Το όραμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι να γίνει ένας από τους δέκα κορυφαίους
διαχειριστές συστημάτων διανομής στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας τον
βέλτιστο συνδυασμό υπηρεσιών ποιότητας και χαμηλού κόστους, με σεβασμό
στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως τονίζει σε συνέντευξή του ο
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου.
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαργυρίου, η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές, προκειμένου να διερευνηθούν ευκαιρίες για καινοτομία και νέες τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν
στη βελτίωση των υπηρεσιών και στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό αποτελεί βασική μέριμνα του ΔΕΔΔΗΕ.
Η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα, με έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαργυρίου, είναι το πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών για το οποίο η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή του αναδόχου έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω νομικών εμπλοκών στο ΣτΕ. Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη προετοιμαζόμαστε για το πανελλαδικό έργο για το rollout των έξυπνων μετρητών τα επόμενα χρόνια, με στόχος την επιλογή επιχειρηματικού μοντέλου και διαγωνιστικής διαδικασίας για την αντικατάσταση των υφιστάμενων 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε όλη τη χώρα με έξυπνους μετρητές, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ακόμα, ο κ. Χατζηαργυρίου αναφέρεται στο έργο «Έξυπνο Νησί», που αποτελεί ένα από τα 12 στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και στους σχεδιασμούς για συμβολή στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιά.
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαργυρίου, ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει πιστός στο όραμα για επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, στην παροχή ευέλικτων προϊόντων και υπηρεσιών, στην παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση των καταναλωτών και την εξέλιξή τους σε prosumers (καταναλωτές που είναι και παραγωγοί ενέργειας) και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών έξυπνου δικτύου.
Η συνέντευξη του κ. Χατζηαργυρίου έγινε στο European Utility Week, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, που αποτελεί το ετήσιο συνέδριο-θεσμό για το χώρο της Ενέργειας.
Η φετινή European Utility Week έγινε στο Άμστερνταμ και ο κ. Χατζηαργυρίου ήταν από τους βασικούς ομιλητές σε ενότητα για τα digital utilities.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χατζηαργυρίου έχει ως εξής:
1. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον πανευρωπαϊκά για τον ΔΕΔΔΗΕ. Από τον Christian Buchel, πρόεδρο του EDSO (European Distribution System Operators΄ Association) και τον Dominique Ristori, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισκέφτηκαν την Κρήτη αυτό το καλοκαίρι, μέχρι το ευρύ ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Εταιρίες Κοινής Ωφελείας (European Utility Week). Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο λόγος πίσω από όλο αυτό το ενδιαφέρον;
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο προς την «καθαρή ενέργεια» και την υψηλή αποδοτικότητα. Οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής (DSOs – Distribution System Operators) σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο «Winter package» για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι DSOsσυνδέουν σήμερα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μονάδων διεσπαρμένης παραγωγής στα δίκτυά τους, συμβάλλοντας σε αυτόν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και έχει δεσμευτεί στην υποστήριξη αυτής της αλλαγής, υιοθετώντας και αναλαμβάνοντας νέους ρόλους, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τα δίκτυα και τα συστήματα του, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες για έξυπνα δίκτυα και ψηφιοποίηση των λειτουργιών του. Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό μας σχέδιο (2017-2021), βασίζεται σε 12 στρατηγικά έργα που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό μας.
Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος είναι τα μη διασυνδεδεμένα νησιά του. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία και διαχείριση των 32 ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών, που φιλοξενούν το 15% του ελληνικού πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 14% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά σημεία έρευναςκαι εφαρμογής καινοτόμων προηγμένων τεχνολογιών, παρέχοντας έτσι τα κατάλληλα μοντέλα για τη μελλοντική ανάπτυξη των μεγαλύτερων διασυνδεδεμένων συστημάτων.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο για τη μετάβαση των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ανανεώσιμα βιώσιμα συστήματα, δημιουργώντας νέες «έξυπνες» διαδρομές για τα νησιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κύριος στόχος μας, είναι να αναπτύξουμε την απαραίτητη υποδομή για τα 32 ηλεκτρικά συστήματα, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη. Επενδύουμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ σε προηγμένες τεχνολογίεςκέντρων ελέγχου ενέργειας, πληροφοριακά συστήματα, υποδομές μετρήσεων, κλπ.
