Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

κ.Σταθάκη: το όραμα για μια Ελλάδα γεμάτη αιολικά είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά του λαού και του τόπου


Το ερευνητικό κέντρο της ΕΕ (Joint Research Centre) έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων (EMHIRES), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό της ποσότητας αιολικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί σε μια περιοχή. Η εικόνα που βλέπετε προέρχεται απ' τη βάση αυτή και δείχνει τον απόλυτο παραλογισμό που έχει επικρατήσει με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών: Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και η μισή Πορτογαλία έχουν εξαφανιστεί απ' το χάρτη, την Ελλάδα ευτυχώς ακόμα μπορούμε να την εντοπίσουμε, δεν έγινε ακόμα η "Δανία του Νότου".

Οι χώρες αυτές έχουν πλέον όχι απλά καταστρέψει τα τοπία τους, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και την κοινωνική συνοχή: κάθε ανεμογεννήτρια παράγει κατά τη λειτουργία της διαπεραστικό θόρυβο ακουστικής έντασης περί τα 98-108 dBA, είναι δηλαδή ουσιαστικά μια σειρήνα, που σπάζει τα νεύρα κάθε έμβιου όντος στη γύρω περιοχή. Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα; Η δραματική αλλαγή χρήσης στη γη όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, ο αγροτικός, ο κτηνοτροφικός, ο τουριστικός, ο βιοτεχνικός χαρακτήρας μιας περιοχής υποχωρούν καθώς η συγκατοίκηση με τις ανεμογεννήτριες γίνεται απαγορευτική, λόγω του θορύβου. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που σ' όλη την Ευρώπη πλέον, (π.χ. Βαυαρία, Πολωνία, Ουγγαρία, κλπ), εφαρμόζεται για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών ο κανόνας απόστασης τουλάχιστον 10Η, όπου Η το ύψος της ανεμογεννήτριας: διώχνουν τις ανεμογεννήτριες μακριά, να μην τις βλέπουν και, κυρίως, να μην τις ακούνε. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που παντού ανά τον πλανήτη έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες ομάδες πολιτών, ακόμα και πολιτικό κόμμα, που αντιδρούν ενάντια στην αιολική παράνοια, την ίδια στιγμή που δεν αντιδρούν στην εξάπλωση των Φ/Β. Το Μάιο 2015 η "μισή Ελλάδα" έστειλε "Υπόμνημα κατά των αιολικών" στον Τσιρώνη, αλλά (περίπου) κανείς δεν βγήκε να διαμαρτυρηθεί για τα Φ/Β.

Ακόμα χειρότερα, μέσα σε μια δεκαετία θα έχει επέλθει η γήρανση των ανεμογεννητριών, δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα μπουν στη σειρά για αποσυναρμολόγηση, αλλά σχεδόν κάθε 2-3 ανεμογεννήτριες ανήκουν σε μια ξεχωριστή εταιρεία "ειδικού σκοπού", εύκολη σε επιχειρηματική εξαφάνιση, οπότε είναι πιο εύκολο το κλείσιμο των εταιρειών, κανείς δεν θα πληρώνει για την αποσυναρμολόγηση/απεγκατάσταση και η ύπαιθρος θα γεμίσει βιομηχανικά ερείπια.

Επειδή βέβαια ουδέν κακό αμιγές καλού, ίσως βρεθεί σε κάποιες περιοχές κανένας "ευαίσθητος" Δήμαρχος και θελήσει να μπλοκάρει την αποξήλωση κάποιων εκατοντάδων ή χιλιάδων ανεμογεννητριών, προκειμένου "να διασώσει τη βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής του": ο απόλυτος παραλογισμός "κάποιων" αιρετών ... δεν μπορεί να είναι αποκλειστικό Ελληνικό φαινόμενο.

