Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Παναγιωτάκης: Κανείς δεν θα υπογράψει πωλήσεις για ένα κομμάτι ψωμί - Στηρίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης

Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε τα νέα δεδομένα, ώστε να δούμε πως η ΔΕΗ θα βγει μεν διαφορετική, αλλά εξίσου ισχυρή, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης στο χαιρετισμό που απεύθυνε στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι είναι αναπόφευκτο ότι  «θα υποχρεωθούμε να διαθέσουμε περιουσιακά στοιχεία». Προειδοποίησε, όμως, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτά να γίνουν για ένα κομμάτι ψωμί. Δε θα βρεθεί κανείς να υπογράψει κάτι τέτοιο».
Στο τέλος της ημέρας, σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, θα πρέπει να μείνουν στη ΔΕΗ οι ισχυρότερες
λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να παραμείνει ισχυρή στον ανταγωνισμό.
«Τιτάνια προσπάθεια» η διαπραγμάτευση
Ο κ. Παναγιωτάκης παρομοίωσε την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ σαν ένα πλοίο που, εκτός από τους σκοπέλους που φαίνονται, έχει να αντιμετωπίσει και υφάλους που δε φαίνονται, στην προσπάθειά μας να φτάσει στο δρόμο του χωρίς απώλειες.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτήρισε «τιτάνια προσπάθεια» τη διαπραγμάτευση, καθώς η χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει ισχυρά συμφέροντα. «Γι’ αυτό συμμετέχω και στηρίζω», όπως χαρακτηριστικά είπε, «παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να διατηρώ».
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτάκης, ότι πετύχαμε να μην υπάρχουν τα νερά στη συμφωνία. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους και θα το κάνουμε, όπως είπε.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ στάθηκε σε ένα ακόμα ζήτημα το οποίο, όπως είπε, έχει περάσει απαρατήρητο. Πρόκειται για το ότι για πρώτη φορά μπήκαν στη συμφωνία τα χρέη προς τη ΔΕΗ, οι ρευματοκλοπες και τα ΥΚΩ. Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι «δεν μπήκαμε υπό επιτήρηση, όπως γράφτηκε στον τύπο, αλλά διευκολύνεται η προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα αυτά και να καθαρίσει το τοπίο». Εξάλλου, όπως είπε, η ίδια η ΔΕΗ είναι που έθεσε το ζήτημα.
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει αβάσιμα και υπερβολικά τα όσα γράφονται περί κινδύνου χρεοκοπίας.
«Είναι γνωστές οι απόψεις μου για τον περιορισμό της συμμετοχής της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, «όμως το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική». Όπως τόνισε, η συμφωνία δεν έγινε επειδή το υπουργείο είπε «κόβουμε ένα κομμάτι της ΔΕΗ», αλλά σε συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες και απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα.
Προσδιορίζοντας το πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτάκης στάθηκε στο ότι η Ευρώπη σήμερα είναι εναντίον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά καύσιμα.
Ένας δεύτερος παράγοντας που ανέδειξε είναι το τεράστιο λάθος που κάναμε ως χώρα το 2014, όπως είπε, όταν η χώρα δε συμπεριλήφθηκε σε όσες θα πάρουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπών. Όπως τόνισε, μάλιστα, αντί να στηρίξουμε τη μεγάλη επένδυση στην Πτολεμαΐδα 5, η απόφαση για την οποία πάρθηκε την ίδια περίοδο, στην ουσία η στάση αυτή έβαλε μεγάλα εμπόδια. «Θέλω να πιστεύω ότι η μάχη δεν έχει χαθεί ακόμα, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες και η ΔΕΗ και η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Ο κ. Παναγιωτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο χρονικό της υπόθεσης που οδήγησε στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη. Όπως είπε, το 2008 πάρθηκε η απόφαση που δε μίλαγε μόνο για τα νέα κοιτάσματα, αλλά και για τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ, καθώς και η απόφαση του 2009 για τα νέα κοιτάσματα. Τότε, όπως σημείωσε, «ΔΕΗ και πολιτικοί της προϊστάμενοι, από κοινού είχαμε την άποψη ότι θα το αντιπαλέψουμε, χωρίς να δούμε πως θα προσαρμοστούμε». Παρότι αρχικά υπήρξε μια δικαστική νίκη, τελικά η ιστορία «έληξε σε βάρος μας κι έτσι σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση». Ακόμα κι αυτή τη δύσκολη κατάσταση, όμως, «μπορούμε να τη διαχειριστούμε», τόνισε, όμως χρειάζεται να δείξουμε στρατηγική σκέψη για να τα καταφέρουμε.
Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ, η αγορά θα είναι ζούγκλα, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύνθεση του πελατολογίου που θα παραμείνει στη ΔΕΗ, αν δεν ληφθεί μέριμνα. Δε μπορεί να αδιαφορεί η Κομισιόν για το ποιοι πελάτες θα μείνουν στη ΔΕΗ, δε μπορεί να μείνει φιλόπτωχο ταμείο, είπε χαρακτηριστικά.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός και το αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΕΗ
Κρίσιμο ζήτημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός και ο προσδιορισμός του ρόλου και της συμμετοχής του λιγνίτη. Άλλωστε, όπως τόνισε, η απανθρακοποίηση δεν μπορεί να αφορά μόνο την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και τομείς όπως η μεταφορά, η θέρμανση, η εξοικονόμηση κ.λπ.
Δε θα ξανακάνουμε ότι υποχρεωθήκαμε να κάνουμε με τον ΑΔΜΗΕ, που υποχρεωνόμαστε να διαθέσουμε τα λεφτά από την πώληση για να καλύψουμε κενά, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης. Τα χρήματα των πωλήσεων «θα πρέπει να διατεθούν για παραγωγικές επενδύσεις», όπως είπε, εξ ου και ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας για αυτό.
«Έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις», τα οποία θα γνωστοποιηθούν σύντομα, για διαφοροποίηση των προϊόντων που διαθέτουμε στο εσωτερικό, αλλά και επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει το μοντέλο των σχέσεων της ΔΕΗ με την πολιτεία. Όπως είπε, «χρειάζεται να μας δοθούν τα εφόδια να ανταπεξέλθουμε στον ισχυρό ανταγωνισμό».  

 https://energypress.gr/news/panagiotakis-kaneis-den-tha-ypograpsei-poliseis-gia-ena-kommati-psomi-stirizo-tin-prospatheia