2. Ως ο μοναδικός Διαχειριστής Δικτύου στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους Διαχειριστές στην Ευρώπη και αν ναι, πώς το χρησιμοποιεί; Μήπως υπάρχουν μειονεκτήματα στο να είστε ο μοναδικός Διαχειριστής της χώρας, κυρίως γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος με τον οποίο μπορείτε να ανταλλάξετε τεχνογνωσία και εμπειρία σε εγχώριο επίπεδο; Ή μήπως αυτό δεν συμβαίνει;
Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του συστήματος διανομής είναι μονοπωλιακές, αυστηρά ρυθμισμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η οικονομική αποδοτικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Διαχειριστών σε μια χώρα δεν παρουσιάζει προφανή πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα.
Πιστεύουμε ακράδαντα στα οφέλη από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με τους υπόλοιπους διαχειριστές συστημάτων διανομής της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα από τα ενεργά μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των DSOs για τα έξυπνα δίκτυα, του EDSO. Συμμετέχουμε επίσης στην επιτροπή των Διαχειριστών της EURELECTRIC και διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας για τη μετάβαση στα έξυπνα δίκτυα (ETIP SNET). Πρόσφατα, προχωρήσαμε σε στενότερη συνεργασία με κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές, προκειμένου να προωθήσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να διερευνήσουμε από κοινού ευκαιρίες για καινοτομία και νέες τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μας και στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό μας.
Σε τοπικό επίπεδο, ο ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει συνεχώς να επωφελείται και να αξιοποιεί τους εγχώριους επιστημονικούς πόρους και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο κύριος στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε και να συμμετάσχουμε σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει πανεπιστήμια, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και άλλα ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς, προκειμένου να αναπτύξουμε από κοινού καινοτόμα έργα που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση του δικτύου μας σε ένα έξυπνο δίκτυο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει επίσης σε διάφορα ερευνητικά έργα μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών συνεργασιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως η βέλτιστη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο, ο έλεγχος του δικτύου, η προηγμένη ανάλυση δεδομένων κλπ.
3. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας στο EUW17 αναφέρατε ότι το όραμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι να γίνει ένας από τους δέκα κορυφαίους διαχειριστές συστημάτων διανομής στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας τον βέλτιστο συνδυασμό υπηρεσιών ποιότητας και χαμηλού κόστους, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Ποια είναι τα σημεία δράσης του ΔΕΔΔΗΕ για να καταστήσει αυτό το όραμα πραγματικότητα;
Τα κύρια σημεία δράσης περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό μας σχέδιο (2017-2021) που βασίζεται σε 12 στρατηγικά έργα που θα χρησιμεύσουν ως καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό μας. Τα έργα αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του Προγράμματος Μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ σε έναν σύγχρονο Διαχειριστή Συστήματος Διανομής που χρησιμοποιεί ψηφιοποιημένες λειτουργίες και νέα εργαλεία σχεδιασμού και λειτουργίας δικτύων στο ηπειρωτικό δίκτυο διανομής και στα συστήματα των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Τα στρατηγικά έργα ανοίγουν το δρόμο για την εποχή των έξυπνων δικτύων στην Ελλάδα, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και επιτυγχάνοντας βέλτιστο συνδυασμό ποιότητας και χαμηλού κόστους. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, όπως έξυπνοι μετρητές, συστήματα τηλεχειρισμού, βελτιωμένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, βελτιωμένο σχεδιασμό και διαδικασίες προμηθειών κλπ. Τα οφέλη από αυτά τα έργα, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
4.Ένας από τους στόχους του ΔΕΔΔΗΕ είναι να εκσυγχρονίσει το δίκτυο διανομής και να το μετατρέψει σε ένα "έξυπνο σύστημα". Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, είναι το έργο της τηλεμέτρησης πελατών χαμηλής τάσης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο IoT (Ιnternet of Things) στην Ελλάδα. Μπορείτε να εξηγήσετε με λίγα λόγια το έργο και τα οφέλη του για το ελληνικό - ίσως και για το ευρωπαϊκό - κοινό;
Οι "έξυπνοι μετρητές" αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, επομένως θεωρούμε ότι το έργο της τηλεμέτρησης των πελατών χαμηλής τάσης αποτελεί ένα έργο «κλειδί» για τον ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μας σχεδιασμό.
Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη εγκαταστήσει συστήματα τηλεμέτρησης στους πελάτες της υψηλής τάσης, της μέσης τάσης και στους μεγάλους πελάτες στη χαμηλή τάση, οι οποίοι αναλογούν περίπου στη μισή καταναλισκόμενη ενέργεια. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο, είναι να αντικατασταθούν όλοι οι συμβατικοί μετρητές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, με έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές.
Ένα πρώτο βήμα είναι το πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών. Η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή του Αναδόχου ολοκληρώθηκε, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω νομικών εμπλοκών στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο στάδιο της κατακύρωσης.
Παρ' όλα αυτά, έχουμε μάθει πολλά από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και προετοιμαζόμαστε για το πανελλαδικό έργο για το rollout των έξυπνων μετρητών τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι να επιλέξουμε το επιχειρηματικό μοντέλο και τη διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση των υφιστάμενων 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε όλη τη χώρα με έξυπνους μετρητές, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τα οικονομικά και λειτουργικά οφέλη από την τηλεμέτρηση είναι πολλά και προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι οι πελάτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την κατανάλωση τους, με στόχο την ενεργοποίησή τους για εξορθολογισμό της μέσω κατάλληλων κινήτρων. Παράλληλα οι καταναλωτές μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, ενδεχομένως και με την ενεργοποίηση τους στην παραγωγή μέσω μικρών οικιακών μονάδων. Τα άμεσα οφέλη της τηλεμέτρησης περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, δραστική μείωση των ρευματοκλοπών αλλά και του λειτουργικού κόστους του δικτύου. Τα κυριότερα όμως πλεονεκτήματα πηγάζουν από τον εκσυγχρονισμό του λειτουργικού μοντέλου του Διαχειριστή, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του, τη συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς λιανικής και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και την αποτελεσματική απόκριση της ζήτησης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Target Model της ΕΕ.
5. Το έργο για την ανάπτυξη «έξυπνου νησιού» φαίνεται πολύ φιλόδοξο, καθώς προβλέπει πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (έως 60% - 70%), μείωση του λειτουργικού κόστους και διαχείριση της ζήτησης με αξιόπιστο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο. Πόσο καιρό νομίζετε ότι θα χρειαστεί για να έχετε τα πρώτα αποτελέσματα και πως σκοπεύετε να το επιτύχετε αυτό;
Το έργο «Έξυπνο Νησί» είναι ένα από τα 12 στρατηγικά μας έργα. Όπως προανέφερα, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών και για την ανάπτυξή τους και ο βασικός μας στόχος είναι να επιτύχουμε τη λειτουργία τους με μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ.
Η λειτουργία ενός μη διασυνδεδεμένου νησιού με διείσδυση ΑΠΕ μεγαλύτερη του 60%, σημαίνει ότι το νησί θα προμηθεύεται ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ και πιθανότατα και από μέσα αποθήκευσης, πχ. μπαταρίες αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος ο οποίος, από όσο γνωρίζω, δεν έχει επιτευχθεί πουθενά μέχρι σήμερα, σε πραγματικό μη διασυνδεδεμένο σύστημα. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη λύση που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, υπό την έννοια ότι δεν θα πρέπει να αυξάνει το συνολικό κόστος, αλλά να είναι ταυτόχρονα και ελκυστική επενδυτικά. Θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει την ασφάλεια της τροφοδοσίας, ελαχιστοποιώντας την λειτουργία της θερμικής παραγωγής.
Το έργο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές τεχνικές προκλήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως προβλήματα ευστάθειας τάσης της συχνότητας σε συστήματα με μικρή ή καθόλου αδράνεια, προστασία, κ.λπ. Θα επιτρέψει στο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστή των νησιών να αναπτύξει προηγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία. Το έργο μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοντέλο για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ σε άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλει την πρότασή του για το βασικό πλαίσιο που αφορά στους τεχνικούς και οικονομικούς όρους για την υλοποίηση του εν λόγω πιλοτικού έργου και σε συνεργασία με την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχει προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές και νομοθετικές προσαρμογές. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των τεχνικών όρων και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από την ΡΑΕ μέσα στους επόμενους μήνες.
