Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Μαζί με τα… φύλλα «πέφτουν» ΑΔΜΗΕ και ΔΕΣΦΑ


Έως το τέλος του μήνα που διανύουμε θα πρέπει να προκύψει η οριστική εικόνα για τη μετάβαση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ στη νέα εποχή.
Πρόκειται για δύο βασικές αλλαγές μετόχων, που εντάσσονται στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου οι σχετικές διαδικασίες, ούτως ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτό; Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τους υποψήφιους επενδυτές, που διεκδικούν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των δύο επιχειρήσεων.
Οι εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ

Στην υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, οι τρεις «μνηστήρες» (η γαλλική RTE, η ιταλική Terna και η κινεζική SGCC) έχουν, ήδη, περάσει από το data room της εταιρίας και έχουν ενημερωθεί αναλυτικά για την οικονομική κατάσταση και τις δραστηριότητες του Διαχειριστή. Ακολουθεί μία προθεσμία περίπου ενός 10ημέρου, ώστε στις 12 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.
Το αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι η ιταλική Terna Rete Italia, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία της εταιρίας, αποτελεί τον εθνικό διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η γαλλική RTE είναι η κατά 100% θυγατρική του ημικρατικού ομίλου EdF, που αποτελεί έναν από τους κολοσσούς της Γαλλίας και η State Grid Company of China (SGCC) είναι ελεγχόμενη από το κινεζικό δημόσιο. Όπως είναι εμφανές, όποιος κι αν είναι ο νικητής της διαδικασίας και πάλι ο ΑΔΜΗΕ θα έχει μέτοχο που θα σχετίζεται με το δημόσιο κάποιας άλλης χώρας.
Σε αυτή τη φάση, οι τρεις υποψήφιοι διεκδικούν το 24% των μετοχών του Διαχειριστή, ενώ δεν αποκλείεται και η συνεργασία μεταξύ τους, με δεδομένο ότι οι Κινέζοι έχουν εξ αρχής δηλώσει την πρόθεσή τους να συμπράξουν με όποιον εκ των δύο υπολοίπων επικρατήσει στη διαδικασία του διαγωνισμού.
Ο ΔΕΣΦΑ
Όσον αφορά στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, από τις επαφές των Αζέρων στην Αθήνα (συνάντηση του επικεφαλής της Socar με τον πρωθυπουργό) προέκυψε αυτό που η εφημερίδα μας και η ιστοσελίδα www.fmvoice.gr έχουν αποτυπώσει στο ρεπορτάζ τους πολλές φορές: Το Μπακού επιδεικνύει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας, για δύο βασικούς λόγους:
·         i. Αποτελεί την κορυφαία (ίσως μοναδική) ευκαιρία για τη Socar να εξάγει (μέσω Ρεβυθούσας) αυτόνομα το δικό της φυσικό αέριο, αξιοποιώντας τις υποδομές του αγωγού TAP, στον οποίο επίσης έχει ισχυρή συμμετοχή.
·         ii. Ακόμη και με μειωμένα τα ανακτήσιμα ποσά από τα τέλη δικτύου, η επένδυση θα είναι κερδοφόρα, απλώς η απόσβεση θα γίνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ότι υπολογίστηκε με βάση την αρχική συμφωνία (με την κυβέρνηση Σαμαρά).
Επιπλέον, η ιταλική Snam, που έχει συμφωνήσει να εξαγοράσει ποσοστό μετοχών πάνω από το 17% δεν αποσύρει το ενδιαφέρον της, ακόμη και μετά από την τροπολογία Σκουρλέτη, που άλλαξε τα δεδομένα με τα τέλη δικτύου. Αντίθετα, το ιταλικό ενδιαφέρον αναμένεται να διατηρηθεί ακόμη και σε περίπτωση «ναυαγίου» με τους Αζέρους.
Η Ομάδα Εργασίας που δημιουργήθηκε μετά από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε λήγει και η δεύτερη παράταση της εγγυητικής επιστολής της Socar, να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ.
Δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Χωρίς πλαφόν και χωρίς την απαγόρευση εξαγωγών, δημιουργείται το νέο πλαίσιο για δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστές ως «τύπου ΝΟΜΕ».
Πρόκειται για μία ακόμη μεταρρύθμιση, που προβλέπεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και του περιορισμού του μεριδίου της ΔΕΗ.
Με βάση τον σχετικό Κώδικα που ενέκρινε η ΡΑΕ και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, για να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες και στη δευτερογενή αγορά, οι κάτοχοι αδειών προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να ενταχθούν στο νεοσύστατο «Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών και Εμπόρων».
Αφαιρέθηκαν όροι
Μετά από τη σχετική γνωμοδότηση των υπηρεσιών της Κομισιόν, αφαιρέθηκαν από το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης, το πλαφόν στην ισχύ του ρεύματος, που θα βγει σε δημοπρασία, καθώς και η απαγόρευση εξαγωγών.
Έτσι, κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας οι ιδιώτες δεν θα έχουν όριο στις ποσότητες που θα διεκδικήσουν και θα μπορέσουν στη συνέχεια να τις μεταπωλήσουν στη βιομηχανία, ενώ παράλληλα θα μπορούν να προχωρούν και σε εξαγωγές, ανάλογα με το πόσο ελκυστικές θα είναι οι τελικές τιμές.

fmvoice.gr