Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Άσβεστη η κόντρα Τσακαλώτου-Σκουρλέτη, με αφετηρία τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ

Δημήτρης Κοιλάκος
Δε λέει να σιγάσει η κόντρα μεταξύ του πρώην υπουργού Ενέργειας και νυν υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, με επίκεντρο την τακτική στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και προεκτάσεις που φτάνουν ενδεχομένως ακόμα και στην επόμενη ημέρα από τις εκλογές.
Είναι γνωστό ότι η τακτική και οι χειρισμοί της κυβέρνησης, και δη των στελεχών που ανέλαβαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, έχει αποτελέσει πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο βασικό πυλώνα του κυβερνητικού
σχηματισμού, το ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση διαχείρισης των αποτελεσμάτων της β’ αξιολόγησης και εν αναμονή της έναρξης της διαδικασίας για τη γ’ αξιολόγησης, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συντηρούν την αντιπαράθεση, προσθέτοντας επιπλέον πονοκεφάλους στον πρωθυπουργό.
Η κόντρα, πλέον, αναδύεται και δημόσια, μέσω δηλώσεων των δυο υπουργών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο υπουργός Οικονομικών είπε μεταξύ άλλων ότι το λεγόμενο «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών σε ό,τι αφορά τις μνηνονιακές υποχρεώσεις, δηλαδή οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα στην εφαρμογή των συμφωνημενων μέτρων, «το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες».
Ο Π. Σκουρλέτης δεν άργησε να απαντήσει, αφού ήταν σαφές ότι τα βέλη Τσακαλώτου είχαν στόχο (και) τον ίδιο. Ερωτώμενος σχετικά με τη συγκεκριμένη δήλωση Τσακαλώτου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ σημείωσε: «Καταρχάς μου είναι πολύ δύσκολο να ερμηνεύσω το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Άρα θα μιλήσω για το πώς βλέπω εγώ τα πράγματα. Πώς βλέπω τη διαπραγμάτευση για παράδειγμα. Θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση κάθε φορά με τους θεσμούς είναι μία αντιπαράθεση με άλλα μέσα. Μπορεί να μην βρισκόμαστε στην ένταση των σχέσεων του 2015, αλλά όταν καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είμαστε από διαφορετική πλευρά και όταν πηγαίνουμε με συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις κερδίζουμε πράγματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όταν πηγαίνεις με μία διάθεση απόλυτης υιοθέτησης των παραινέσεων, των επιταγών και των προσταγών των θεσμών, τότε χάνει η χώρα και ο λαός της».
Δε χρειάζεται να έχει εντρυφήσει κανείς στο κυβερνητικό παρασκήνιο για να αντιληφθεί ότι οι αιχμές Σκουρλέτη για υποχωρητική στάση απέναντι στους δανειστές βάζουν στο κάδρο, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, το ίδιο το Μαξίμου.
Η κόντρα μεταξύ Τσακαλώτου και Σκουρλέτη σε σχέση με τη διαπραγματευτική τακτική έχει τις απαρχές της στα ενεργειακά και συγκεκριμένα στα θέματα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με τον πρώην υπουργό Ενέργειας να θεωρεί ότι ο Ευ. Τσακαλώτος τον «άδειασε» στο εγχείρημα να μην ιδιωτικοποιηθεί πλήρως ο ΑΔΜΗΕ και να μην πουληθούν σε ιδιώτες παραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ως γνωστόν, η υπόθεση ΑΔΜΗΕ έληξε με την στρατηγική επένδυση της State Grid και το περίπλοκο σχήμα που υιοθετήθηκε για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να προβάλει ως επιτυχία τη διατήρηση του πλειοψηφικού του πακέτου υπό δημόσιο έλεγχο.
Η υπόθεση των μονάδων της ΔΕΗ είναι ακόμα εν εξελίξει, καθώς η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές για την «αποεπένδυση» του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της επιχείρησης και ήδη προχωρούν οι διαδικασίες για το επικείμενο market test, που θα σηματοδοτήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκποίηση λιγνιτικών μονάδων.
Μέσα σε αυτή την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λοιπόν, είναι που η κυβέρνηση καλείται να χειριστεί τα απόνερα των προηγούμενων συμφωνιών με τους δανειστές, με τα ανοιχτά μέτωπα να είναι πολλά και με τις υποθέσεις που πρέπει να κλείσουν να απαιτούν δύσκολους χειρισμούς.
Ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, όπως φαίνεται και από τις αντιδράσεις των Βρυξελλών στην πρώτη λίστα που τέθηκε υπόψη της Κομισιόν, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την επιχείρηση. Εκτός από τις προφανείς συνέπειες της "αποεπένδυσης" για τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις και σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις τόσο στις τοπικές κοινωνίες, όσο και με τους εργαζομένους, ενώ παραμένει ανοικτό το ζήτημα της πίεσης από πολλές πλευρές και για τις υδροηλεκτρικές μονάδες. 
Δεδομένης της κατάστασης στις σχέσεις μεταξύ κορυφαίων υπουργών, οι δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, θα δοκιμάσουν και την ενότητα του κυβερνητικού επιτελείου.
Άλλωστε, πολλοί είναι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα εγκυμονεί ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις.


 https://energypress.gr/news/asvesti-i-kontra-tsakalotoy-skoyrleti-me-afetiria-ton-admie-kai-ti-dei