6. Η Κύθνος και η Κρήτη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκών-αν όχι των παγκόσμιων- ειδήσεων από το χώρο της ενέργειας περισσότερες από μία φορές τον περασμένο χρόνο. Όλοι ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει σε αυτά τα δυο μικρά μέρη της Ευρώπης. Τι θα τους απαντούσατε και από που πηγάζει αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον ξαφνικά;
Η Κύθνος και η Κρήτη ορθώς θεωρούνται σημαντικές επιτυχημένες περιπτώσεις στην ιστορία της καινοτομίας, όσον αφορά τα νησιά. Η Κύθνος είναι το νησί όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο και ο πρώτος υβριδικός στην Ευρώπη το 1982 και το 1983, αντίστοιχα. Λίγο αργότερα, το 2000, η Κύθνος φιλοξένησε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα με μπαταρίες αποθήκευσης 500 kW και ανεμογεννήτρια 500kW. Το 2001, δημιουργήθηκε στην Κύθνο το πρώτο μικροδίκτυο στην Ευρώπη, ηλεκτροδοτώντας 12 απομονωμένες κατοικίες αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Το 2006, το μικροδίκτυο αυτό, ενισχύθηκε με τη χρήση καινοτόμων, ευφυών συστημάτων διαχείρισης φορτίου που βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση.
Στην Κρήτη, η ωριαία διείσδυση ΑΠΕ φθάνει στα επίπεδα του 60%, διαμορφώνοντας την ετήσια διείσδυση στα επίπεδα του 30%. Στο ηλεκτρικό σύστημα αυτού του νησιού έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί προηγμένες λύσεις λογισμικού για τον έλεγχο απομονωμένων συστημάτων με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ.
Αξιοσημείωτες καινοτόμες λύσεις έχουν αναπτυχθεί επίσης και στην Ικαρία (υβριδικό σύστημα που αποτελείται από αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό σταθμό και Ανεμογεννήτριες) και πρόσφατα στην Τήλο (μικρός υβριδικός σταθμός με μπαταρίες),κλπ.
7. Ποια είναι τα σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ στο εγγύς μέλλον;
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διανύει μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών. Η Εταιρία μας αντιμετωπίζει αυξανόμενες και πολλές νέες προκλήσεις στην καθημερινή της λειτουργία, όπως την ενεργοποίηση νέων προμηθευτών στην αγορά λιανικής ενέργειας, τηνυψηλή διείσδυση της διεσπαρμένης παραγωγής μέσω και του net metering, την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων, των έξυπνων νησιών, της ηλεκτροκίνησης κλπ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι πιστός στο όραμά του για την επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, στην παροχή ευέλικτων προϊόντων και υπηρεσιών, στην παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση των καταναλωτών και την εξέλιξή τους σε prosumers (καταναλωτές που είναι και παραγωγοί ενέργειας) και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών έξυπνου δικτύου.
Η στρατηγική μας βασίζεται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών μέσω του Προγράμματος Μετασχηματισμού μας. Οι τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του τωρινού ενδιαφέροντός μας είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιά, η διεσπαρμένη παραγωγή, η ηλεκτροκίνηση και η υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.
https://energypress.gr/news/hatziargyrioy-2018-xekinane-oi-diadikasies-gia-tin-antikatastasi-75-ek-symvatikon-metriton-me
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαργυρίου, η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας με κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές, προκειμένου να διερευνηθούν ευκαιρίες για καινοτομία και νέες τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν
στη βελτίωση των υπηρεσιών και στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό αποτελεί βασική μέριμνα του ΔΕΔΔΗΕ.
Η μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η αντικατάσταση των συμβατικών μετρητών σε ολόκληρη τη χώρα, με έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές. Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαργυρίου, είναι το πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών για το οποίο η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή του αναδόχου έχει ολοκληρωθεί, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω νομικών εμπλοκών στο ΣτΕ. Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη προετοιμαζόμαστε για το πανελλαδικό έργο για το rollout των έξυπνων μετρητών τα επόμενα χρόνια, με στόχος την επιλογή επιχειρηματικού μοντέλου και διαγωνιστικής διαδικασίας για την αντικατάσταση των υφιστάμενων 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε όλη τη χώρα με έξυπνους μετρητές, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Ακόμα, ο κ. Χατζηαργυρίου αναφέρεται στο έργο «Έξυπνο Νησί», που αποτελεί ένα από τα 12 στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και στους σχεδιασμούς για συμβολή στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιά.
