Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Aσφαλιστικό ΔΕΗ: Απόφαση που θα ανατρέψει τις εξελίξεις!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΗ 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ
«ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ»

 Συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, με την ίδρυση του Οργανισμού Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΟΑΠ ΔΕΗ), με τον νόμο 2773/1999, ο ΟΑΠ ΔΕΗ ανέλαβε την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση του προσωπικού και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, την οποία ασκούσε μέχρι τότε η ίδια η ΔΕΗ, μέσω ειδικής προς τούτο υπηρεσίας της, της Διεύθυνσης Ασφάλισης Προσωπικού.
Αυτό το καθεστώς ασφάλισης που ίσχυε μέχρι το 1999, το οποίο και ήταν γνήσια κεφαλαιοποιητικό και όχι αναδιανεμητικό, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια προσωπική ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων, που σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 4491/1966 λειτουργούσε επί της ουσίας σαν άτοκο δάνειο για τη ΔΕΗ.
Με το Ν. 2773/1999 ο ΟΑΠ ΔΕΗ διαδέχθηκε τη ΔΕΗ σε όλα τα θέματα

κοινωνικής ασφάλισης του προσωπικού και των συνταξιούχων της, με την ιδιότητα του ασφαλιστικού φορέα.
Για να μπορέσει, δε, ο ΟΑΠ ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις του, λόγω του ότι δεν μεταβιβάστηκε σ’ αυτόν με τον Ν. 2773/1999 η ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά παρέμεινε ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ, θεσπίσθηκε εκ του νόμου υποχρέωση του Κράτους να καλύπτει με τις αναγκαίες καταβολές όλες τις οικονομικές ανάγκες του νέου ασφαλιστικού φορέα, ακόμη
και τις έκτακτες, με τη θεσμοθέτηση του «Παγίου Πόρου» (άρθρο 34 του Ν. 2773/1999).
Άλλωστε, η καταβολή του «Παγίου Πόρου» συνέχισε να ισχύει και για τον ΤΑΠ – ΔΕΗ (ΙΚΑ), σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 132 παρ. 1 του Ν. 3655/2008.
Ωστόσο παρά τη ρητή εκ του νόμου υποχρέωση που ανέλαβε το Κράτος με το άρθρο 34 του Ν. 2773/1999, ο «Πάγιος Πόρος» μειώνεται σταδιακά, ήδη από το 2010, και πλέον έχει αποφασιστεί η οριστική του κατάργηση.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 του Ν. 3833/2010 ο «Πάγιος Πόρος» μειώθηκε κατά 10% από το προβλεπόμενο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 ποσό, ενώ με τη μνημονιακή διάταξη του άρθρου 2 παρ. 1 θ΄, του Ν. 4051/2012 μειώθηκε περαιτέρω κατά 21.300.000 €.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ρυθμίσεων είναι, το ποσό που καταβάλλεται από το 2010 και μετά από το Ελληνικό Δημόσιο ως «Πάγιος Πόρος» στον ασφαλιστικό φορέα του προσωπικού της ΔΕΗ να έχει μειωθεί κατά 31.300.000 € σε σχέση με το ποσό που καταβαλλόταν το 2009.
Τις συνέπειες των συνεχών μειώσεων του Παγίου Πόρου – που σε καμία μελέτη δεν στηρίζονται – τις έχουμε ζήσει και τις ζούμε όλοι μας.
Πέραν όμως της συνεχούς αυτής μείωσης, ο «Πάγιος Πόρος» ήδη έχει δρομολογηθεί να καταργηθεί, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, με τις διατάξεις του Γ΄ Μνημονίου (2015), ενόψει της δημιουργίας Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα (ΕΦΚΑ) και την ένταξης σ’ αυτόν του ΤΑΠ ΔΕΗ και της περιουσίας του.
Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του Γ’ Μνημονίου (Ν. 4336/2015, παρ. Γ, υποπαρ. 2.5ii, τις οποίες και έχουμε ήδη θέσει υπόψη των ενδιαφερομένων), ορίζεται ρητά η
καθολική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και η σύσταση του ΕΦΚΑ, του οποίου πόρους θα αποτελούν πλέον οι εισφορές που θα καταβάλλονταν στα ασφαλιστικά ταμεία και στους τομείς ασφάλισης που θα ενσωματωθούν σ’ αυτόν.
Καθίσταται επομένως σαφές σε όλους, ότι με την άρση της αυτοτέλειας του ΤΑΠ ΔΕΗ αναιρείται το ειδικό ασφαλιστικό καθεστώς που ίσχυε για το προσωπικό και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ.
Επιπλέον όμως η κατάργηση του «Παγίου Πόρου» του νόμου 2773/1999, ρητά ορίζεται και στη διάταξη της παρ. Γ, υποπαρ. 2.5 (ii), εδ. ε΄ του Ν. 4336/2015, η οποία προβλέπει:
«ε)΄ την κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα ταμεία συντάξεων προς τη δομή των εισφορών στο κύριο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων υπαλλήλων (ΙΚΑ)».
Με τις παραπάνω νέες μνημονιακές ρυθμίσεις καταλύονται τα κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των συνταξιούχων της ΔΕΗ, οδηγώντας με την κατάργηση του «Παγίου Πόρου» σε ακόμη πιο μειωμένες συντάξεις – ως πού είναι το ερώτημα, έως την ελάχιστη εθνική σύνταξη; Και πόσο «εγγυημένη» είναι τελικά ακόμη και αυτή;
Συνάδελφοι,
Πρέπει να κινηθούμε άμεσα, συλλογικά και μαζικά. Οι καιροί ου μενετοί!
Πάρα πολλοί συνάδελφοι, μέλη της διοίκησης σωματείων συνταξιούχων αλλά και μέλη των σωματείων μας, έχουν ήδη εκφράσει την απόφασή τους να κινηθούν