Κάθε ανεμογεννήτρια παράγει κατά τη λειτουργία της διαπεραστικό θόρυβο ακουστικής έντασης περί τα 98-106 dBA, ανάλογα με τον τύπο, είναι δηλαδή ουσιαστικά μια σειρήνα, που σπάζει τα νεύρα κάθε έμβιου όντος στη γύρω περιοχή, ιδίως τη νύχτα, που οι πολίτες πάνε για ύπνο. Ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα; Η δραματική αλλαγή χρήσης στη γη όπου εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, ο αγροτικός, ο κτηνοτροφικός, ο τουριστικός, ο βιοτεχνικός χαρακτήρας μιας περιοχής υποχωρούν, καθώς η συγκατοίκηση με τις ανεμογεννήτριες γίνεται απαγορευτική, λόγω του θορύβου. Αυτός είναι κι ο βασικός λόγος που σ' όλη την Ευρώπη πλέον εφαρμόζεται για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών ο κανόνας απόστασης τουλάχιστον 10Η, όπου Η το ύψος της ανεμογεννήτριας: διώχνουν τις ανεμογεννήτριες μακριά, να μην τις βλέπουν και, κυρίως, να μην τις ακούνε. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Τα προηγούμενα χρόνια η ΡΑΕ μοίρασε και στη χώρα μας τις άδειες για τα αιολικά κυριολεκτικά "σαν μαρουλόφυλλα", φέρνοντας τον ΑΔΜΗΕ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μαντέψει κανείς ποια έργα αιολικών πάρκων τελικά θα κατασκευαστούν και πότε θα κατασκευαστούν κι επιπλέον, αν κατασκευαστούν όλα, δεν υπάρχουν χρήματα για τις απαιτούμενες τεράστιες επεκτάσεις των δικτύων μεταφοράς ρεύματος. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η ΡΑΕ μοίρασε τις άδειες με σαφώς ταξικά χαρακτηριστικά. Όπως μπορεί εύκολα να δει κανείς στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της ΡΑΕ, (καρτέλα "Πυκνότητα Αιολικών Εγκαταστάσεων", απ' όπου έχει ληφθεί ο Πίνακας), η Ανατολική Αττική εξαιρείται χαρακτηριστικά απ' την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, την ίδια στιγμή που η Άνδρος αντιμετωπίζεται περίπου σαν πειραματόζωο με πάνω από 200 "τυπικές" ανεμογεννήτριες και η Αργολίδα γίνεται κυριολεκτικά "σουρωτήρι", ακόμα και στον (Καποδιστριακό) Δήμο Μηκυναίων η ΡΑΕ έχει προβλέψει 104 "τυπικές" ανεμογεννήτριες. Μια "τυπική" ανεμογεννήτρια, σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, (ΦΕΚ τ. Β, 2464/3.12.2008), έχει διάμετρο ρότορα 85 μέτρα, κάτι που στην πράξη σημαίνει γεννήτρια ισχύος 2MW, (φαίνεται πως ο νομοθέτης του 2008 είχε στο μυαλό του τη Vestas V90, την πιο συχνά εμφανιζόμενη στην Ελλάδα και ντρεπόταν να το γράψει). Θα πηγαίνει ο τουρίστας να βγει φωτογραφία στην Πύλη των Λεόντων ή στο Θολωτό Τάφο του Ατρέα και στο βάθος θα φαίνονται και μερικές ανεμογεννήτριες; Είμαστε σοβαροί, πάμε να καταστρέψουμε το μοναδικό στον κόσμο πολιτιστικό μας απόθεμα;

Για όλα τα πιο πάνω κ. Σταθάκη μας έχετε μια χρυσή ευκαιρία, ως αρμόδιος πλέον Υπουργός Ενέργειας, να καθαρίσετε τη χώρα απ' τα φαντάσματα του παρελθόντος: η νομοθεσία προβλέπει την ανά διετία αναθεώρηση της σκανδαλώδους Υπουργικής Απόφασης A.Y./Φ1/οικ.19598/01 Οκτωβρίου 2010 (ΦΕΚ τ. Β 1630) “για την επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος και την κατανομή της στο χρόνο μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας”, αλλά φθάσαμε στο 2017 πια σε λίγες ημέρες κι αναθεώρηση ποτέ δεν είδαμε, ο προκάτοχός σας είχε στο νου τον "εθνικό στόχο και άλλα παραμύθια". Ποτέ δεν είναι αργά, κάνετε την αναθεώρηση εδώ και τώρα, με μια ΜΕΓΑΛΗ απομείωση του μεριδίου των αιολικών, ό,τι ήδη κατασκευάστηκε είναι αρκετό, δεν χρειαζόμαστε κι άλλα αιολικά. Αφού οι δανειστές μας επιβάλλουν ΑΠΕ, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με αύξηση του μεριδίου των Φ/Β, κυρίως σε εκείνα τα Μη Διασυνδεμένα Νησιά για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη διασύνδεσής τους στο ηπειρωτικό σύστημα την προσεχή 15ετία και με ενίσχυση του προγράμματος "Φ/Β σε στέγες". Κι ακόμα, επιτέλους, βάλτε να δουλέψει εκείνο το αραχνιασμένο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας! Βγάλτε απ' το χρονοντούλαπο τη γεωθερμία στη Νίσυρο, τη Μήλο και τη Λέσβο. Δώστε κίνητρα να έλθουν επενδυτές στην κυματική ενέργεια, όπως έγινε στο Γιβραλτάρ, όπου υλοποιήθηκε η ίδια ιδέα που είχε πατεντάρει κι Έλληνας, (αλλά η Ελλάδα ως γνωστόν δούλευε πάντα με μίζα και λάδι).

Άλλαξε τώρα τίποτα με την κυβέρνηση της "Αριστεράς"; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Καθώς η Ελλάδα πρέπει ΑΜΕΣΩΣ ν' απεξαρτηθεί απ' την ανοησία και το λαϊκισμό των πολιτικών. Και τη σκέτη λαμογιά.