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηαργυρίου, ο ΔΕΔΔΗΕ παραμένει πιστός στο όραμα για επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, στην παροχή ευέλικτων προϊόντων και υπηρεσιών, στην παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση των καταναλωτών και την εξέλιξή τους σε prosumers (καταναλωτές που είναι και παραγωγοί ενέργειας) και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών έξυπνου δικτύου.
Η συνέντευξη του κ. Χατζηαργυρίου έγινε στο European Utility Week, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εταιριών Κοινής Ωφέλειας, που αποτελεί το ετήσιο συνέδριο-θεσμό για το χώρο της Ενέργειας.
Η φετινή European Utility Week έγινε στο Άμστερνταμ και ο κ. Χατζηαργυρίου ήταν από τους βασικούς ομιλητές σε ενότητα για τα digital utilities.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χατζηαργυρίου έχει ως εξής:
1. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον πανευρωπαϊκά για τον ΔΕΔΔΗΕ. Από τον Christian Buchel, πρόεδρο του EDSO (European Distribution System Operators΄ Association) και τον Dominique Ristori, Γενικό Διευθυντή Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισκέφτηκαν την Κρήτη αυτό το καλοκαίρι, μέχρι το ευρύ ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τις Εταιρίες Κοινής Ωφελείας (European Utility Week). Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο λόγος πίσω από όλο αυτό το ενδιαφέρον;
Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο προς την «καθαρή ενέργεια» και την υψηλή αποδοτικότητα. Οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής (DSOs – Distribution System Operators) σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση και στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο «Winter package» για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι DSOsσυνδέουν σήμερα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό μονάδων διεσπαρμένης παραγωγής στα δίκτυά τους, συμβάλλοντας σε αυτόν τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και έχει δεσμευτεί στην υποστήριξη αυτής της αλλαγής, υιοθετώντας και αναλαμβάνοντας νέους ρόλους, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τα δίκτυα και τα συστήματα του, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες για έξυπνα δίκτυα και ψηφιοποίηση των λειτουργιών του. Το αναθεωρημένο επιχειρησιακό μας σχέδιο (2017-2021), βασίζεται σε 12 στρατηγικά έργα που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό μας.
Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού συστήματος είναι τα μη διασυνδεδεμένα νησιά του. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική και ασφαλή λειτουργία και διαχείριση των 32 ηλεκτρικών συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών, που φιλοξενούν το 15% του ελληνικού πληθυσμού και αντιπροσωπεύουν το 14% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα νησιά μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά σημεία έρευναςκαι εφαρμογής καινοτόμων προηγμένων τεχνολογιών, παρέχοντας έτσι τα κατάλληλα μοντέλα για τη μελλοντική ανάπτυξη των μεγαλύτερων διασυνδεδεμένων συστημάτων.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την καθαρή ενέργεια για τα νησιά της ΕΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο για τη μετάβαση των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ανανεώσιμα βιώσιμα συστήματα, δημιουργώντας νέες «έξυπνες» διαδρομές για τα νησιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κύριος στόχος μας, είναι να αναπτύξουμε την απαραίτητη υποδομή για τα 32 ηλεκτρικά συστήματα, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και να μειωθούν τα λειτουργικά κόστη. Επενδύουμε περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ σε προηγμένες τεχνολογίεςκέντρων ελέγχου ενέργειας, πληροφοριακά συστήματα, υποδομές μετρήσεων, κλπ.
2. Ως ο μοναδικός Διαχειριστής Δικτύου στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους Διαχειριστές στην Ευρώπη και αν ναι, πώς το χρησιμοποιεί; Μήπως υπάρχουν μειονεκτήματα στο να είστε ο μοναδικός Διαχειριστής της χώρας, κυρίως γιατί δεν υπάρχει κανένας άλλος με τον οποίο μπορείτε να ανταλλάξετε τεχνογνωσία και εμπειρία σε εγχώριο επίπεδο; Ή μήπως αυτό δεν συμβαίνει;
Ο σχεδιασμός και η λειτουργία του συστήματος διανομής είναι μονοπωλιακές, αυστηρά ρυθμισμένες δραστηριότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η οικονομική αποδοτικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των Διαχειριστών σε μια χώρα δεν παρουσιάζει προφανή πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα.
