Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Επιστροφή στο σχέδιο Mικρής ΔΕΗ με δυσμενέστερους όρους




Υποχρεωμένη να επιστρέψει στον προ τριετίας σχεδιασμό, της πώλησης παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του 30% που περιελάμβανε η Μικρή ΔΕΗ και από πολλές πλευρές με χειρότερους όρους, είναι η κυβέρνηση, όπως σαφώς προκύπτει από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. 
Το κείμενο που οι πιστωτές έχουν παραδώσει στην κυβέρνηση ως προσχέδιο της νέας συμφωνίας περιλαμβάνει υποχρέωση της πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ με έναρξη της σχετικής διαδικασίας από τον Ιούλιο και ολοκλήρωσή της μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Ειδικότερα, το ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει οριστικοποίηση της διαδικασίας και του τρόπου που θα υλοποιηθεί
η πώληση των μονάδων σε 1,2 ή 3 «πακέτα» μέχρι τον προσεχή Ιούλιο. 
Μέσα στον Σεπτέμβριο η ΔΕΗ πρέπει να πραγματοποιήσει market test για την καταγραφή του ενδιαφέροντος από εγχώριους και βάσει των αποτελεσμάτων να καθορίσει τον αριθμό και τη σύνθεση των «πακέτων» που θα βγουν σε διαγωνισμό. 
Αυτό σημαίνει ότι το ποιες μονάδες θα πουληθούν θα καθοριστεί εν πολλοίς από τους επενδυτές, σε αντίθεση με το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» που η επιχείρηση από κοινού με την κυβέρνηση κατέληξε σε ένα «πακέτο» που διασφάλιζε την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και την ανταγωνιστικότητα του εναπομείναντος χαρτοφυλακίου στη ΔΕΗ.
Αφού ολοκληρωθεί ο καθορισμός των προς πώληση μονάδων, η ΔΕΗ πρέπει να ζητήσει από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών μέχρι το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και εν συνεχεία κατάθεση δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Φεβρουάριο του 2018. Το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταθέσει οι θεσμοί προβλέπει υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας μέχρι τον Μάρτιο του 2018 και πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, σύμφωνα με τους θεσμούς, δεν πρέπει να έχουν ουδεμία άμεση ή έμμεση σχέση με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς επίσης και η ΔΕΗ δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή στις μονάδες που θα πουληθούν, που σημαίνει ότι οι θεσμοί απορρίπτουν τη δυνατότητα των συμπράξεων με ιδιώτες και μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ. 
Ο σχεδιασμός που υπέδειξαν οι θεσμοί για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ ανέδειξε τα ενεργειακά σε κορυφαίο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το θέμα παραμένει ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, καθώς καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε στο χθεσινό Εurogroup.
Στο βαθμό που, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρξει υποχώρηση από την πλευρά των θεσμών, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υλοποιήσει ένα πολύ χειρότερο σχέδιο από αυτό της «Μικρή ΔΕΗ». Πέραν της επιλογής των μονάδων, που, όπως προκύπτει, θα γίνει βάσει του επενδυτικού ενδιαφέροντος, το χαρτοφυλάκιο της «Μικρή ΔΕΗ» περιείχε και κομμάτι της εμπορίας και επιμερισμό μέσω αυτού των επισφαλειών που με βάση τον νέο σχεδιασμό θα παραμείνουν στη ΔΕΗ. Το νέο σχέδιο δεν διασφαλίζει τη ΔΕΗ ως προς το βάρος των επισφαλειών αλλά και το ενδεχόμενο να απομείνει με απαξιωμένες μονάδες, που δεν θα έχουν ζήτηση.
(Καθημερινή)