Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Κ. Μανιάτης: «Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας»

«Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας και ακολουθούν το συνδικάτο τους στην απεργία», δήλωσε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στους Γιάννη Λαβράνο και Ελενα Μπρέγιαννη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει ούτε μια φορά που οι τεχνικοί να κατέβασαν τους διακόπτες και πως η κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν έχει κόσμο, (σσ προσωπικό) είναι αυτή που κατεβάζει τους διακόπτες»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης δήλωσε τα εξής:
«Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν είναι αυτοί που κατεβάζουν διακόπτες.Δεν υπάρχει ούτε μια φορά που οι τεχνικοί να κατέβασαν τους διακόπτες, αλλά η κυβέρνηση, από τη στιγμή που δεν έχει κόσμο, (σσ προσωπικό) είναι αυτή που κατεβάζει
τους διακόπτες. Οι εργαζόμενοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας και ακολουθούν το συνδικάτο τους. Είναι μια στοχοποίηση για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ για να δημιουργηθεί μία εικόνα. Οταν οι εργαζόμενοι κάνουν απεργία υπάρχει πάντα και το προσωπικό ασφαλείας, που εργάζεται για να παρέχει αυτό το κοινωνικό αγαθό σε όλους τους πολίτες, αλλά δημιουργούνται διάφορα προβλήματα, κάποιες τεχνικές ανωμαλίες και είναι φυσικό αυτό, όταν υπάρχουν προβλήματα και δεν υπάρχει το αναμενόμενο προσωπικό.»
Σε άλλο σημείο και απαντώντας σε ερώτημα για το άν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κινητοποιήσεων, ο κ Μανιάτης είπε: «Το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων στην ΔΕΗ το αποφασίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Εχουμε σήμερα συγκέντρωση, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Πτολεμαίδα και μετά μαζί με την περιφέρεια στην Κοζάνη, όπου θα παρεβρεθεί, ο κ. Γ.Σταθάκης. Την Κυριακή, έχουμε συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη και εκεί με την τοπική κοινωνία, δηλαδή στα δύο ενεργειακά κέντρα της χώρας, στους νομούς Κοζάνης και Αρκαδίας.»
Δημοσιογράφος: Υπάρχει το δεδομένο της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου σε σχέση με την απελευθέρωση της παραγωγής της αγοράς ενέργειας. Επ αυτού, οι θεσμοί λένε στην Ελλάδα ότι πρέπει να πωληθεί το 40% των μονάδων χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί εάν θα είναι μόνον λιγνιτικές μονάδες, παλιές λιγνιτικές μονάδες ή και υδροηλεκτικές μονάδες. Η δική σας πρόταση ποιά είναι;
Κ.Μανιάτης: «Η απόφαση αυτή είναι από τον Αύγουστο του 2009, οπότε πήγαν στα δικαστήρια ότι δεν υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες για να λειτουργήσουν κάποιοι ιδιώτες. Υπάρχουν όμως ορυχεία που δεν έχει εκμεταλλευτεί η ΔΕΗ στην Δράμα και την Ελασσόνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποοήσουν ιδιώτες, να κάνουν επενδύσεις και να έχουμε νέες θέσεις εργασίας. Αντ αυτού όμως, ζητούν να πάρουν το 40% των λιγνιτικών μονάδων, που είναι έτοιμες και σε λειτουργία. Αρα, υπάρχει πρόταση από εμάς. Υπάρχουν αυτά τα ορυχεία για να ασχοληθούν οι ιδιώτες, να τα ανοίξουν, να φτιάξουν καινούργια εργοστάσια.Το θέμα όμως δεν είναι να πουληθούν τα υπάρχοντα εργοστάσια, αυτή τη στιγμή.Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση που δεν έχει κόψει το ρεύμα και έχει κάνει και τις 100 δόσεις για τους καταναλωτές, άρα καταλαβαίνετε ότι πρέπει να σωθεί, όπως σώθηκε το 1944 από τους κατακτητές. Πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι, με την κοινωνία μπροστά, να βαδίσουμε για να αναπτυχθεί η ΔΕΗ και να είναι και βιώσιμη.»