Πιστεύουμε ακράδαντα στα οφέλη από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με τους υπόλοιπους διαχειριστές συστημάτων διανομής της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ένα από τα ενεργά μέλη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των DSOs για τα έξυπνα δίκτυα, του EDSO. Συμμετέχουμε επίσης στην επιτροπή των Διαχειριστών της EURELECTRIC και διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνολογίας και καινοτομίας για τη μετάβαση στα έξυπνα δίκτυα (ETIP SNET). Πρόσφατα, προχωρήσαμε σε στενότερη συνεργασία με κορυφαίους Ευρωπαϊκούς Διαχειριστές, προκειμένου να προωθήσουμε την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και να διερευνήσουμε από κοινού ευκαιρίες για καινοτομία και νέες τεχνολογίες, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μας και στον ταχύτερο εκσυγχρονισμό μας.
Σε τοπικό επίπεδο, ο ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει συνεχώς να επωφελείται και να αξιοποιεί τους εγχώριους επιστημονικούς πόρους και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο κύριος στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε και να συμμετάσχουμε σε ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει πανεπιστήμια, δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και άλλα ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμούς, προκειμένου να αναπτύξουμε από κοινού καινοτόμα έργα που θα υποστηρίξουν τη μετάβαση του δικτύου μας σε ένα έξυπνο δίκτυο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ συμμετέχει επίσης σε διάφορα ερευνητικά έργα μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών συνεργασιών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως η βέλτιστη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο, ο έλεγχος του δικτύου, η προηγμένη ανάλυση δεδομένων κλπ.
3. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας στο EUW17 αναφέρατε ότι το όραμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι να γίνει ένας από τους δέκα κορυφαίους διαχειριστές συστημάτων διανομής στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας τον βέλτιστο συνδυασμό υπηρεσιών ποιότητας και χαμηλού κόστους, με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Ποια είναι τα σημεία δράσης του ΔΕΔΔΗΕ για να καταστήσει αυτό το όραμα πραγματικότητα;
Τα κύρια σημεία δράσης περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό μας σχέδιο (2017-2021) που βασίζεται σε 12 στρατηγικά έργα που θα χρησιμεύσουν ως καταλύτης για τον εκσυγχρονισμό μας. Τα έργα αυτά είναι τα δομικά στοιχεία του Προγράμματος Μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ σε έναν σύγχρονο Διαχειριστή Συστήματος Διανομής που χρησιμοποιεί ψηφιοποιημένες λειτουργίες και νέα εργαλεία σχεδιασμού και λειτουργίας δικτύων στο ηπειρωτικό δίκτυο διανομής και στα συστήματα των μη διασυνδεδεμένων νησιών.
Τα στρατηγικά έργα ανοίγουν το δρόμο για την εποχή των έξυπνων δικτύων στην Ελλάδα, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και επιτυγχάνοντας βέλτιστο συνδυασμό ποιότητας και χαμηλού κόστους. Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού, όπως έξυπνοι μετρητές, συστήματα τηλεχειρισμού, βελτιωμένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, βελτιωμένο σχεδιασμό και διαδικασίες προμηθειών κλπ. Τα οφέλη από αυτά τα έργα, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, στη βελτίωση της ποιότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος.
4.Ένας από τους στόχους του ΔΕΔΔΗΕ είναι να εκσυγχρονίσει το δίκτυο διανομής και να το μετατρέψει σε ένα "έξυπνο σύστημα". Ένας από τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό, είναι το έργο της τηλεμέτρησης πελατών χαμηλής τάσης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο έργο IoT (Ιnternet of Things) στην Ελλάδα. Μπορείτε να εξηγήσετε με λίγα λόγια το έργο και τα οφέλη του για το ελληνικό - ίσως και για το ευρωπαϊκό - κοινό;
Οι "έξυπνοι μετρητές" αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, επομένως θεωρούμε ότι το έργο της τηλεμέτρησης των πελατών χαμηλής τάσης αποτελεί ένα έργο «κλειδί» για τον ολοκληρωμένο επιχειρηματικό μας σχεδιασμό.
Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη εγκαταστήσει συστήματα τηλεμέτρησης στους πελάτες της υψηλής τάσης, της μέσης τάσης και στους μεγάλους πελάτες στη χαμηλή τάση, οι οποίοι αναλογούν περίπου στη μισή καταναλισκόμενη ενέργεια. Η μεγάλη πρόκληση ωστόσο, είναι να αντικατασταθούν όλοι οι συμβατικοί μετρητές σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, με έξυπνους ηλεκτρονικούς μετρητές.
Ένα πρώτο βήμα είναι το πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση 200.000 έξυπνων μετρητών. Η διαδικασία υποβολής προσφορών για την επιλογή του Αναδόχου ολοκληρώθηκε, αλλά το έργο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, λόγω νομικών εμπλοκών στο Συμβούλιο της Επικρατείας στο στάδιο της κατακύρωσης.
Παρ' όλα αυτά, έχουμε μάθει πολλά από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα και προετοιμαζόμαστε για το πανελλαδικό έργο για το rollout των έξυπνων μετρητών τα επόμενα χρόνια. Στόχος μας είναι να επιλέξουμε το επιχειρηματικό μοντέλο και τη διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση των υφιστάμενων 7,5 εκατομμυρίων μετρητών σε όλη τη χώρα με έξυπνους μετρητές, μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τα οικονομικά και λειτουργικά οφέλη από την τηλεμέτρηση είναι πολλά και προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι οι πελάτες ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την κατανάλωση τους, με στόχο την ενεργοποίησή τους για εξορθολογισμό της μέσω κατάλληλων κινήτρων. Παράλληλα οι καταναλωτές μπορούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο, ενδεχομένως και με την ενεργοποίηση τους στην παραγωγή μέσω μικρών οικιακών μονάδων. Τα άμεσα οφέλη της τηλεμέτρησης περιλαμβάνουν εξοικονόμηση ενέργειας με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, δραστική μείωση των ρευματοκλοπών αλλά και του λειτουργικού κόστους του δικτύου. Τα κυριότερα όμως πλεονεκτήματα πηγάζουν από τον εκσυγχρονισμό του λειτουργικού μοντέλου του Διαχειριστή, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών του, τη συνολική αναδιάρθρωση της αγοράς λιανικής και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών για εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και την αποτελεσματική απόκριση της ζήτησης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του Target Model της ΕΕ.
5. Το έργο για την ανάπτυξη «έξυπνου νησιού» φαίνεται πολύ φιλόδοξο, καθώς προβλέπει πολύ μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ (έως 60% - 70%), μείωση του λειτουργικού κόστους και διαχείριση της ζήτησης με αξιόπιστο, ασφαλή και οικονομικό τρόπο. Πόσο καιρό νομίζετε ότι θα χρειαστεί για να έχετε τα πρώτα αποτελέσματα και πως σκοπεύετε να το επιτύχετε αυτό;
Το έργο «Έξυπνο Νησί» είναι ένα από τα 12 στρατηγικά μας έργα. Όπως προανέφερα, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών και για την ανάπτυξή τους και ο βασικός μας στόχος είναι να επιτύχουμε τη λειτουργία τους με μέγιστη διείσδυση των ΑΠΕ.
Η λειτουργία ενός μη διασυνδεδεμένου νησιού με διείσδυση ΑΠΕ μεγαλύτερη του 60%, σημαίνει ότι το νησί θα προμηθεύεται ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ και πιθανότατα και από μέσα αποθήκευσης, πχ. μπαταρίες αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος ο οποίος, από όσο γνωρίζω, δεν έχει επιτευχθεί πουθενά μέχρι σήμερα, σε πραγματικό μη διασυνδεδεμένο σύστημα. Επιπλέον, η ολοκληρωμένη λύση που θα αναπτυχθεί, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, υπό την έννοια ότι δεν θα πρέπει να αυξάνει το συνολικό κόστος, αλλά να είναι ταυτόχρονα και ελκυστική επενδυτικά. Θα πρέπει παράλληλα να διασφαλίζει την ασφάλεια της τροφοδοσίας, ελαχιστοποιώντας την λειτουργία της θερμικής παραγωγής.
