Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πως χτίζεται η συμφωνία για τις μονάδες της ΔΕΗ και τα «αντισταθμιστικά»

Ο κύβος ερρίφθη για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης στη Φλώρινα και της Μεγαλόπολης στην Αρκαδία οι οποίες θα βγουν προς πώληση προκειμένου η ΔΕΗ να μειώσει κατά περίπου 40% την λιγνιτική της παραγωγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο ΠΕΝ και η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφώνησαν ως προς τις μονάδες που θα βγουν σε πρώτη φάση σε market test. Πλέον έχουν απομείνει οι λεπτομέρειες για το χτίσιμο της τελικής συμφωνίας και για την ακρίβεια των αντισταθμιστικών μέτρων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά.
Πάντως, τα χαμόγελα του υπουργού ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη στο περιθώριο του
χθεσινού συνεδρίου του ΙΕΝΕ έδειχναν θετικές εξελίξεις και για το υπόλοιπο «πακέτο» της συμφωνίας στα ενεργειακά. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνολική εικόνα αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και η ηγεσία του υπουργείου θα παρουσιάσει και στους επικεφαλής των θεσμών τα αποτελέσματα της τεχνικής συμφωνίας με την DG COMP.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε κάνει πριν από μέρες ο υπουργός ΠΕΝ στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, ζήτησε την αύξηση των ωρών λειτουργίας των δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου από τις 17.000 στις 32.000 ώρες λειτουργίας και να επιτραπεί στη δημόσια επιχείρηση είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με ιδιώτη να επενδύσει στην αναβάθμιση της. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου είχε ζητήσει την αύξηση των ωρών λειτουργίας και των μονάδων 3 και 4 της Καρδιάς.
Το κλίμα είναι θετικό ως προς την επίτευξη συμφωνίας και σε αυτά τα αιτήματα, λένε αρμόδιες πηγές.
Η πώληση του ΑΗΣ Μελίτης, και για την ακρίβεια της μονάδας 1, της άδειας κατασκευής της δεύτερης καθώς και των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού εκτιμάται σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ότι θα φέρει επενδύσεις της τάξης των 800 – 900 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας.
Αν τελικά η ελληνική πλευρά πετύχει την ικανοποίηση του αιτήματος της για την χορήγηση άδειας στη δημόσια εταιρία να χειριστεί το «Αμύνταιο» όπως επιθυμεί, τότε είναι δυνατόν η προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων.

www.euro2day.gr