Την εκτίμηση αυτή κάνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνοντας πως οι διαπραγματεύσεις με τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχίζονται κανονικά και σπεύδοντας να διευκρινίσουν πως τα στελέχη τους δεν εγείρουν θέμα πώλησης και υδροηλεκτρικών σταθμών.
Πάντως, οι Βρυξέλλες φέρονται να διαφωνούν με την επιλογή του ΑΗΣ Αμυνταίου(Ι και ΙΙ) στο «πακέτο» των μονάδων που θα βγουν σε διεθνή
διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι αντιρρήσεις της Κομισιόν στηρίζονται στο γεγονός πως οι συγκεκριμένες πρόκειται να αποσυρθούν το 2019, ενώ ήδη βρίσκονται και σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας. Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν εγείρει ενστάσεις για το συγκρότημα της Μελίτης με τη μονάδα που λειτουργεί να είναι από τις πλέον σύγχρονες, ενώ σε διαγωνισμό προτείνεται να βγει και η άδεια της δεύτερης.
Η ελληνική πλευρά κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως λύση για τη συνέχιση της διαδικασίας τις λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι το 2025 και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αναβαθμιστεί περιβαλλοντικά. Πάντως το πρόβλημα με τη Μεγαλόπολη έχει να κάνει με την επάρκεια του λιγνιτικού κοιτάσματος.
Ωστόσο, οι επιλογές για άλλες λιγνιτικές μονάδες είναι περιορισμένες με δεδομένο ότι η ΔΕΗ δεν δέχεται να παραχωρήσει καμία από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, όπως και την υπό κατασκευή “μονάδα V” της Πτολεμαϊδας.
Οι αξιωματούχοι του υπουργείου ΠΕΝ που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού θέλουν να υπάρχει προσέλκυση επενδυτών.
Πάντως για την ώρα υπουργείο και ΔEΗ έχουν γίνει αποδέκτες εκδήλωσης πρόθεσης για συμμετοχή στο διαγωνισμό από εταιρίες ηλεκτρισμού της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
(euro2day.gr)