Το έργο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις σημαντικές τεχνικές προκλήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως προβλήματα ευστάθειας τάσης της συχνότητας σε συστήματα με μικρή ή καθόλου αδράνεια, προστασία, κ.λπ. Θα επιτρέψει στο ΔΕΔΔΗΕ ως Διαχειριστή των νησιών να αναπτύξει προηγμένη τεχνογνωσία και εμπειρία. Το έργο μπορεί να αποτελέσει το βασικό μοντέλο για την υλοποίηση αντίστοιχων έργων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ σε άλλα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει υποβάλει την πρότασή του για το βασικό πλαίσιο που αφορά στους τεχνικούς και οικονομικούς όρους για την υλοποίηση του εν λόγω πιλοτικού έργου και σε συνεργασία με την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχει προετοιμάσει όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές και νομοθετικές προσαρμογές. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των τεχνικών όρων και η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει από την ΡΑΕ μέσα στους επόμενους μήνες.
6. Η Κύθνος και η Κρήτη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκών-αν όχι των παγκόσμιων- ειδήσεων από το χώρο της ενέργειας περισσότερες από μία φορές τον περασμένο χρόνο. Όλοι ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει σε αυτά τα δυο μικρά μέρη της Ευρώπης. Τι θα τους απαντούσατε και από που πηγάζει αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον ξαφνικά;
Η Κύθνος και η Κρήτη ορθώς θεωρούνται σημαντικές επιτυχημένες περιπτώσεις στην ιστορία της καινοτομίας, όσον αφορά τα νησιά. Η Κύθνος είναι το νησί όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο αιολικό πάρκο και ο πρώτος υβριδικός στην Ευρώπη το 1982 και το 1983, αντίστοιχα. Λίγο αργότερα, το 2000, η Κύθνος φιλοξένησε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα με μπαταρίες αποθήκευσης 500 kW και ανεμογεννήτρια 500kW. Το 2001, δημιουργήθηκε στην Κύθνο το πρώτο μικροδίκτυο στην Ευρώπη, ηλεκτροδοτώντας 12 απομονωμένες κατοικίες αποκλειστικά με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες. Το 2006, το μικροδίκτυο αυτό, ενισχύθηκε με τη χρήση καινοτόμων, ευφυών συστημάτων διαχείρισης φορτίου που βελτιστοποιούν την ενεργειακή απόδοση.
Στην Κρήτη, η ωριαία διείσδυση ΑΠΕ φθάνει στα επίπεδα του 60%, διαμορφώνοντας την ετήσια διείσδυση στα επίπεδα του 30%. Στο ηλεκτρικό σύστημα αυτού του νησιού έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί προηγμένες λύσεις λογισμικού για τον έλεγχο απομονωμένων συστημάτων με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ.
Αξιοσημείωτες καινοτόμες λύσεις έχουν αναπτυχθεί επίσης και στην Ικαρία (υβριδικό σύστημα που αποτελείται από αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό σταθμό και Ανεμογεννήτριες) και πρόσφατα στην Τήλο (μικρός υβριδικός σταθμός με μπαταρίες),κλπ.
7. Ποια είναι τα σχέδια του ΔΕΔΔΗΕ στο εγγύς μέλλον;
Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα διανύει μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών. Η Εταιρία μας αντιμετωπίζει αυξανόμενες και πολλές νέες προκλήσεις στην καθημερινή της λειτουργία, όπως την ενεργοποίηση νέων προμηθευτών στην αγορά λιανικής ενέργειας, τηνυψηλή διείσδυση της διεσπαρμένης παραγωγής μέσω και του net metering, την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων, των έξυπνων νησιών, της ηλεκτροκίνησης κλπ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι πιστός στο όραμά του για την επιτυχή μετάβαση σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο, στην παροχή ευέλικτων προϊόντων και υπηρεσιών, στην παροχή κινήτρων για την ενεργοποίηση των καταναλωτών και την εξέλιξή τους σε prosumers (καταναλωτές που είναι και παραγωγοί ενέργειας) και στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών έξυπνου δικτύου.
Η στρατηγική μας βασίζεται στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών μέσω του Προγράμματος Μετασχηματισμού μας. Οι τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του τωρινού ενδιαφέροντός μας είναι η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στα νησιά, η διεσπαρμένη παραγωγή, η ηλεκτροκίνηση και η υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.
https://energypress.gr/news/hatziargyrioy-2018-xekinane-oi-diadikasies-gia-tin-antikatastasi-75-ek-symvatikon-metriton-me