Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Μνημόνιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη



Την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την κινεζική CMEC προανήγγειλε σήμερα η ΔΕΗ. Το μνημόνιο αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ 12-16 Σεπτεμβρίου και προβλέπει συνεργασία των δυο επιχειρήσεων για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητης εταιρείας που θα διεκπεραιώσει την κατασκευή 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα), με τη συμμετοχή και των ιδιωτών-ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το energypress είχε αποκαλύψει την πληροφορία για συνεργασία της ΔΕΗ με την CMEC σε ρεπορτάζ του, στις 5 Ιουλίου για την επίσκεψη Παναγιωτάκη στην Κίνα. Έγραφε
συγκεκριμένα ότι "η σημαντικότερη συνάντηση του κ. Παναγιωτάκη ήταν με την εταιρεία CMEC που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Κίνα με έντονη διεθνή δραστηριότητα σε μεγάλα ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Η προοπτική την οποία επιδιώκουν οι επικεφαλής της ΔΕΗ, αφορά συνεργασία για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στη Μελίτη και για την από κοινού δραστηριοποίηση στην Αλβανία".
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι μεταξύ 12 -16 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και τον κ. Fang Yanshui, Assistant President της μεγάλης κινεζικής εταιρείας CMEC.
Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) στο πλαίσια της υλοποίησης του έργου της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη).
 Η υπογραφή του MοU γίνεται μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον Πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Είναι γνωστό ότι για το «project Μελίτη» η διοίκηση της ΔΕΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα περίπου χρόνο δεδομένου ότι συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα και μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα (1) δισ. Ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, και βέβαια στην αύξηση της απασχόλησης.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων, θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αυτά θα είναι ευεργετικά όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για την ελληνική οικονομία στο σύνολο της».
Η παρουσίαση της κινεζικής εταιρείας, όπως την έδωσε η ΔΕΗ:
«Η CMEC είναι διεθνής Εργοληπτική Εταιρεία και Πάροχος Υπηρεσιών και ασχολείται επίσης σε διεθνές επίπεδο με το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Διαθέτει εμπειρία περισσότερη από 30 χρόνια και έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να παρέχει πλήρεις λύσεις με το κλειδί στο χέρι, λειτουργώντας ως integrator μεγάλου πλήθους εταιρειών, για πλήρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν την αρχική σχεδίαση, EΡC, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, συγκοινωνιών και άλλους.
Διαθέτει επιχειρηματικό δίκτυο σε περισσότερες από 150 χώρες στις πέντε ηπείρους.
Έχει στο ενεργητικό της πολλές πρωτιές ως κινέζικη εταιρεία που ανέλαβε τα πρώτα μεγάλα συμβόλαια στον τομέα παραγωγής ενέργειας εκτός Κίνας και είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κινεζικής κατασκευής ultra-super critical ανθρακικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας των 600 MW με άνθρακα στη διεθνή αγορά.
Αποτελεί για την Κίνα την πρωτοπόρο εταιρεία διεθνούς εμπορίου για την βιομηχανία μηχανολογικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών προϊόντων. Είναι ο βασικός προμηθευτής προϊόντων χυτεύσεως και σφυρηλατήσεως για τις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες όπως οι GE, Caterpillar, Liebherr κ.α.
Είναι η μεγαλύτερη κινέζικη εταιρεία στον τομέα των διεθνών βιομηχανικών logistics.
Έχει κατασκευάσει τεράστιο πλήθος εγκαταστάσεων όπως Θερμικοί και Υδροηλεκτρικοί Σταθμοί Παραγωγής και σταθμοί ΑΠΕ, Γραμμές Μεταφοράς, Εργοστάσια Τσιμέντων και Σιδηρουργίας, Πλοία, Στάδια, Κατοικίες, Σιδηροδρομικές γραμμές και Τραίνα, εξοπλισμός Χημικής Βιομηχανίας, εγκαταστάσεις Ύδρευσης, Τηλεπικοινωνιών κ.λ.π.
Από το 2012 είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Χογκ-Κογκ.
Όπως τονίζει η CMEC στόχος της εταιρείας είναι να «συνεχίσει να δουλεύει για αρμονία, πρόοδο και ανάπτυξη παντού στον κόσμο» και φέρνει σε διεθνές επίπεδο την εταιρική κοινωνική της ευθύνη επιμένοντας ιδιαίτερα στην κοινωνική – οικονομική ανάπτυξη».

 energypress.gr