διεκδικητικά και δυναμικά και να μην αφήσουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να εξαϋλωθούν μέσα από τη δική μας απραξία.
Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν δυνατότητες – εάν παλέψουμε!
Θυμίζουμε, ειδικότερα, ότι υπάρχει δυνατότητα νομοθετικής άρσης ή έστω βελτίωσης του απαράδεκτου πλαισίου που έχει θεσπιστεί με τις παραπάνω νέες ρυθμίσεις, καθώς στο Γ’ Μνημόνιο έχει συμφωνηθεί ένα περιθώριο «διαφυγής» από την απόλυτη διάλυση, εφόσον συμφωνηθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, σε αντικατάσταση των ανωτέρω περικοπών και καταργήσεων που αφορούν και στον ασφαλιστικό φορέα της ΔΕΗ – αρκεί βέβαια να προταθούν τέτοια μέτρα από την Ελληνική Πολιτεία και να γίνουν δεκτά όσο είναι καιρός!
Συγκεκριμένα στο Ν. 4336/2015, παρ. Γ΄, υποπαρ. 2.5 (iii), προβλέπεται ότι:
«Οι θεσμοί είναι έτοιμοι να λάβουν υπόψη τους τα άλλα διαρθρωτικά μέτρα παραμετρικού χαρακτήρα ισοδύναμου αποτελέσματος στο πλαίσιο του συστήματος συνταξιοδότησης, σε αντικατάσταση ορισμένων μέτρων, από αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, έχοντας υπόψη τον αντίκτυπο τους για την ανάπτυξη και υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά θα παρουσιαστούν στους θεσμούς κατά τη διάρκεια της φάσης του σχεδιασμού και ότι θα είναι συγκεκριμένα και ποσοτικά μετρήσιμα σε επαρκή βαθμό και ότι, ελλείψει αυτών, η βασική επιλογή είναι εκείνη που προσδιορίζεται παραπάνω.».
Άρα, οι ίδιοι οι δανειστές αποδέχονται ότι τα εξοντωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι συζητήσιμα, επανεξετάσιμα, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συγκεκριμένες, ποσοτικοποιημένες και μετρήσιμες) προτάσεις από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας.
Ποιος όμως θα κινητοποιήσει για εμάς την Ελληνική Πολιτεία, εάν εμείς οι ίδιοι δεν ενδιαφερθούμε καθόλου;
Πρέπει επομένως άμεσα και οργανωμένα να κινηθούμε, για να πετύχουμε τώρα την κινητοποίηση όλου του συστήματος με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούμε ασφαλώς και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε τις ελάχιστες ευκαιρίες που πλέον έχουμε (λόγω νομικών περιορισμών, προθεσμιών, πράξεων που επιτρέπεται να προσβληθούν δικαστικά κ.ο.κ.) για να κινηθούμε δυναμικά τόσο σε θεσμικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο.
Σε θεσμικό επίπεδο, για να προλάβουμε, να σχεδιάσουμε, να προτείνουμε και να πείσουμε για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα λήψης άλλων, ισοδύναμων μέτρων, που θα προστατεύουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα – ούτως ώστε και η εγγύηση του Νομοθέτη προς εμάς, με το Ν. 2773/1999, να τηρηθεί.
Αλλά ασφαλώς, παράλληλα, και σε δικαστικό επίπεδο, για να αμφισβητήσουμε επίσημα εκείνα τα μέτρα, τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις, που προβλέπουν και υλοποιούν την εκθεμελίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος και την εξαϋλωση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.
Μεταξύ άλλων, όπως έχει ήδη συζητηθεί και αξιολογηθεί, πρέπει να κινηθούμε «εχθές» για να προσβάλλουμε την πιο πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που αφορά στον μειωμένο «Πάγιο Πόρο» (ΦΕΚ 3086 Β΄/29.09.2016), συμπροσβάλλοντας συνολικά τις εις βάρος μας παράνομες διοικητικές πράξεις που θίγουν τα δικαιώματά μας, όπως τα είχε εγγυηθεί η Πολιτεία με το Ν. 2773/1999.
 Συνάδελφοι, για να προλάβουμε την προθεσμία (είναι 60νθήμερη και τρέχει ήδη από 29.09.2016) και  οι παρακάτω σύλλογοι καταθέσαμε  χθες   ως προς το ζήτημα αυτό, την πρώτη μας προσφυγή στη δικαιοσύνη(ΣτΕ).
Εννοείται ότι αυτή η ενέργεια δεν  είναι αρκετή, αλλά είναι αναγκαία –εάν απωλεσθεί η προθεσμία το θέμα κλείνει για τον Πάγιο Πόρο του 2016 και πρακτικά επ’ αόριστο…
Θα πρέπει ασφαλώς να ακολουθήσουν σειρά ενεργειών, διαβημάτων, παραστάσεων, αιτημάτων και προσφυγών μας στη δικαιοσύνη, σε ελληνικό αλλά και με έμφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σας καλούμε να κινηθούμε τώρα, άμεσα, συλλογικά και δυναμικά.
Διαφορετικά, θα είναι σαν να έχουμε συναινέσει σε ότι θα ακολουθήσει – ας μην περιμένουμε να το διαπιστώσουμε.

       
                  ΟΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΔΕΗ

-          ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ με έδρα την ΛΑΡΙΣΣΑ
-          ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ με έδρα το ΑΛΙΒΕΡΙ
-          ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ  ΗΠΕΙΡΟΥ – ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ
-          ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ  με έδρα την ΑΘΗΝΑ ( Α.ΠΑ.ΜΕ.Σ.-ΔΕΗ)