Την ανάγκη προάσπισης του εγχώριου καυσίμου, του λιγνίτη, και τη συνέχιση της συμμετοχής του στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας αλλά και φθηνό ρεύμα για το λαό, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ομίλου ΔΕΗ (ΕΤΕ-ΔΕΗ-ΚΗΕ), Κώστας Μανιάτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «e-ptolemeos.gr».
Απευθύνει μάλιστα κάλεσμα ενότητας προς τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τα συνδικάτα τους, την τοπική αυτοδιοίκηση και προς όλους τους βουλευτές των ενεργειακών δήμων, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα κοινό μέτωπο που θα παλέψει σθεναρά για να παραμείνει ο λιγνίτης βασικό καύσιμο στην ηλεκτροπαραγωγή και στις επόμενες δεκαετίες.
Ο κ. Μανιάτης ο οποίος βρέθηκε την Πέμπτη στην Πτολεμαΐδα, αναφέρθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΤΕ-ΔΕΗ στις 17 Δεκεμβρίου στην Μεγαλόπολη με θέμα: «Λιγνίτης: Το εθνικό μας καύσιμο χθες… Αύριο τι; Τελικά τον θέλουμε τον λιγνίτη; Ναι ή Όχι; Αν ναι σε τι ποσοστό και πως
τον στηρίζουμε!» και ανακοίνωσε ότι αντίστοιχη ημερίδα για το λιγνίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στην Πτολεμαΐδα το προσεχές διάστημα, κατόπιν σχετικού αιτήματος του δημάρχου Εορδαίας και προέδρου του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, Σάββα Ζαμανίδη.
«Αυτό που καταφέραμε με την ημερίδα που διοργανώσαμε για το λιγνίτη ήταν να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους βουλευτές ενεργειακών δήμων και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στη ΔΕΗ και να καταδείξουμε την αναγκαιότητα συνέχισης του λιγνίτη στην παραγωγή», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΤΕ-ΔΕΗ είναι αναφανδόν «υπέρ του λιγνίτη, γιατί μόνο με συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να υπάρχει μια ισορροπημένη κατάσταση. Και για να μπορέσει η χώρα να βγει από το σημερινό αδιέξοδο πρέπει να υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή. Γιατί βλέπετε τι έγινε πριν μερικά χρόνια στη Ρωσσία και την Ουκρανία με το Φυσικό Αέριο, όσο για την ενέργεια από τις ΑΠΕ δεν έχουμε συνέχεια ήλιο ή συνέχεια αέρα. Άρα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα, πρέπει να υπάρχει ένα καύσιμο που θα εξασφαλίζει ένα ισοζύγιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, να έχει ισορροπία και να κοιτάξουμε με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές να μην ρίχνουμε όλα τα βάρη στο λιγνίτη. Γιατί γνωρίζετε ότι την περιοχή σας τη ρυπαίνει το εργοστάσιο που βρίσκεται δίπλα, στα Σκόπια, την ατμόσφαιρα της περιοχή σας δεν τη μολύνουν μόνο τα δικά μας εργοστάσια. Και η ΔΕΗ έχει δώσει βαρύτητα σ’ αυτό το θέμα και έχει υιοθετήσει περιβαλλοντικές τεχνολογίες ώστε να ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον.»
Ανέφερε ειδικότερα ότι «εμείς, η ΕΤΕ-ΔΕΗ, ζητάμε να συμμετέχει ο λιγνίτης σε ποσοστό τουλάχιστον 50% στην ηλεκτροπαραγωγή. Το ζητάμε αυτό ώστε να έχουμε σαν χώρα ενεργειακή ανεξαρτησία και ενεργειακό ισοζύγιο για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα, αλλά και για να μπορέσουν και οι λιγνιτικοί- ενεργειακό νομοί που έδωσαν τα σπλάχνα τους να μπορέσουν σιγά σιγά να δουν τι θα γίνει στη λεγόμενη μεταλιγνιτική εποχή, αν και έτσι όπως εφαρμόζουν τις ενεργειακές πολιτικές έφεραν τη μεταλιγνιτική εποχή. Αλλά δεν είναι ακόμα αργά. Πρέπει όμως όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι, δεν μάς χωρίζει τίποτα. Αντίθετα μάς ενώνουν πάρα πολλά, και κυρίως η αναγκαιότητα να έχει ο καταναλωτής φθηνό ρεύμα. Και αυτό μπορεί να το παρέχει μόνο ο λιγνίτης, γιατί βλέπουμε τι κοστίζουν οι ΑΠΕ, αλλά και για να μπορέσει να σηκώσει κεφάλι η χώρα, να βγει απ’ τα μνημόνια.»
