Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΔΕΗ και ο μακροχρόνιος Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός για τα νησιά μας

Η ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα της ενέργειας έχει ως βασικούς άξονες την ασφάλεια εφοδιασμού, την απανθρακοποίηση, την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας (ενεργειακή απόδοση).
Στο παραπάνω πλαίσιο, έχει δημιουργηθεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά». Η ΔΕΗ στηρίζει ολόπλευρα την παραπάνω πρωτοβουλία, ειδικά για τα ελληνικά μη διασυνδεδεμένα νησιά, με όλες τις ιδιαιτερότητες που έχουν όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού τους, αλλά και τη σημασία τους ως εθνική πηγή πλούτου μέσω του τουρισμού. Η ΔΕΗ αναντίρρητα αποτελεί την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης των νησιών ιστορικά, αλλά επίσης στρατηγικός της στόχος και φιλοδοξία της είναι η «βιώσιμη» ανάπτυξή τους σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Στο πλαίσιο
της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών η ΔΕΗ θεωρεί πως κατά προτεραιότητα θα πρέπει να δοθούν λύσεις στα παρακάτω κρίσιμα ζητήματα:
* Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ή/και μεταξύ τους, με βάση την πιο οικονομική και ταυτόχρονα πιο ασφαλή και αξιόπιστη λύση για τον ενεργειακό εφοδιασμό των νησιών σε βάθος χρόνου.
* Καθορισμός του ρόλου των θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά, τόσο στο μεταβατικό μεσο-βραχυχρόνιο στάδιο όσο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Για παράδειγμα, θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα αναφορικά με τη σκοπιμότητα αλλαγής καυσίμου των μονάδων (από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο), υλοποίησης επενδύσεων περιβαλλοντικής προσαρμογής των μονάδων, ανάγκες νέας θερμικής ισχύος σε συνδυασμό με τις ανάγκες εφεδρείας των ηλεκτρικών συστημάτων κ.ο.κ.
* Συμπλήρωση και εξειδίκευση του καθεστώτος στήριξης των υβριδικών έργων και γενικότερα των έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την ασφάλεια τροφοδοσίας στα μη διασυνδεδεμένα μησιά.
* Συμπλήρωση και εξειδίκευση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Clean Energy Package). Ειδικότερα, τονίζεται η ανάγκη διαμόρφωσης του βασικού πλαισίου λειτουργίας των φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ, αλλά και των ενεργειακών συνεταιρισμών.
* Θεσμοθέτηση μέτρων για την κινητοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων και την αποδοχή των αναγκαίων ενεργειακών έργων από τις τοπικές κοινωνίες.
Η ΔΕΗ, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της, είναι πρόθυμη να βοηθήσει ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές για την εκπόνηση ενός νέου μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για τα νησιά μας, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της. Αλλά και σε επίπεδο υλοποίησης, που είναι και το πιο σημαντικό, η ΔΕΗ σχεδιάζει την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού των νησιών (π.χ. γεωθερμία) και την έξυπνη διαχείριση των υποδομών και πόρων τους, δίνοντάς τους μια ουσιαστική ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη, με στήριξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της δημιουργίας νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και με περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της νησιωτικής οικονομίας.

* Η Δήμητρα Κρόμπα είναι διευθύντρια κλάδου στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ
(Αυγή)