Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Μπρα ντε φερ για τους λιγνίτες σήμερα στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται σήμερα η μάχη του λιγνίτη, καθώς η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει τους σκληρούς της DG Comp ότι το προγραμματισμένο για τον Οκτώβριο market test των μονάδων της ΔΕΗ θα στεφθεί από επιτυχία.
Έχοντας αποδεχθεί η κυβέρνηση ως αναπόφευκτη εξέλιξη το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, παλεύει για να διασωθεί η ναυαρχίδα του λιγνιτικού στόλου της ΔΕΗ, δηλαδή ο Άγιος Δημήτριος, και φυσικά τα νερά, που συνεχίζουν να αποτελούν κόκκινη γραμμή για υπουργούς, βουλευτές, πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ
και φυσικά τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.
Κλιμάκιο από στελέχη του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ θα προσπαθήσουν να πείσουν σήμερα τα στελέχη της DG Comp ότι το μείγμα των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων, είναι ικανό να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον τον επόμενο μήνα. Εγχείρημα δύσκολο αφού έως σήμερα οι κοινοτικοί δεν έχουν πειστεί ότι οι δύο παλαιές μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου, η σύγχρονη μονάδα της Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και η άδεια για τη Μελίτη ΙΙ, επαρκούν για να ανοίξει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, λόγος άλλωστε που επέβαλε και το σημερινό ταξίδι στην έδρα της Κομισιόν.
Στη φαρέτρα της η ελληνική πλευρά δεν έχει παρά τα γνωστά επιχειρήματα, όσα δηλαδή έχει διατυπώσει στις πολλές επιστολές τις οποίες έχει ανταλλάξει το τελευταίο δίμηνο με τη DG Comp. Όπως για παράδειγμα ότι μπορεί ο σταθμός του Αμυνταίου να είναι παλαιός, και να χρήζει εκτεταμένων επενδύσεων, αλλά το ίδιο συμβαίνει με όλες τις μονάδες της ΔΕΗ ή ότι αφού η επιχείρηση δαπανά εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσει τα εργοστάσια που κρατά, γιατί να μην πρέπει να κάνει το ίδιο και ο επενδυτής για τις μονάδες που θα αγοράσει. Επίσης στις αιτιάσεις των κοινοτικών ως προς το γιατί η κυβέρνηση πουλά μια άδεια (Μελίτη ΙΙ) και όχι μια ολόκληρη μονάδα, η ελληνική απάντηση είναι ότι ο αγοραστής δεν αποκτά μόνο την άδεια, αλλά και τη δίδυμη μονάδα Μελίτη Ι, μαζί με το ορυχείο που τις τροφοδοτεί αμφότερες, δηλαδή τη Βεύη.
Το αν τα παραπάνω θα πείσουν τους κοινοτικούς θα φανεί σήμερα. Μέχρι σήμερα πάντως αυτό δεν έχει συμβεί. Στο καλό σενάριο η DG Comp θα ακούσει τα ελληνικά επιχειρήματα και θα δώσει χρόνο στη κυβέρνηση για μικρές, όχι όμως δομικές, διορθώσεις στο πακέτο.
Στο κακό σενάριο, η λίστα θα χρειαστεί να αναπροσαρμοσθεί και να συμπεριλάβει και το συγκρότημα του Αγ. Δημητρίου που περιλαμβάνει 5 μονάδες συνολικής ισχύος 1.456 MW, μία με χρόνο ζωής ως το 2040 και τέσσερις ως το 2020 που κατόπιν επενδύσεων όμως μπορεί να φτάσει ως το 2030. Εξίσου κακό σενάριο για τη ΔΕΗ είναι να χρειασθεί να πουλήσει τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης ισχύος 511 MW, με διάρκεια ζωής χωρίς αναβάθμιση, έως το 2025.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να μπουν σε παζάρι με τις Βρυξέλλες, και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση να διαπραγματευθούν την πώληση των παραπάνω μονάδων. Εφόσον όμως η σημερινή συνάντηση, και οι επαφές που θα ακολουθήσουν πάρουν κακή τροπή, και η κυβέρνηση συναντήσει "τοίχο", τότε θα πρέπει να δείξει ευελιξία. Απότερος στόχος της άλλωστε είναι να μην μπούν στο τραπέζι τα υδροηλεκτρικά.
Κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχτεί πλήρως πως η πώληση μονάδων σε ιδιώτες είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη που δρομολογείται ως βίαιο μέτρο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εχουν ωστόσο δεσμευθεί απέναντι στους ψηφοφόρους τους ότι δεν πρόκειται να πειραχθούν τα πολύτιμα "νερά" της ΔΕΗ.
Είναι σε θέση να αντιληφθούν πως η συγκατάθεσή τους σε ό,τι μέχρι πρότινος "πολεμούσαν" έχει μικρότερο πολιτικό κόστος από τη μείωση των συντάξεων, ωστόσο έχουν τάξει στις περιφέρειές τους ότι το ξήλωμα της ΔΕΗ θα σταματήσει στους λιγνίτες.
Εάν το μαχαίρι μπει και στα νερά, η ύφεση που επικρατεί για το θέμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη θέση της σε μια νέα αναστάτωση, αφού η ΔΕΗ των 19.000 εργαζόμενων δεν έχει πάψει (και ούτε πρόκειται να πάψει) να αποτελεί μια πανίσχυρη εκλογική δεξαμενή.
(liberal.gr)