Ο πρόεδρος της ΕΤΕ κατά την παραμονή του στην περιοχή μας ενημέρωσε συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και νέους εργαζόμενους της ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) στη Φλώρινα»για την ανάγκη ενότητας, ώστε να περισωθεί ό,τι περισσότερο μπορεί. Γιατί πρέπει να είμαστε ενωμένοι για τα δύσκολα που έρχονται το επόμενο διάστημα για τη ΔΕΗ μας. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πιέσουμε τον υπουργό Ενέργειας, την πολιτική εξουσία ώστε να βγουν εκτός αυτοί οι Νόμοι που έχουν περάσει ενάντια στο λιγνίτη, γιατί οι δανειστές δεν έβαλαν αυτούς τους όρους για το καλό της χώρας μας αλλά για να είμαστε ελεγχόμενοι ενεργειακά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από ξένα κέντρα και όχι από την χώρα μας. Με τον λιγνίτη είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις και δεν κινδυνεύουμε ό,τι κι αν παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα», σημείωσε ο κ. Μανιάτης.
Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ενότητας για την υπεράσπιση του λιγνίτη, λέγοντας: «Πρέπει να είμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να γίνει μέσα στα συνδικάτα, μέσα στην αυτοδιοίκηση, από τους βουλευτές, από την κοινωνία, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την κοινωνία να έχει φθηνό ρεύμα αλλά και για να μην καταστραφούν οι νομοί Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας ο λιγνίτης πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στην παραγωγή.»
Προτάσεις
Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε τέλος στις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΤΕ-ΔΕΗ στην ημερίδα της Μεγαλόπολης, προτάσεις που θα συμβάλλουν στην προστασία των συμφερόντων της επιχείρησης, του ελληνικού λαού, των εργαζομένων στην επιχείρηση και κυρίως των καταναλωτών, οι οποίες είναι οι εξής:
1) Εδώ και τώρα η πολιτεία να καταρτίσει τον Μακροχρόνιο Ενεργειακό Σχεδιασμό της χώρας, με βάση τον ορθολογισμό και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και να καθορίσει το μίγμα καυσίμου σε βάθος 20ετίας, με στόχο ο λιγνίτης να επανέλθει στο 50% στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.
2) Εδώ και τώρα η πολιτεία σε συνεργασία με τη Διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, να φέρει συγκεκριμένο σχέδιο του πως η παραγωγή από λιγνίτη θα επανέλθει σε αυτά τα ποσοστά.
3) Εδώ και τώρα η πολιτεία να χορηγήσει ΑΔΙ και για τις λιγνιτικές μονάδες και να υπερασπιστεί το λιγνίτη στα όργανα της Ε.Ε..
4) Εδώ και τώρα η πολιτεία για λόγους ίσης μεταχείρισης να αντιμετωπίσει τη λειτουργία των μονάδων τηλεθέρμανσης με τους ίδιους όρους που γίνεται η κατανομή των μονάδων ΣΗΘΥΑ.
Μέχρι τότε:
α) Εδώ και τώρα η πολιτεία να εξασφαλίσει τη λειτουργία 32.000 ωρών λειτουργίας για τις μονάδες των ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς.
β) Να διασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2 όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της βαλκανικής.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της ημερίδας της ΕΤΕ για το λιγνίτη θα εκδοθούν μέχρι 15-20 Ιανουαρίου 2017, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.
http://e-ptolemeos.gr/kostas-maniatis-proedros-ete-dei-anagki-metopou-gia-tin-proaspisi-tou-ligniti/