Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Αντιδρά στις απαιτήσεις των τραπεζών για την έγκριση του δανείου η ΔΕΗ




Επί ξυρού ακμής κινούνται οι διαδικασίες έγκρισης του κοινοπρακτικού δανείου της ΔΕΗ με τις τράπεζες, δύο μήνες μετά την αρχική συμφωνία των δύο πλευρών. Η πλευρά της ΔΕΗ κρίνει ότι οι τράπεζες θέτουν απαιτήσεις, που αν ικανοποιηθούν, η δανειοδότηση θα προσθέσει προβλήματα ρευστότητας στη ΔΕΗ αντί να επιλύσει. Κύκλοι της Επιχείρησης περιγράφοντας τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες κάνουν λόγο για «ρευστό τοπίο», αν και αισιοδοξούν για μια θετική κατάληξη, την οποία όμως βλέπουν μόνο μέσω της υποχώρησης των τραπεζών σε τρεις απαιτήσεις που προβάλλουν για την υπογραφή της σύμβασης και για τις οποίες η ΔΕΗ έχει δηλώσει κάθετα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί. Η πρώτη απαίτηση αφορά τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού (escrow account), στον οποίο, όπως αποκάλυψε χθες η «Κ», θα κατατίθενται οι εισπράξεις από τις
συμβάσεις πελατών που θα εκχωρήσει η ΔΕΗ στις τράπεζες, συνολικού ύψους περί τα 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου. Αυτό για τη ΔΕΗ σημαίνει στέρηση ισόποσης ρευστότητας.
Η δεύτερη απαίτηση συνδέεται με την επιστροφή 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή του ενός τετάρτου του δανείου μέσα στο 2017 και η τρίτη με το ύψος του επιτοκίου. Οι τράπεζες αρχικά ζήτησαν επιτόκιο γύρω στο 6,25%, με διάθεση να το μειώσουν κατά ένα μικρό ποσοστό, με την πλευρά της ΔΕΗ να έχει δηλώσει ότι αποδέχεται επιτόκιο γύρω στο 5,5%.
Τα παραπάνω σημεία διαφωνίας θα αποτελέσουν σήμερα αντικείμενο τηλεδιάσκεψης μεταξύ των δύο πλευρών. Κύκλοι της Επιχείρησης σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι οι τράπεζες ενώ γνώριζαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, το οποίο έκριναν ως επισφαλές για τη ΔΕΗ και τη δυνατότητά της να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, διατύπωναν αντιρρήσεις την ύστατη στιγμή, ανήμερα της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκρισή του, θέμα που θα μπορούσε να έχει καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης εάν είχε τεθεί εγκαίρως. Η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή αντιλαμβάνεται την υπόθεση του δανεισμού και της συμφωνίας με τις τράπεζες ως έναν «φαύλο κύκλο» – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, όπου ενώ αρχικά συμφωνήθηκε ότι οι τράπεζες θα κινηθούν στην κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους της, ο τρόπος με τον οποίο προτείνεται να γίνει αυτό επιβαρύνει τελικά τη ΔΕΗ, καθώς στερεί ρευστότητά της και δυσκολεύει την οικονομική της θέση.
Η μεγάλη ανησυχία της ΔΕΗ είναι η αναμενόμενη για τις αρχές Απριλίου αξιολόγηση από τη Standard & Poor’s, η οποία στην προηγούμενη αξιολόγησή της στις 25/11/2016 επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ στο CCC- με το σκεπτικό ότι η ρευστότητα της ΔΕΗ είναι ασθενής και ότι η κεφαλαιακή της δομή παραμένει μη βιώσιμη. «Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές, γεγονός που αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης εάν θεωρήσουμε ότι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της ρευστότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε στάση πληρωμών τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι οι πιέσεις στο μέτωπο της ρευστότητας κορυφώνονται ενόψει και της ωρίμανσης των ομολόγων 200 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2017. Η έκδοση του κοινοπρακτικού είναι η κρίσιμη παράμετρος που θα κρίνει την αξιολόγηση και μαζί και το μέλλον της ΔΕΗ.

(Καθημερινή)