Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Protergia και Εlpedison αμφισβητούν το μοντέλο δημοπρασιών ενέργειας


Σε αμφισβήτηση του μοντέλου των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ προχώρησαν χθες δύο εκ των τριών μεγαλυτέρων ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας, η Protergia (όμιλος Μυτιληναίου) και η Εlpedison (EΛΠΕ και Edison), διαπιστώνοντας ότι οι καταστροφικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται στη ΔΕΗ αλλά επεκτείνονται στο σύνολο της αγοράς. H πλευρά μάλιστα της Protergia προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε πιο δραστικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς, όπως η πώληση μονάδων από τη ΔΕΗ.
 «Είναι μια ευκαιρία για τη ΔΕΗ να βελτιώσει τα οικονομικά της» τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής της Protergia Νίκος Μπενρουμπής, σημειώνοντας ότι «για την εγχώρια αγορά είναι απαραίτητη μια εύρωστη ΔΕΗ». Η αμφισβήτηση από το
ιδιωτικό κομμάτι της αγοράς έγινε για πρώτη φορά δημόσια από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum χθες. Την ίδια περίπου ώρα, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στους εργαζομένους της Επιχείρησης κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας επαναλάμβανε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία του με το μοντέλο ΝΟΜΕ αλλά και με την πώληση μονάδων της ΔΕΗ και αντιπρότεινε ως πλέον συμφέρουσα λύση για την Επιχείρηση το μοντέλο των συμπράξεων με ιδιώτες, αναφέροντας ως επιτυχημένο παράδειγμα τo progect Μελίτη ΙΙ και τη σύμπραξη με την κινεζική CMEC. «Η επιτυχία του project Μελίτη, για την οποία εργαζόμαστε συστηματικά και είμαστε αισιόδοξοι, θα ανοίξει τον δρόμο και για άλλες ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα αναβαθμίσουμε το επενδεδυμένο μας κεφάλαιο, τα assets μας στην παραγωγή» είπε στους εργαζομένους ο κ. Παναγιωτάκης.
Η σύγκλιση απόψεων στο θέμα των ΝΟΜΕ μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών είναι αποτέλεσμα των διαπιστωμένων αδιεξόδων που δημιούργησε στην αγορά το σχέδιο Σκουρλέτη μετά την πραγματοποίηση δύο δημοπρασιών από τον ΛΑΓΗΕ αλλά και των επιπτώσεων από το επίσης καταστροφικό μέτρο επιβολής τέλους προμηθευτή για το κλείσιμο του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ. Είναι ενδεικτική επ’ αυτού η επισήμανση του κ. Μπενρουμπή ότι οι χρεώσεις που επωμίζονται οι προμηθευτές για τις ΑΠΕ δεν βοηθούν στο άνοιγμα της αγοράς και εάν δεν σταματήσουν, θα φτάσουν για τη ΔΕΗ στο 1 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι μόνο για το 2018 η επιβάρυνση από το τέλος προμηθευτή για τη ΔΕΗ θα είναι πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Στις επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από το τέλος προμηθευτή για τις ΑΠΕ αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εlpedison, Μισέλ Πιγκέ, ενώ αμφισβήτησε και το μοντέλο των δημοπρασιών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να διασφαλίζει ότι τα προϊόντα που αγοράζονται θα χρησιμοποιούνται μόνο προς όφελος του καταναλωτή. Η παρατήρηση αυτή του κ. Πιγκέ συνδέεται με το γεγονός ότι ο κανονισμός των δημοπρασιών δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αγοράζουν την ενέργεια και να την εξάγουν, ενώ το ζητούμενο των δημοπρασιών είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά. Τη δυνατότητα αυτή φαίνεται να αξιοποιούν οι μικρές εταιρείες της αγοράς, προσβλέποντας σε πρόσκαιρα κέρδη, κάτι που υπαινίχθηκε χθες και ο κ. Μπενρουμπής, επισημαίνοντας σε σημείο της ομιλίας του ότι στην τελευταία δημοπρασία κάποιοι αγόρασαν ποσότητες δυσανάλογες των μεριδίων τους.
Η επόμενη ημέρα
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης επιχείρησε χθες να περιγράψει στους εργαζομένους την επόμενη ημέρα της Επιχείρησης ως εταιρείας που θα κατέχει το 50% της αγοράς αλλά θα είναι ισχυρή, θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια και θα επεκταθεί σε νέες αγορές και προϊόντα. «Πιστεύω ότι από ένα μονοπώλιο, με 7,5 εκατ. πελάτες, δυσκίνητο και ευάλωτο στις ορέξεις συμφερόντων με επιχειρηματική λειτουργία ελλειμματική λόγω του κρατικού εναγκαλισμού, μια επιχείρηση με πραγματικά εταιρικά χαρακτηριστικά και λειτουργία, με 4 εκατ. πελάτες ηλεκτρισμού στο εσωτερικό, μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυρή και να δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους της, τους εργαζομένους της και τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε επίσης σημαντική διαρθρωτική αλλαγή την ένταξη της ΔΕΗ στο υπερταμείο, σημειώνοντας ότι «υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει σημαντική θετική επίπτωση, αφού θα στηρίξει τα εταιρικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της, χωρίς τις αγκυλώσεις και τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του Δημοσίου». Θέλοντας να σηματοδοτήσει τις αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε το 2017 έτος εταιρικού μετασχηματισμού για τη ΔΕΗ και προανήγγειλε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα καθιερωθεί με απόφαση του Δ.Σ. εντός του Φεβρουαρίου και τη θεσμοθέτηση των ειδικών στελεχών σε εντελώς νέα βάση, θεσμός που θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικής αναδιοργάνωσης με αναβάθμισης της διοικητικής λειτουργίας. Στις βασικές προτεραιότητες της Επιχείρησης το 2017 είναι και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού με στοχευμένες προσλήψεις για την κάλυψη σύγχρονων αναγκών, καθώς και η επιστροφή της εισπραξιμότητας της Επιχείρησης κατά το δυνατόν στα προ κρίσης επίπεδα.
Για τον ΑΔΜΗΕ, τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλει άλλη πρόταση συμφέρουσα για την ίδια και με κατοχύρωση του ελέγχου του από το κράτος και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε η Επιχείρηση να εισπράξει έγκαιρα το τίμημα από τη State Grid και από το κράτος, απαραίτητη προϋπόθεση για να αντεπεξέλθει στις μεγάλες, άμεσες υποχρεώσεις της».
(Καθημερινή)

 http://www.kathimerini.gr/894677/article/oikonomia/epixeirhseis/protergia-kai-elpedison-amfisvhtoyn-to-montelo-dhmoprasiwn-energeias