Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Aγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ-ΔΕΗ): Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ έκανε "την βρώμικη δουλειά" για την αποδοχή των σχεδίων της εργοδοσίας





 Οι εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ραγδαίες και αρνητικές για τους εργαζόμενους του κλάδου. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωράει ακάθεκτη στην υπογραφή και   του 4ου μνημονίου που  πάλι μαζί, ‘’μνημονιακοί’’ και ‘’αντιμνιμονιακοί’’ θα ψηφίσουν στη βουλή όπως και τα τρία προηγούμενα, (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ και φυσικά η καρικατούρα της πολιτικής η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ του ‘’κυρίου’’ Λεβέντη).
O στόχος και πάλι είναι η ολοκληρωτική εξαθλίωση και του τελευταίου εργαζόμενου, συνταξιούχου ανέργου, μικρομεσαίου, νέου του τόπου μας.
Η ολοκλήρωση της πολιτικής της απελευθέρωσης της  ηλεκτρικής ενέργειας και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του κλάδου υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, ικανοποιώντας την απαίτηση του κεφαλαίου να ελέγξει την παραγωγή και την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ έως το τέλος του 2019 όπως απαιτεί το 3ο μνημόνιο, σταδιακά θα χάσει το 50% του
μεριδίου της στην παραγωγή και την εμπορία. Η ‘’μεταλιγνητική’’ εποχή επιτάσσει, να απαξιώνονται πάγια και εξοπλισμός καθώς ολοκληρώνεται και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει έτοιμη οδηγία της ΕΕ που σε λίγο χρόνο θα τον κατατάξει σε αντίστοιχη θέση με τον ΑΔΜΗΕ. Οι σχέσεις πλέον του προσωπικού στις τρείς εταιρείες διαφέρουν μεταξύ τους παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις αυτών των ξεπουλημένων συνδικαλιστών,  ότι δεν θα αλλάξει τίποτα,  ενώ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 100% θυγατρική της ΔΕΗ, οι νέοι συνάδελφοι  προσλήφθηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας και εκτός ΚΚΠ-ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται τις ΣΣΕ.

Στο ΔΣ της ΔΕΗ 24/1/17 πάρθηκε απόφαση για την λύση της σύμβασης εργασίας εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και όριο ηλικίας μαζί.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία απόφαση που ανοίγει διάπλατα την πόρτα των απολύσεων για όλους τους εργαζόμενους  του ομίλου τους οποίους οι διοικήσεις θεωρούν ‘’βαρίδια’’. Είναι η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων του 2012 και του 2015 που λένε ότι μπορεί ο εργοδότης να ει σε καταγγελία συμβάσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους ή για σπουδαίο λόγο. Όπως τις είχαν συμφωνήσει και υπογράψει οι πλειοψηφίες της ΓΕΝΟΠ και των πρωτοβάθμιων σωματείων που έχουν βάλει πλάτη διαχρονικά σε όλα τα ξεπουλήματα μέχρι τώρα και είναι και πρόθυμοι για τα επόμενα μέχρι να φτάσουμε στο τέλος.

Τώρα έχουμε τις πρώτες απολύσεις. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και άλλες με πιο χαμηλά  όρια ηλικίας μέχρι να ικανοποιηθεί ο στόχος που έχει η αριστερή διοίκηση στο μυαλό της.
Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά προτιμούν να παραμείνουν στη δουλειά γιατί σαν εργαζόμενοι έχουν καλύτερες αποδοχές αλλά εμποδίζουν την ΔΕΗ να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες παραγωγούς που έχουν φθηνούς (κακοπληρωμένους και ευέλικτους) εργαζόμενους ! ! ! …
Τα τελευταία χρόνια η ροή συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, έχει σχεδόν μηδενιστεί λόγω των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών και των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά κυρίως της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ν4387/16) που κάνουν  πλέον την σύνταξη   να είναι  βοήθημα αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν πέσει κάτω από το μισό από ότι ίσχυε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου.
Άμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω είναι και το προτεινόμενο από την διοίκηση σχέδιο  ‘’αξιολόγησης’’ για όσους παραμείνουν στη δουλειά. Στην πραγματικότητα το κείμενο αυτό δεν αποτελεί ένα <<νέο σύστημα αξιολόγησης>> αλλά επαναφορά και εφαρμογή του σχεδίου HAY 2002, που επαναφέρει μεσαιωνικούς τρόπους οργάνωσης της εργασίας. Σε ένα τέτοιο ‘’σύγχρονο’’ εργασιακό περιβάλλον δεν θα προχωρούν οι ικανότεροι όπως ισχυρίζεται η διοίκηση αλλά οι φθηνότεροι, οι πιο ‘’ευέλικτοι’’ και ‘’εύκαμπτοι’’ εργαζόμενοι.
Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ , πριν ακόμα παρουσιάσει  η εργοδοσία ανοιχτά τα σχέδια και τις προθέσεις της,  σε ρόλο προπομπού (κοινώς λαγού) είχε σπεύσει να προπαγανδίσει απροκάλυπτα σε συγκεντρώσεις σε χώρους  δουλειάς,  το ενδεχόμενο των απολύσεων σαν αναγκαίο για τη σωτηρία της Επιχείρησης προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένα όρια ηλικίας.  Έπαιξε για μια ακόμα φορά τον ρόλο που γνωρίζει καλά και έκανε ‘’την βρώμικη δουλειά’’ δηλαδή την ψυχολογική προετοιμασία των εργαζόμενων για την αποδοχή των σχεδίων της εργοδοσίας, υποσχόμενη πως θα υπάρξει και σχετική ρύθμιση για καλύτερη αναπλήρωση για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, σε σχέση με αυτά που λέει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Η πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ, αποφεύγει να κάνει  οποιαδήποτε αναφορά στις βαρύτατες συνέπειες που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του κλάδου καθώς και στο αν υπάρχει μέλλον για τις εταιρείες του ομίλου και πιο θα είναι αυτό. Αποφεύγει να πει πως αυτές είναι οι επιπτώσεις του ξεπουλήματος και του ‘’υγειούς ανταγωνισμού’’ όπως τον λένε οι ίδιοι.
ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ή ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ;
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΑΝΤΑ:
  • Ο ρόλος του σ.κ είναι να οργανώνει την πάλη των εργαζόμενων, να δίνει μαχητικούς αγώνες για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου, ενάντια στην εκμετάλλευση, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής.
  • Οι ρεαλιστικοί στόχοι πάλης είναι αυτοί που επιβεβαιώνονται μέσα από τους εργατικούς αγώνες, αυτοί που προσανατολίζονται στην ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ :
  • Για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας μέσα στον οποίο θα λειτουργεί η ΔΕΗ με όλες τις δραστηριότητές της, Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών αναγκών.
  • Για ανάκτηση όλων των απωλειών από το 2010. Γιατί για μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα.
  • Για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε βοηθήματα, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και εμπορευματοποιούν την υγεία.
  • Ενάντια στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα επιβαρύνει με αύξηση της φορολογίας μισθωτούς και συνταξιούχους.
  • Ενάντια στο  χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών,ι των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων.
  • Ενάντια όλων των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών
  • Ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση που θα απορρίπτει και θα αποκρούει κάθε μεθόδευση και κάθε αντεργατικό μέτρο που χτυπά τις κατακτήσεις των εργαζόμενων.