Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Έντονη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το "μανιφέστο" Παναγιωτάκη

Το κείμενο της συμφωνίας ελληνικής κυβέρνησης θεσμών που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω ... Γερμανίας, σε σχέση με τα ενεργειακά περιλαμβάνει μικρές πλην όμως ενδιαφέρουσες ως προς τη σημειολογία αλλαγές, που ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις και καθιστούν την αποδοχή της πιο εύκολη από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Για παράδειγμα, ενώ στο αρχικό κείμενο με το οποίο προσήλθαν οι θεσμοί στην Αθήνα γινόταν ρητή αναφορά σε πώληση υδροηλεκτρικών υπό όρους (εάν αποτύχουν οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας) στο κείμενο που συμφωνήθηκε τελικώς έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά στο θέμα των

υδροηλεκτρικών.

Αλλά και οι υπόλοιπες 3 αλλαγές που υπάρχουν στο κείμενο αφορούν σε χρονικές παρατάσεις για την επίτευξη στόχων. Όπως για παράδειγμα οι εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2018 και όχι στα τέλη του 2017 όπως αρχικά προβλεπόταν.

Αλλά και για την εκκαθάριση των εκκρεμών ποσών που θα καταβληθούν προς τη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών, προβλέπεται ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο, ενώ το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί και άρα να επιβαρύνει τους  λογαριασμούς ρεύματος θα μοιραστεί σε δόσεις μέχρι το 2022 και όχι μέχρι το 2019 όπως αρχικά προβλεπόταν. Αυτό σημαίνει σημαντικά χαμηλότερη έως ανεπαίσθητη αύξηση της χρέωσης, όπως άλλωστε είχε δηλώσει σχετικά και ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης.

Τέλος στο θέμα του μηχανισμού επάρκειας ισχύος έχει προστεθεί πρόβλεψη για κατάθεση μελέτης επάρκειας του ΑΔΜΗΕ μέσα στον Ιούνιο.

Κατά τα λοιπά παραμένουν οι προβλέψεις για πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ αλλά και για την εκπόνηση και υλοποίηση επιχειρησιακού πλάνου από εξειδικευμένο σύμβουλο για τα προβλήματα της επιχείρησης όπως οι ανεξόφλητες οφειλές και οι ρευματοκλοπές, ενώ παράλληλα η επίλυση άλλων εκκρεμών ζητήματων της εταιρείας όπως η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και η καθιέρωση μηνιαίων λογαριασμών, μετατρέπεται σε ... μνημονιακή υποχρέωση. 

Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις Παναγιωτάκη

Την ίδια στιγμή λοιπόν που καθαρογράφεται η συμφωνία με τους θεσμούς στα ενεργειακά και ο μικρός αριθμός των αλλαγών στο κείμενο δείχνει ότι έχει επέλθει πλήρης σύγκλιση, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις Βρυξέλλες οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στην εφημερίδα Καθημερινή. Να θυμίσουμε ότι στη συνέντευξή του , και παρά τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για το θέμα των λιγνιτών (πώληση 40% χωρίς οποιαδήποτε συμμετοχή της ΔΕΗ στα νέα σχήματα για λόγους ανταγωνισμού), ο κ. Παναγιωτάκης πρότεινε τη δημιουργία δύο νέων λιγνιτικών μονάδων σε Αμύνταιο και Άγιο Δημήτριο που θα κατασκευάσουν από κοινού από ΔΕΗ και ιδιώτες, παράλληλα με την κατασκευή της Μελίτης 2 που προβλέπεται να γίνει από κοινοπραξία της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC. 

"Η πρότασή μας είναι ριζική δεν είναι εναλλακτική, δεν είναι plan b" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης στην εφημερίδα. 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, οι αναφορές του κ. Παναγιωτάκη που έρχονται σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, δημιούργησαν κλίμα έντονης ανησυχίας στους θεσμούς για τον τρόπο που εμφανίζεται να αντιδρά η ΔΕΗ απέναντι στη συμφωνία. Οι δηλώσεις Παναγιωτάκη ερμηνεύτηκαν ως δήλωση διαφοροποίησης που μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως. Σε κάθε περίπτωση δημιουργείται σύγχυση σε μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία  έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τουλάχιστον σε σχέση με τον πολύπαθο ενεργειακό τομέα. 

Ανεξάρτητα πάντως από τις δηλώσεις Παναγιωτάκη, που δεν αποκλείεται άλλωστε να απευθύνονται μόνο προς το εσωτερικό κοινό, οι Βρυξέλλες αναμένουν την άμεση ανταπόκριση της ΔΕΗ στις δεσμεύσεις της συμφωνίας και εκφράζουν την ελπίδα να μην εμφανιστούν άλλα εμπόδια στην πράξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται... 


(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)