Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

24 "μελέτες" για "ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ" απορρίπτονται "άνευ επαίνων", φυσικά και των WWF - Greenpeace


Την τελευταία διετία έχουν εμφανιστεί "διάφοροι περίεργοι να πετούν σαπουνόφουσκες" πως ένας κόσμος με 100% ηλεκτρισμό από ΑΠΕ είναι "εδώ και τώρα" εφικτός. Ανάμεσά τους και οι γνωστές βρώμικες ΜΚΟ, που πρότειναν δικά τους σενάρια. Τώρα ωστόσο έρχεται η ώρα της κριτικής των ανοησιών τους απ' το δικό τους "στρατόπεδο", καθώς στο Open Access επιστημονικό περιοδικό Renewable and Sustainable Energy Reviews, (Τόμος 76, Σεπτέμβριος 2017, Σελίδες 1122–1133), δημοσιεύεται η εργασία "Burden of proof: A comprehensive review of the feasibility of 100% renewable-electricity systems" και κυριολεκτικά ξετινάζει όλες τις ανοησίες που έχουν γραφεί.

Οι συγγραφείς της εργασίας δεν προέρχονται απ' την πληθώρα των επιστημόνων που αμφισβητούμε και δεν δεχόμαστε τις απόψεις του IPCC του ΟΗΕ, απόψεις που βασίζονται σε μη επαληθεύσιμα μαθηματικά μοντέλα. Αντίθετα, πρόκειται για επιστήμονες από Αυστραλία & ΗΠΑ, που έχουν δημοσιεύσει πολλές εργασίες υποστηρίζοντας τη θεωρία της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης. Και είναι "ωραίο" πως ξεκινούν την εργασία τους παρουσιάζοντας, με πολύ προσεγμένες διατυπώσεις, ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα, προσπαθώντας να υποβάλουν τη σύνδεση στο υποσυνείδητο του αναγνώστη: "The recent warming of the Earth's climate is unequivocal. Over the 20 years to 2015, atmospheric concentration of carbon dioxide has risen from around 360 ppm (ppm) to over 400 ppm; emissions of carbon dioxide from fossil fuels have grown from approximately 6.4 Gt C year−1 in 1995 to around 9.8 Gt C year−1 in 2013. Global average temperature rise has continued, with 2016 confirmed as the warmest year on record. Thermal coal production increased for 14 consecutive years to 2013 before recording a slight decline, with a net increase of approximately 3 billion tonnes of production per year since 1999.

Ναι, είναι γεγονός πως υπάρχει θέρμανση του πλανήτη κι αυτό είναι ευχάριστο, καθώς στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η ίδια προπαγάνδα προσπαθούσε να μας πείσει πως έρχεται νέα εποχή των παγετώνων και τώρα φαίνεται πάλι να το ξανασκέφτεται. Ναι, είναι γεγονός πως τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί, ιδίως όταν τα μετράς στις ... πλαγιές ενός ηφαιστείου, όπως επί χρόνια επιμένει να κάνει η ΝΑΣΑ μετρώντας στο Μάουνα Λόα της Χαβάης. Ναι, είναι γεγονός πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές έχουν αυξηθεί σημαντικά απ' το 1995 στο 2013 και θα δούμε νεότερα στοιχεία στην επόμενη ανάρτηση, μην τη χάσετε. Ναι, είναι γεγονός πως η αύξηση της θερμοκρασίας συνεχίζεται μακροπρόθεσμα, αλλά η μεσοπρόθεσμη τάση δείχνει ψύξη. Ναι, είναι γεγονός πως το 2016 επιβεβαιώθηκε ως "το θερμότερο έτος στα χρονικά", μόνο που πρώτον η επιβεβαίωση έγινε απ' τη ΝΑΣΑ στο έτος κορύφωσης της κλιματικής προπαγάνδας και δεύτερον κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόση ήταν η θερμοκρασία του πλανήτη στην προβιομηχανική εποχή, για τον πολύ απλό λόγο της έλλειψης επαρκούς αριθμού μετεωρολογικών σταθμών. Και ναι, είναι επίσης γεγονός πως η παραγωγή άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε επί 14 συνεχόμενα χρόνια μέχρι το 2013. Οπότε το ερώτημα είναι: και πώς συνδέονται μεταξύ τους όλα αυτά, αν συνδέονται; Ε, αυτό δεν κάνουν τον κόπο να μας το πουν, καθώς γι' αυτό έχει φροντίσει η προπαγάνδα.

