Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Στο τραπέζι της πώλησης κάθε λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, όπως οι Πτολεμαίδα V, Μελίτη ΙΙ - Τι συζήτησαν Σταθάκης-ΓΕΝΟΠ

Γιώργος Φιντικάκης

Και οι υπό κατασκευή ή αδειοδοτημένες μονάδες βρίσκονται στο κάδρο της συζήτησης για την πώληση του περίπου 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ. Το έκανε σαφές σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη, υποννοώντας αφενός την Πτολεμαίδα V, και αφετέρου την Μελίτη ΙΙ. 
Την συνάντηση απασχόλησε η επόμενη ημέρα της συμφωνίας για την ΔΕΗ, και ειδικότερα το τεχνικό και περίπλοκο σκέλος της αξιολόγησης κάθε μονάδας της και πεδίου που αυτή διαχειρίζεται, προκειμένου να βγει το πρoς πώληση 40% του λιγνιτικού της δυναμικού. Και αυτό καθώς η εξίσωση που καλείται να επιλύσει ως τον προσεχή Ιούλιο ο σύμβουλος που θα προσληφθεί άμεσα από την ΔΕΗ, προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη ημέρα της επιχείρησης, και να υποδείξει
ποιές μονάδες θα πουληθούν και με ποιόν τρόπο, απαρτίζεται από τουλάχιστον τρεις δύσκολες μεταβλητές: Την παραγόμενη ενέργεια και απόδοση της κάθε μονάδας, τον χρόνο ζωής της, και φυσικά την θερμογόνο δύναμη καθενός από τα πεδία που η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται.
Αλλο αποτέλεσμα βγάζει για παράδειγμα μια μελέτη που λαμβάνει υπόψιν μόνο την εγκατεστημένη ισχύ των μονάδων, και άλλο αν συνυπολογίσει απόδοση, διάρκεια ζωής, και θερμογόνο δύναμη του παραγόμενου λιγνίτη. Διαφορετικής δυναμικής θα είναι μια έκθεση που θα στηρίζεται στα ονομαστικά μεγαβάτ, διαφορετική αν εστιάσει στην ποσότητα ενέργειας που εμπεριέχει ένας τόνος λιγνίτη αναλόγως το πεδίο, και εντελώς διαφορετική αν λάβει υπόψη και τις αποσύρσεις. 
Σήμερα για παράδειγμα η λιγνιτική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ αθροίζει περίπου 4.280 μεγαβάτ (1.550 Αγ.Δημήτριος, 1.200 Καρδιά, 600 Αμύνταιο, 330 Μελίτη, 600 Μεγαλόπολη). Σε τρία χρόνια από σήμερα βγαίνουν εκτός λειτουργίας 1.800 μεγαβάτ (Καρδιά-Αμύνταιο). Αρα, η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς της ΔΕΗ περιορίζεται στα 2.480 μεγαβάτ. Αραγε απ' αυτά θα αφαιρεθεί το περίπου 40% ; Τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να πουλήσει 992 μεγαβάτ, ισχύς που καλύπτεται εξ ολοκλήρου αν η επιχείρηση παραχωρήσει τις Μελίτη Ι & ΙΙ (330 & 450 μεγαβατ), μαζί με τα ορυχεία που τις εξυπηρετούν, δηλαδή Κλειδί, Αχλάδα (ιδιωτικό), και Βεύη, της οποίας ωστόσο τμήμα έχει κατακυρωθεί από το 2014 στην Ελλάκτωρ. Η παρουσία ιδιωτών στα ορυχεία δυσκολεύει το ενδεχόμενο πώλησης των μονάδων της Μελίτη.
Επειτα είναι ο παράγοντας θερμογόνος δύναμη. Αλλη δυναμική έχει το ορυχείο της Βεύης, και άλλη τα πεδία της Μαυροπηγής, το Νότιο και η Ποντοκώμη, χώρια που τα τρία τελευταία προμηθεύουν όχι μία αλλά και τις πέντε μονάδες του Αγ.Δημητρίου, καθώς και την υπό κατασκευή Πτολεμαίδα V. Ειδικά για την τελευταία, συνολικού προυπολογισμού 1,5  δισ ευρώ, η ΔΕΗ έχει μέχρι σήμερα καταβάλει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Αν βρισκόταν ενδιαφερόμενος να της δώσει το ποσό αυτό συν προφανώς ένα premium που να αποτιμά την υπεραξία της μονάδας (διάρκεια λειτουργίας, περιβαλλοντικές προδιαγραφές κλπ), η ΔΕΗ θα πουλούσε και θα ξεμπέρδευε από ένα ακριβό "πονοκέφαλο".
Με άλλα λόγια, τα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει η εξίσωση του συμβούλου είναι πάμπολλα, αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί, η τύχη της διαδικασίας παραμένει εντελώς αβέβαιη, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά το υπουργείο Ενέργειας. 
Το market test του φθινοπώρου είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτύχει, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές απαιτήσουν και υδροηλεκτρικά για να γίνει το μείγμα ελκυστικό, όπως έχει ήδη διαμυνήσει προ μηνός στον κ. Σταθάκη η εταιρεία Elpedison. Εφόσον ωστόσο στον ταμιευτήρα της πώλησης μπουν και τα νερά, θα οδηγηθούμε σε καινούργια μελέτη, εν συνεχεία σε ένα ακόμη market test, η έναρξη των διαγωνισμών θα λάβει χώρα όχι τον Ιούνιο του 2018 αλλά προς τα τέλη του έτους, παραμονές δηλαδή μια προεκλογικής χρονιάς, που σημαίνει ότι ο κλήρος μπορεί να πέσει στην επόμενη κυβέρνηση, κάτι που δεν θα στεναχωρούσε καθόλου την παρούσα.

 https://energypress.gr/news/sto-trapezi-tis-polisis-kathe-lignitiki-monada-tis-dei-opos-oi-ptolemaida-v-meliti-ii-ti