Με τρεις διαδοχικές εκπτώσεις στην τιμή που «έδωσε» η ΔΕΗ στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος» έκλεισε τελικά η μεταξύ τους συμφωνία. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σχετικό κείμενο, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», μέσω της συμφωνίας, διασφάλισε:
α) έκπτωση του 25%, που η ΔΕΗ έδωσε με απόφαση γενικής συνέλευσης σε όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες,
β) πρόσθετη έκπτωση 8% λόγω ειδικών καταναλωτικών χαρακτηριστικών (είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ) και
γ) επιπλέον έκπτωση 15% που αφορά στην προπληρωμή και εμπρόθεσμη εξόφληση μελλοντικών καταναλώσεων.
Το «πακέτο» αυτό ήταν που διασφάλισε τελικά στη ΔΕΗ την υπερπολύτιμη ρευστότητα που έχει μεγάλη ανάγκη αυτή τη στιγμή για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της, καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ και έχουν στερέψει τα ταμεία της επιχείρησης.
Οπως προβλέπει η συμφωνία και όπως είναι πλέον ήδη γνωστό, εντός 15 ημερών
από την υπογραφή της σύμβασης, η «Αλουμίνιον» θα καταβάλει στη ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ. Η πλευρά της πρώτης ανέλαβε επίσης δέσμευση μέσω της συμφωνίας για «μπόνους» προς τη ΔΕΗ, το οποίο συνδέεται με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου. Συγκεκριμένα η σύμβαση προβλέπει προσαύξηση της χρέωσης του τιμολογίου με βάση την τιμή του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Η χρέωση προσαυξάνεται με βάση τον ετήσιο μέσο όρο της επίσημης τιμής αλουμινίου, όπως αυτή ανακοινώνεται καθημερινά στην ιστοσελίδα του LME.
H χρέωση για τιμή αλουμινίου χαμηλότερη ή ίση με 1.800 δολάρια/τόνος παραμένει σταθερή, ενώ για τιμή LME άνω των 1.800 δολαρίων/τόνος και μέχρι 3.300 δολάρια/τόνος, η προκύπτουσα χρέωση προσαυξάνεται κατά 1,25 ευρώ η μεγαβατώρα ανά 100 δολάρια αύξηση της τιμής LME, κλιμακωτά με ανώτερη τιμή τα 18,75 δολάρια/τόνος, η οποία παραμένει σταθερή για τιμή αλουμινίου πάνω από τις 3.300 δολάρια/τόνος.
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση 15% για την προπληρωμή και εμπρόθεσμη εξόφληση, η σύμβαση προβλέπει ότι:
1. Η «Αλουμίνιον» θα καταβάλει προπληρωμή ύψους 100 εκατ. ευρώ έναντι των παραδόσεων ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσεις της περιόδου 1.7.2016 έως 30.6.2017. Η πληρωμή θα καταβληθεί εντός 15 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ το ποσό της προπληρωμής θα αποσβένεται τμηματικά κατά τη διάρκεια του συμβατικού έτους, έναντι εξόφλησης του μηνιαίου τιμολογίου της ΔΕΗ, αρχής γενομένης από το ληξιπρόθεσμο τιμολόγιο για την εν λόγω περίοδο και μέχρι της εξάντλησης του ποσού.
2. Για τις καταναλώσεις της περιόδου από 1.7.2017 έως 30.6.2018 και για τα επόμενα συμβατικά έτη (μέχρι το 2020), η «Αλουμίνιον» θα καταβάλει προπληρωμή ανταγωνιστικού σκέλους που αντιστοιχεί στο 30% της συνολικής χρέωσης του ανταγωνιστικού σκέλους ενέργειας πλέον CO2, υπολογιζόμενο με βάση την κατανάλωση του εκάστοτε προηγούμενου συμβατικού έτους.
Το ελάχιστο κατώτατο όριο τιμολόγησης της «Αλουμίνιον» μετά τις εκπτώσεις που απορρέει από τη σύμβαση είναι 31,6 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή κάτω από τα 36,6 ευρώ η μεγαβατώρα που έδωσε η Διαιτησία στην «Αλουμίνιον» αλλά πάνω από τα 27 ευρώ η μεγαβατώρα που ορίστηκε με την υπουργική απόφαση για τα ΝΟΜΕ, το λειτουργικό κόστος λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ.
Η σύμβαση «Αλουμίνιον» - ΔΕΗ εξέπεμψε θετικό μήνυμα για το σύνολο της ενεργοβόρας βιομηχανίας, με κάποιες εκ των οποίων να εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Για αμοιβαία και επωφελή συμφωνία έκανε λόγο τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και ο όμιλος Μυτιληναίου.
Ολα όσα περιγράφονται παραπάνω αποτελούν στην ουσία ένα νέο μοντέλο στις συμβάσεις της ΔΕΗ με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες της κι έτσι κλείνει μια διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και «Αλουμίνιον της Ελλάδος», που χρονολογείται από το 2008.
Καθημερινή