Λένε ωστόσο πως "η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί ταχεία αντικατάσταση των ενεργειακών πηγών ορυκτού άνθρακα. Αυτό πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τη συνεχή αύξηση της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Ενώ πολλά μοντελοποιημένη σενάρια έχουν δημοσιευθεί με τον ισχυρισμό πως ένα σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από 100% ανανεώσιμες πηγές είναι εφικτό, δεν υπάρχει καμία εμπειρική ή ιστορική απόδειξη ότι τα εν λόγω συστήματα είναι στην πραγματικότητα εφικτά. Από τις μελέτες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, 24 έχουν προβλέψει περιφερειακές, εθνικές ή παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες σε επαρκείς λεπτομέρειες ώστε να θεωρούνται δυνητικά αξιόπιστα. Οι μελέτες αυτές εξετάστηκαν με τέσσερα νέα κριτήρια σκοπιμότητας για συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απαραίτητα για την αξιόπιστη κάλυψη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κριτήρια αυτά είναι:
  • συνέπεια στην πρόβλεψη της ζήτησης ηλεκτρισμού, 
  • προσομοίωση της προσφοράς για την κάλυψη της ζήτησης αξιόπιστα σε ωριαία, ημίωρα και πεντάλεπτα διαστήματα, με ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα
  • προσδιορισμός των απαραίτητων απαιτήσεων σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής και,
  • διατήρηση της παροχής των απαραίτητων βοηθητικών υπηρεσιών. 
Αξιολογούμενες με βάση αυτά τα 4 αντικειμενικά κριτήρια, καμία από τις 24 μελέτες δεν  παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι μπορούν να καλυφθούν αυτά τα βασικά κριτήρια σκοπιμότητας. Η μέγιστη δυνατή μη σταθμισμένη βαθμολογία σκοπιμότητας που θα μπορούσε να δοθεί ήταν επτά, αλλά η υψηλότερη βαθμολογία που επιτεύχθηκε ήταν τέσσερα, σε μια μελέτη για τη Νέα Ζηλανδία. Τέσσερις μελέτες μηδενίστηκαν σε όλα τα κριτήρια, ανάμεσά τους οι "μελέτες" των WWF και Greenpeace, (όπως φαίνεται στον πίνακα της αρχής). Εκτός από τον προβληματισμό για τη μη κάλυψη των κριτήριων σκοπιμότητας, η μεγάλη εξάρτηση των σεναρίων από την εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας και της βιομάζας εγείρει ανησυχίες σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με βάση την κριτική εξέταση, οι προσπάθειες μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν υποτιμήσει σημαντικά την πρόκληση και να έχουν καθυστερήσει στην αναγνώριση και την εφαρμογή αποτελεσματικών και ολοκληρωμένων τρόπων απανθρακοποίησης." 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Ναι, υπάρχει ένα αναπτυγμένο κράτος που έχει ηλεκτρισμό από 100% ΑΠΕ. Ποιο είναι όμως; Μα, η Ισλανδία των 330 χιλ. κατοίκων, που κάθεται πάνω σε ηφαίστεια και παίρνει την ενέργειά της από ρηχή γεωθερμία (θερμοπίδακες δεν έχουν όλοι!) και υδροηλεκτρικά. Και ίσως κάποια στιγμή να καταφέρει το ίδιο και η Νέα Ζηλανδία, των 4,5 εκατ. κατοίκων, που έχει παρεμφερή χαρακτηριστικά. Ή χώρες σαν τη Νορβηγία, του 97% υδροηλεκτρικά τις χρονιές με πολλά χιόνια, την Κόστα Ρίκα, με τα πολλά υδροηλεκτρικά και τη γεωθερμία, την Ουρουγουάη, με τα επίσης πολλά υδροηλεκτρικά. Αλλά, ως εκεί! Υδροηλεκτρικά και γεωθερμία είναι ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ανανεώσιμες πηγές, δεν είναι τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα ανύπαρκτα το βράδυ Φ/Β.

Τα σενάρια που έχουν παρουσιαστεί καταλήγουν να ανάγουν σε κύρια απαίτηση αφενός τη μείωση στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρισμού, (δείτε στο πιο πάνω διάγραμμα τις τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων σεναρίων στη συνολική απαίτηση ηλεκτρισμού), αφ' ετέρου την "ευελιξία στη ζήτηση", δηλαδή τη δυνατότητα για "ελεγχόμενες περικοπές φορτίου", ελεγχόμενα και περιορισμένα μπλακ άουτ. Μ' άλλα λόγια, ό,τι να 'ναι! Αν ήταν να έχουμε "ελεγχόμενες περικοπές φορτίου" δεν χρειαζόμασταν τα επιστημονικοφανή σενάρια, μια χαρά μας έκανε κι ο Ταμήλος, που θέλει να πάει στο χωριό και να ζήσει με τη γκαζόλαμπα! Η διαφορά είναι πως πλέον έχουμε συνηθίσει αλλιώς, προχωρούμε με όλο και περισσότερες εφαρμογές ηλεκτρισμού, κανείς δεν δέχεται να επιστρέψουμε είτε στο 17ο αιώνα είτε στην αυγή του 20ού ...