Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Μητσοτάκης: Η ΔΕΗ βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση - Απόλυτη προτεραιότητα η χάραξη μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής

 «H ΔΕΗ αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση», εκτιμά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανέφερε χθες μιλώντας σε συνάντηση που είχε με πολίτες και οργανώσεις στο «Κέντρο της Γης» στο Ίλιον.
Θέμα της συνάντησης ήταν το περιβάλλον και η περιβαλλοντική πολιτική, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι για τη ΝΔ η χάραξη μιας μακροχρόνιας ενεργειακής πολιτικής αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.
Σχολιάζοντας την παρουσία Τσίπρα στο Συνέδριο για την Παραγωγική
Ανασυγκρότηση στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός πήγε στην Κοζάνη και δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα. Η ταμπακιέρα αφορά το μέλλον της Δ.Ε.Η. και τη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία – λυπάμαι που το λέω – δυστυχώς δεν υφίσταται».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σταδιακή απεξάρτηση από το λιγνίτη, είναι επιβεβλημένη», σημειώνοντας ότι αυτή η προοπτική συνδέεται άμεσα και με την τύχη της ΔΕΗ.
Η «υπαρξιακή κρίση» της ΔΕΗ
Αναλύοντας την εκτίμησή του περί «υπαρξιακής κρίσης» της ΔΕΗ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «συνδέεται με το γεγονός ότι έχει ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια. Χάνει μερίδιο αγοράς και ταυτόχρονα είναι υποχρεωμένη να απαλλαγεί και από ένα παραγωγικό δυναμικό βάση μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση και να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική σε μια απελευθερωμένη αγορά ενέργειας».
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητούμενο αποτελεί ο τρόπος που θα δρομολογηθεί η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. σε ιδιώτες καθώς και τον τρόπο που θα πρέπει αυτές οι μονάδες να αναβαθμιστούν για να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της οικονομίας χαμηλού άνθρακα, σημειώνοντας ότι «πάντα θεωρούσα ότι το περιβάλλον είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Μια μοναδική ευκαιρία να χαράξουμε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εκμεταλλεύεται τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως Ελλάδα».
«Η εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτίρια είναι απόλυτη προτεραιότητα» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα χρήματα από το καινούργιο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” δεν επαρκούν για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων. Πρέπει να εντοπίσουμε και άλλους πόρους. Άλλες χώρες το έχουν κάνει. Για παράδειγμα, η Γαλλία συγκέντρωσε πόρους από το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ και προχώρησε σε μια τολμηρή πρωτοβουλία στην αναβάθμιση του κτιριακού της δυναμικού. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνουμε και στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα πρέπει να δοθούν και φορολογικά κίνητρα».
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης του χωροταξικού σχεδιασμού με προστασία του περιβάλλοντος, στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και την προστασία των δασών.
Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αποτελούν προβλήματα στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών καθώς έχουν ήδη λυθεί, όπως τόνισε. «Η μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από άλλες χώρες για αυτά τα ζητήματα είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε πάντοτε με πολύ θετικό βλέμμα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 https://energypress.gr/news/mitsotakis-i-dei-vrisketai-se-yparxiaki-krisi-apolyti-proteraiotita-i-haraxi-makrohronias