Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΗ: Προσλαμβάνει εισπρακτικές για να αντιμετωπίσει το αγκάθι των απλήρωτων λογαριασμών

της Μανταλένας Πίου


Οι οφειλές πελατών της ΔΕΗ, ξεπερνούν τα 2,41 δισ. ευρώ, χωρίς στο νούμερο αυτό να περιλαμβάνονται τα ποσά που έχουν οριστικά χαθεί για τη ΔΕΗ.

Σε εξειδικευμένους οίκους για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να καταφύγει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης για να βελτιώσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών, ενισχύοντας την εξαιρετικά  προβληματική ρευστότητα της εταιρίας.



Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι οφειλές πελατών της ΔΕΗ (μαζί με τους λογαριασμούς που έχουν ρυθμιστεί) ξεπερνούν τα 2,41 δισ. ευρώ, χωρίς στο νούμερο αυτό να περιλαμβάνονται  τα ποσά που έχουν οριστικά χαθεί για τη ΔΕΗ, από πελάτες πχ που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή διέκοψαν την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους κλπ.  Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη, στις αρχές Δεκεμβρίου για το συνέδριο Capital Link, ο κ. Παναγιωτάκης είχε έλθει σε επαφή με στελέχη εξειδικευμένων
οίκων στην είσπραξη και την ασφάλιση  ανεξόφλητων λογαριασμών και δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τη χρήση τέτοιων υπηρεσιών.  Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, την ερχόμενη Δευτέρα  9 Ιανουαρίου, να υπάρξει και σχετική απόφαση για την έναρξη των διαδικασιών πρόσληψης τέτοιων οίκων.  Αλλωστε, η ατζέντα του επικείμενου ΔΣ περιλαμβάνει μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων,  το νέο πρόγραμμα δόσεων κλπ, ενώ ο κ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει ότι η εταιρία σχεδιάζει προϊόντα και δράσεις για τη σημαντική βελτίωση της εισπραξιμότητας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα, στο πρόγραμμα των διακανονισμών εντάχθηκαν ως το τέλος του 2016 περί τους 600.000 πελάτες για συνολικές οφειλές 1,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 70% των δυνάμενων να ρυθμιστούν οφειλών. Πέραν αυτών υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,213 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 320 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις οφειλές του δημοσίου (κεντρική κυβέρνηση, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ), 360 εκατ. ευρώ από τις μεγάλες βιομηχανίες και κυρίως τη ΛΑΡΚΟ και 533 εκατ. ευρώ οφειλές πελατών διαφόρων κατηγοριών, που δεν έχουν διακανονιστεί.  Από τις συνολικές οφειλές του δημοσίου, ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ αφορά στα χρέη των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης προς τη ΔΕΗ, για την εξόφληση των οποίων η κυβέρνηση έχει αναλάβει στο μνημόνιο την υποχρέωση να τα πληρώσει. Γι' αυτό το λόγο έχει ληφθεί και σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).  'Ομως, σύμφωνα με δήλωση του κ. Παναγιωτάκη ο ρυθμός εξόφλησης είναι χαμηλός, παρότι τα σχετικά κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί από την εκταμίευση της υποδόσης του δανείου (πρώτη αξιολόγηση) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Ο ίδιος θεωρεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους και δηλώνει ότι αν δεν επιταχυνθεί ο ρυθμός των αποπληρωμών, η ΔΕΗ θα καταφύγει στην μέθοδο της προκαταβολής έναντι χρεών.    Ο άλλος «πονοκέφαλος» είναι κατά πόσον οι πελάτες που έχουν ενταχθεί σήμερα στη ρύθμιση των 36 δόσεων θα τηρήσουν το πρόγραμμα, πληρώνοντας κανονικά, καθώς τα ποσά που έχουν εισπραχθεί είναι πενιχρά λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού των δόσεων.