώληση, δε σταματούν εδώ. Έτσι όπως συνέβη και το 2014, έχει προγραμματιστεί να γίνουν επισκέψεις στα κέντρα κατανομής και σε κέντρα υπερυψηλής τάσης, όπου στις προηγούμενες επισκέψεις τους, οι επενδυτές είχαν συναντήσει μάλλον ανοίκειες εικόνες, σε μια προσπάθεια να αποθαρρυνθούν από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.\\
Τράπεζες
Μπορεί βεβαίως στη νέα διαδικασία που αφορά στην πώληση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή να μην υπάρχουν εσωτερικές αντιδράσεις, ωστόσο Terna, RTE και State Grid είναι πιθανό να βρεθούν ενώπιον άλλων εκπλήξεων. Αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει για όσο διάστημα τουλάχιστον παραμένει η σοβαρή εκκρεμότητα της αποδοχής της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, από τους πιστωτές των δύο εταιρειών. Σημειώνεται ότι ο δανεισμός τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ έχει εξασφαλιστεί με εμπράγματες εξασφαλίσεις στα πάγια του δικτύου. Επομένως οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.
Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις μέχρι στιγμής επαφές με τους πιστωτές δεν υπάρχει αρνητική διάθεση, ωστόσο το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό το θέμα είχε λυθεί καθώς υπήρξε δέσμευση της ΔΕΗ ότι τουλάχιστον το 10% του εσόδου θα πήγαινε για την αποπληρωμή δανείων. Πλέον καθώς διατίθεται το 24% μέσω διαγωνισμού το 10% αντιστοιχεί σε μικρότερο ποσό. Το θέμα θεωρείται σοβαρό, όχι όμως και ανυπέρβλητο, ενώ μεταξύ των πιστωτών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνονται εκτός των ελληνικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και οι ομολογιούχοι των ευρωομολόγων που εκδόθηκαν το 2014 από τη ΔΕΗ.
του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr