Άλλη μία αιολική καταχώρηση γεμάτη ανοησίες και παραμύθια που παριστάνει την είδηση (και μάλλον αναφέρεται σε κάποια πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ): http://www.news.gr/oikonomia/article/657490/ta-dilimmata-gia-ta-eolika-parka-ke-i-apantisis.html
Το δίλημμα είναι το εξής: Κάποιος ξένος αιολικός, μάλλον πλήρωσε κάποιον Έλληνα τίποτα τριψήφια εκατομμύρια για κάποια άδεια (που ήταν και ώριμη, γιατί να το κρύψομεν άλλωστε) και τρέχει τώρα να προλάβει αφ' ενός την παράταση των γενναιόδωρων επιδοτήσεων που έδωσε ο Σταθάκης, και αφ' ετέρου βιάζεται να πάρει το 40% της "επένδυσης" "μπροστάντζα", που είναι και το πραγματικό κίνητρο για αυτές τις επενδύσεις-μαϊμούδες. Τι έπαθε κι αυτό το ΣτΕ βρε παιδί μου και σταμάτησε έστω και προσωρινά τις μπουλντόζες, κοιτάνε οι Τράπεζες και λένε "ωχ ωχ ωχ μπορεί και να ξύπνησαν τόσο δα λιγάκι στην Ελλάδα και εμείς δανείσαμε για ανεμιστήρες στους γκρεμούς του βουνού"...
Δεν θα βάλω συνδέσμους, το "άρθρο" είναι τόσο φαιδρό που δεν τους αξίζει... Τα αιολικά είναι ενεργειακά ατελέσφορα, περιβαλλοντικά θέατρο και οικονομικά σκέτη κλοπή.
Είναι ενεργειακά ατελέσφορα επειδή α) είναι πραγματικά ασήμαντα, β) δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες, γ) εξοικονομούν ή πολύ λιγότερα καύσιμα από αυτά που αντιστοιχούν στα λεφτά που πληρώνονται, ή δεν εξοικονομούν καθόλου καύσιμα (οι εκπομπές CO2 που δεν μειώνονται είναι από ...καύσιμα). είτε και αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμων όταν οι απώλειες μεταβλητότητας είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη της έγχυσης. Και δ) αν μου ξαναρχίσετε με υδρογόνα και αντλησιοταμιεύσεις, αυτά στέλνουν το EROIE στην ζώνη της μη βιωσιμότητας (ενεργειακά και οικονομικά).
Είναι περιβαλλοντικό θέατρο επειδή παριστάνουν ότι είναι καθαρές, αλλά και οι γαρυφαλλιές είναι καθαρές και ούτε αυτές ηλεκτροδοτούν. Δεν ρυπαίνουν (πολύ) αλλά δεν εξοικονομούν και ρύπους. Δεν κάνουν τίποτα για καμιά Πτολεμαϊδα, αφού τα αιολικά δεν συνυπάρχουν με λιγνίτη, τουλάχιστον όχι σε εμάς, και, για τον καρκίνο, είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά από το ξεμάτιασμα.
Οικονομικά είναι σκέτη κλοπή, κυριολεκτικά και πολλαπλώς. €91-92 για την εικονική, διακοσμητική, κουτουρού μεγαβατώρα. ΣΥΝ το κόστος των δικτύων για αντέξουν τις κουτουρού μεγαβατώρες. ΣΥΝ το κόστος του αερίου. ΣΥΝ την επιδότηση του αερίου (εμμ... δουλεύει και αυτό μεταβλητά. ΣΥΝ το κόστος διανοίξεων δρόμων στο πουθενά. ΣΥΝ το κόστος των εμπρηστών που βάζουν φωτιές όπου είναι να πάνε αιολικά (οι αλήτες μας πουλάνε και πυροπροστασία στα καμένα). ΣΥΝ την αρπαγή γης. Δεν τους χωνεύουν στην Εύβοια? Αναρωτιέμαι γιατί...
Προσφυγές οδηγούν σε προσωρινές αναστολές και καθυστερήσεις (μάνα 'μ τι ήθελα και έμπλεξα στον Κάβο Ντόρο)
Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της εμφάνισης ομάδων -κάθε είδους- οι οποίες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον κάθε είδους επένδυσης, είναι συνηθισμένο.Προσφυγές, που δικαιώνονται, και οδηγούν σε προσωρινές αναστολές, αλλά και σε σημαντικές και κοστοβόρες καθυστερήσεις, στην υλοποιήση ουκ ολίγων έργων και επενδύσεων.
Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, οι προσφυγές εναντίον των οποίων αναδεικνύουν διλήμματα, τα οποία προκαλούνται από αυτές τις κινήσεις των οργανώσεων, αλλά οδηγούν αυτομάτως σε προφανείς απαντήσεις.
Δίλημμα πρώτο Τα αιολικά ΔΕΝ ηλεκτροδοτούν
Σε μια εποχή, όπου όλοι θέλουμε να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα ενεργοβόρα πια σπίτια μας, όπου λειτουργούν πλυντήρια, ψυγεία, τηλεόραση, κλιματιστικά, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κάποιος, οι ανάγκες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστιες. Πώς καλύπτονται;Από τη διαρκή λειτουργία λιγνιτικών μονάδων σε Κοζάνη-Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Μεγαλόπολη… στις γνωστές αυτές περιοχές, δηλαδή, όπου επίσημες μελέτες ΠΟΙΕΣ? τις δείχνουν να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων καρκίνου και θνησιμότητας εξ αυτού.
Τα αιολικά δεν προλαμβάνουν και δεν θεραπεύουν καρκίνους
Την ίδια ώρα, από τα βασικά επιχειρήματα των τοπικών ομάδων εναντίον των αιολικών πάρκων -100% πράσινη ενέργεια- είναι ότι οι ανεμογεννήτριες χαλάνε την αρμονία του τοπίου
Τι προτιμούν, δηλαδή; Συνανθρώπους μας να πεθαίνουν από καρκίνο - αντικειμενικό στοιχείο -, ή τη διατάραξη της αρμονίας του τοπίου - υποκειμενικό στοιχείο; Η απάντηση είναι προφανής: Οι αιολικοί είναι ψεύτες που μας δουλεύουν με διλήμματα μαϊμούδες.
Δίλημμα δεύτερο Πληρώνουν για εμπρηστές για να μην πάρει φωτιά το δάσος
Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην Ελλάδα έχουν σωθεί από την παρουσία αιολικών πάρκων στην ελληνική ύπαιθρο και στα ελληνικά βουνά.Κι αυτό, γιατί η δημιουργία αιολικών πάρκων προϋποθέτει την κατασκευή οδοποιίας, ώστε να υπάρχει πρόσβαση για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών. Οι δρόμοι, λοιπόν, που διανοίγονται, είναι κατ’ ουσία αυτοί, που επιτρέπουν τη γρήγορη πρόσβαση των οχημάτων πυρόσβεσης στο σημείο της πυρκαγιάς.
Επιπλέον, η 24ωρη φύλαξη των πάρκων διασφαλίζει τη συνεχή παρουσία εκεί ανθρώπων, που θα ειδοποιήσουν άμεσα την Πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Την ίδια ώρα, περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν στα αιολικά πάρκα, επικαλούμενες την προστασία σπάνιων πτηνών. Ουδείς διαφωνεί σε αυτό. Και τρόποι υπάρχουν, και η τεχνολογία βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση και η πολιτεία, πριν χορηγήσει τις άδειες, έχει λάβει υπόψιν της όλες τις απαραίτητες μελέτες. Τι έγινε η μελέτη του Sovacool? Την ξεχάσαμε?
Τι προτιμούν δηλαδή; Τους αντιπυρικούς δρόμους να καθυστερούν, αφήνοντας στο έλεος πυρκαγιών -εκτός από τα δάση- νεοσσούς και φωλιές σπάνιων πτηνών και ζώων ή την τάχιστη διάνοιξη αυτών των -εκατοντάδων χιλιομέτρων- δρόμων;
Η απάντηση είναι και πάλι προφανής και βρίσκεται στο ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το οποίο, η φωτιά, που κατέκαψε πρόσφατα την Ανατολική Μάνη, εξαπλώθηκε και δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί, γιατί οι δρόμοι πυροπροστασίας, που είχαν κατασκευαστεί πριν από 40 χρόνια, δεν υπήρχαν πια, λόγω βροχών και κατολισθήσεων, αλλά και ελλιπούς συντήρησης.
Δίλημμα τρίτο Σώστε τις θέσεις εργασίας είναι στην Γερμανία
Η δικαίωση όλων αυτών των προσφυγών καθυστερεί την ολοκλήρωση των έργων και στερεί από τη χώρα θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη, που είναι τόσο αναγκαίες.Τι προτιμούν, δηλαδή; Τη διαρκή καθυστέρηση στη μείωση της ανεργίας και στην επιστροφή στην ανάπτυξη, ή τη διαρκή επίκληση προστασίας κάποιου κομματιού της πανίδας, για έργα, που πραγματοποιούνται με βάση απόλυτα εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες;
Για την προφανή κι εδώ απάντηση, θα πρέπει να αναλογισθούν όλοι τις ευθύνες τους: Οι τοπικοί σύλλογοι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον Αναπλ. Υπουργό κ. Φάμελο, που προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αυτά. Ο Φάμελος δεν είναι αυτός που κλωσάει τις ΜΠΕ για να βγούνε σε διαβούλευση ...15αύγουστο? Για τον Σταθάκη δεν δουλεύει?
Το Συμβούλιο της Επικρατείας και η πολιτεία θα πρέπει να βάλουν στη ζυγαριά της δικαιοσύνης όλες αυτές τις παραμέτρους.
Τότε, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι η ζυγαριά θα γύρει προς την πλευρά των αιολικών πάρκων, προς την καθαρή ενέργεια (Μην μου πείτε ότι λαδώσατε...!) προς την πραγματική προστασία των δασών μας και προς τις επενδύσεις, που τόσο έχουν ανάγκη η Ελλάδα και οι Έλληνες, που υποφέρουν από την ανεργία.
Τα αιολικά δεν είναι ούτε καθαρή, ούτε ενέργεια. Είναι πηγή διαφθοράς, κλοπής και παραπλάνησης