Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Πώς οι ΑΠΕ χαλάνε την προσπάθεια καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής


https://www.nytimes.com/2016/07/20/business/energy-environment/how-renewable-energy-is-blowing-climate-change-efforts-off-course.html

Ήδη εκτροχιάζεται η προ επτά μηνών  συμφωνία του Παρισιού.
Η Γερμανία, ο πρωταθλητής των ΑΠΕ στην Ευρώπη, προσπαθεί να ανακόψει νέες ΑΠΕ στο δίκτυό της, κόβοντας τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά και βάζοντας πλαφόν σε πρόσθετες εγκαταστάσεις ΑΠΕ.  Επίσης, εγκαταλείπει χρονοδιάγραμμα διακοπής της λειτουργίας μονάδων άνθρακα που εξακολουθούν και είναι το 40% του ρεύματος και, αντιθέτως, επιδοτεί με δισεκατομμύρια για να κρατήσει τις μονάδες άνθρακα σε λειτουργία για να ηλεκτροδοτούν
όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο[1].

Το πρόβλημα με τις ΑΠΕ το αντιμετωπίζουν και άλλοι που έβαλαν πολλές ΑΠΕ, όπως η Αυστραλία και η Καλιφόρνια. Οι επιδοτούμενες ΑΠΕ εκτοπίζουν προσωρινά τις συμβατικές μονάδες που όμως εξακολουθούν και είναι απαραίτητες για σταθερή ηλεκτροδότηση.  Ειδικά στην Νότια Αυστραλία όπου τα αιολικά υπερβαίνουν το 25% της ηλεκτροδότησης, και εκτινάσσεται στα ύψη το κόστος της ηλεκτροδότησης, η Κυβέρνηση ζήτησε από την Engie[2] να λειτουργεί  μονάδες αερίου που είχαν κλείσει.

Η επιδοτούμενη διαλείπουσα και κατά υποχρεωτική προτεραιότητα λειτουργία των ΑΠΕ κάνει ακόμα και την πυρηνική ενέργεια ασύμφορη στις ΗΠΑ, όπως εξ άλλου, και τις μονάδες αερίου στην Ευρώπη. Στις ΗΠΑ το σχιστολιθικό αέριο είναι (ακόμα) φθηνό

Οι ΗΠΑ, και στην πραγματικότητα όλος ο κόσμος, καλά θα κάνει να αναθεωρήσει τις υποσχέσεις και τα όρια της εμμονής με τις ΑΠΕ.

Οι πολιτική που προωθεί τις ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά) με επιδοτήσεις, υποχρεωτικές ποσοστώσεις και προτιμησιακή ένταξη στα δίκτυα οδηγεί την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή σε κλείσιμο -- χωρίς όμως να την υποκαθιστά -- και αναγκάζει σε επιδοτήσεις και για την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικά με τα μη δημοφιλή πυρηνικά, το κλείσιμό τους απλά σημαίνει αύξηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, με αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια κατά της χρήσης άνθρακα.

Και η Καλιφόρνια έχει το τυπικό πρόβλημα. Έχει πολλά φωτοβολταϊκά και πολύ ρεύμα από φωτοβολταϊκά όταν έχει ήλιο και το πρόβλημα της λεγόμενης "πάπιας" όπου μετά από την χαμηλή ζήτηση συμβατικού ρεύματος την ημέρα, εκτινάσσεται στα ύψη η ζήτηση για ρεύμα το βράδυ. Οι συμβατικές μονάδες, ακόμα και οι μονάδες αερίου των δικών μας χωματουργών, δεν προσφέρονται για τόσο συνεχώς μεταβλητή λειτουργία:  Δεν την αντέχουν τεχνικά και δεν την αντέχουν οικονομικά (αλλά εδώ έχουμε ΑΔΙ, ΜΑΜΚ και συναφή).  Με πολλές ΑΠΕ, για να έχουμε ρεύμα τα βράδια, θα πρέπει να έχουμε πρόθετες μονάδες ρεύματος που θα ...κάθονται.  Και οι ημερήσιες μεταβολές δεν είναι το μόνο πρόβλημα:  Ο ήλιος και ο αέρας αλλάζουν και με τις εποχές. Και δεδομένου του πόσο ακριβά είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, χρειάζεται αναθεώρηση η στρατηγική ηλεκτροπαραγωγής χωρίς άνθρακα.  Ακόμα και με διάσπαρτες ΑΠΕ και με ευρεία αποθήκευση ρεύματος, όταν και εάν υπάρξει, υπάρχουν όρια από το πραγματικό κόστος αυτής της άσκησης.

Στην Γερμανία που υποτίθεται μπήκαν πολλές ΑΠΕ για να υποκαταστήσουν πυρηνικά που έκλεισαν, αφ' ενός ανέβηκαν οι εκπομπές CO2 (από την αναγκαστικά αυξημένη χρήση κάρβουνου -- το κάρβουνο, και όχι οι ΑΠΕ, υποκατέστησαν τα πυρηνικά) και αφ' ετέρου η Γερμανία πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη (μαζί με την Δανία).

Και ενώ υπάρχουν υπολογισμοί πόσο θα κοστίσει η υποκατάσταση πυρηνικών με ΑΠΕ, τι θα γίνει όταν ο κόσμος αντιληφθεί ότι η υποκατάσταση δεν είναι εφικτή?

Θα σας πω εγώ τι θα γίνει όταν ο κόσμος το αντιληφθεί:  Θα πληρώνουν διπλά και τριπλά το ρεύμα, δεν θα έχουν όλοι και πάντα ρεύμα, οι Γερμανοί θα έχουν ξεπουλήσει τις σαβούρες τους και ο κόσμος θα καίει κάρβουνο (σε υψηλότερες τιμές) και θα βάλει, τότε, και πυρηνικά.

Και φυσικά η τεκμηριωμένη αδυναμία των ΑΠΕ να ηλεκτροδοτούν είναι το μισό του προβλήματος...  Όταν όλοι ψάχνουν να μεταθέσουν το πρόβλημα των ΑΠΕ στον γείτονα...

________________________________
[1] Η Γερμανία χρησιμοποιεί λιθάνθρακα, και όχι φυσικό αέριο,για μεταβλητή ηλεκτροπαραγωγή, εφεδρεία, για κυρίως τα φωτοβολταϊκά της. Το περισσότερο, μέχρι και 80% ετησίως, αιολικό ρεύμα το απορρίπτει σε υδροηλεκτρικά της γειτονικής Αυστρίας, Ελβετίας και Γαλλίας.

[2] Η Engie, τέως Gaz de France Suez, θέλει και αυτή μερίδιο της ΔΕΗ και με την ΓΕΚ-Τέρνα φιλοδοξεί σε πολλές αιολικές επιδοτήσεις.
 
 http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2017/07/blog-post_63.html