Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Οι δανειστές έφυγαν, οι εκρεμμότητες στα ενεργειακά παραμένουν

Γιώργος Φιντικάκης
Δίχως να έχει υπάρξει συμφωνία στα ενεργειακά, καθώς επίσης σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό, ολοκληρώθηκε και αυτή η δεκαήμερη επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα.
Τα ανοικτά πλέον θέματα που θέλουν περισσότερη δουλειά ή ενδεχομένως και πολιτική συζήτηση, όπως δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά και το πέρας της χθεσινής τελευταίας συνάντησης, θα συζητηθούν σε τηλεδιασκέψεις την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, κατεγράφη «σημαντική πρόοδος σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα καθώς και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα». Παραμένουν ωστόσο εκκρεμότητες σε τέσσερα κυρίως μέτωπα:

- Στο μέγεθος του πακέτου,
- Στη μορφή των αντίμετρων
- Στα εργασιακά
- Στα ενεργειακά
Καταρχήν, ως προς το πρώτο, οι πληροφορίες λένε ότι οι δανειστές επέμειναν σε πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), εκ του οποίου 1% θα προέλθει από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020.
Στο μέτωπο των αντίμετρων οι δανειστές απορρίπτουν την μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση και φέρνουν σε πρώτο πλάνο τις μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.
Στα εργασιακά, η κυβέρνηση μιλά για "ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out", με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. "Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο", αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οσο για τα ενεργειακά, το προς συζήτηση πακέτο αφορά το "εργαλείο" της πώλησης πελατολογίου μέσω θυγατρικών και διαγωνισμού που πρότεινε η ΔΕΗ, αύξηση των ποσοτήτων NOME στα επίπεδα του 17% το χρόνο, καθώς και μια χαλαρή περιγραφική, αλλά όχι ονομαστική, αναφορά στα εναλλακτικά δομικά μέτρα. Πιθανόν δηλαδή να μην αναφέρεται σε αυτή τη φάση το "πώληση μονάδων". Όσον αφορά το χρόνο που θα πατηθεί η σκανδάλη για τα δομικά μέτρα σε περίπτωση ελλιπούς προόδου ως προς το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, μάλλον μιλάμε για τον Δεκέμβριο του 2017. Να μην ξεχνάμε βέβαια και την έρευνα της DG Comp στην ΔΕΗ, που συχνά πυκνά επικαλούνται τελευταίως στελέχη του οικονομικού επιτεκείου στο Χίλτον, εντοπίζοντας εκεί το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 http://energypress.gr/news/oi-daneistes-efygan-oi-ekremmotites-sta-energeiaka-paramenoyn