Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Διεθνής διαγωνισμός από τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση 4 γεωθερμικών πεδίων – Θα τριπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στην τριετία

Θοδωρής Παναγούλης
Με σαφή στόχο να κερδίσει το χαμένο έδαφος στον τομέα των ΑΠΕ (όπου ξεκίνησε μεν πρώτη, ιστορικά, στην Ελλάδα, έμεινε όμως στάσιμη τα τελευταία χρόνια) κινείται πλέον η ΔΕΗ μέσω της 100% θυγατρικής της, ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η υπό τον Ηλία Μοναχολιά διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει λάβει εντολή από τη μητρική να προωθήσει ένα φιλόδοξο στόχο: Δραστηριοποιούμενη σε όλες τις μορφές Ανανεώσιμης Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, βιομάζα, υδροηλεκτρικά), να τριπλασιάσει την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ της επιχείρησης μέσα στην επόμενη τριετία.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Μοναχολιά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες δουλεύει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τρείς παράλληλους δρόμους:

  • Την επιτάχυνση υλοποίησης των αδειοδοτημένων έργων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της σε διάφορες φάσεις και στάδια.
  • Την εξαγορά έτοιμων λειτουργούντων έργων, κυρίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών, αλλά και αδειών στους τομείς των αιολικών και των υδροηλεκτρικών.
  • Τη δραστηριοποίηση σε αγορές του εξωτερικού, είτε μόνη είτε σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εμφανίζεται, γενικότερα, ανοιχτή σε συνεργασίες με ξένες και ελληνικές εταιρείες για από κοινού εκμετάλλευση έργων, έχοντας και στο παρελθόν δοκιμάσει με επιτυχία τέτοιες συνεργασίες (με την ΤΕΡΝΑ, την ΕΛΤΕΧ, την EDF κ.λπ.).
Για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος, η εταιρεία θέλει να μοχλεύσει με τραπεζικό δανεισμό τα περίπου 50 εκατ. ευρώ που έχει στα ταμεία της. Προς τούτο… βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δανεισμό ύψους 115 εκατ. ευρώ (εκτιμάται ότι θα έχουν πέσει υπογραφές μέχρι το Μάιο), όσο και με την EBRD, αλλά και ξένα funds.
Η εταιρεία έχει υψηλή πιστοληπτική δυνατότητα καθώς σήμερα έχει μηδενικό δανεισμό, ικανά ίδια κεφάλαια και κερδοφόρες χρήσεις.
Γεωθερμία
Μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποτελεί η επανεκκίνηση της «πονεμένης» από το παρελθόν ιστορίας των γεωθερμικών πεδίων. Έχει ήδη αναδειχθεί (τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση) ως σύμβουλος για την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία Euroconsultants σε συνεργασία με την Ισλανδική Mannvit και την CAMConsultants.
Ο διεθνής διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα έχει «βγεί» σε 4 μήνες και θα αφορά την επιλογή στρατηγικού εταίρου για την έρευνα και ανάπτυξη, με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία: Λέσβου, Νισύρου, Μήλου – Κιμώλου – Πολυαίγου και Μεθάνων, στα οποία η θυγατρική της ΔΕΗ έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης.
Ο στρατηγικός εταίρος, ο οποίος πρέπει να είναι αποδεδειγμένα έμπειρος «παίχτης» στον τομέα της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας, θα δημιουργήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος τουλάχιστον 8MW για τη Λέσβο και 5MW για καθένα από τα υπόλοιπα πεδία. Εάν κριθεί από τις έρευνες ότι υπάρχει υψηλότερο δυναμικό, θα αυξηθεί και η ισχύς των γεωθερμικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα, έχουν ενδιαφερθεί να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες οι ισχυρότεροι διεθνείς όμιλοι του χώρου, όπως η ENEL, η ORMAT, η MITSUBISHI κ.λπ.
Σύμφωνα με το χρονοπρογραμματισμό, το Σεπτέμβριο είναι πιθανό να έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με το στρατηγικό εταίρο.
Το «αγκάθι» που αφορά την επιφυλακτικότητα αν όχι άρνηση των κατοίκων κάποιων νησιών, κυρίως λόγω των προβλημάτων κατά την παλιά απόπειρα εκμετάλλευσης που έγινε στη Μήλο τη δεκαετία του 1980, η ΔΕΗ θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί όταν οι κάτοικοι ενημερωθούν για την τεχνολογική πρόοδο που έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί και επιτρέπει την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας χωρίς την πρόκληση περιβαλλοντικών βλαβών.
 Βιομάζα
Στον τομέα της βιομάζας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ετοιμάζει το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και συγκεκριμένα την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στο χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ.
Υπάρχει ήδη άδεια παραγωγής για μονάδα 25 MW η οποία θα καίει κατάλοιπα αγροτικών καλλιεργειών και wood chips. Η άδεια είχε εκδοθεί για την Πτολεμαΐδα αλλά θα ζητηθεί μεταφορά στο Αμύνταιο κυρίως επειδή αυτό θα διευκολύνει για να εξυπηρετηθεί και το δίκτυο τηλεθέρμανσης της περιοχής.
Μέσα στο 2017 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη εργολάβου κατασκευής της μονάδας.
Αιολικά
Στον τομέα των αιολικών η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περί τα 300 MW τα οποία μπορούν να αρχίσουν να κατασκευάζονται μέχρι το 2018. Από τα πλέον ώριμα είναι το έργο της Ροδόπης 122 MW, της Άνδρου 100 MW, της Αργιθέας 30 MW κ.λπ.
Φωτοβολταϊκά
Στην ηλιακή ενέργεια η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μείνει πολύ πίσω, έχοντας ένα πολύ μικρό δυναμικό έργων, περί το 1MW. Η εταιρεία αναζητά έτοιμα φωτοβολταϊκά πάρκα για να τα εξαγοράσει και να αυξήσει τη συμμετοχή της στον κλάδο.
Υδροηλεκτρικά
Στον τομέα των μικρών υδροηλεκτρικών η εταιρεία έχει από παλιά σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Για την επόμενη περίοδο σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ανακατασκευής παλαιών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε κατασκευή νέων για τα οποία έχει ήδη άδεια ή θα εξαγοράσει διαθέσιμες άδειες από την αγορά.

 http://energypress.gr/news/diethnis-diagonismos-apo-ti-dei-gia-tin-axiopoiisi-4-geothermikon-pedion-tha-triplasiasei