Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Τι ξέρει ο Σταθάκης για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων, που δεν ξέρουμε οι υπόλοιποι;


Το ΑΠΕ-ΜΠΕ χρησιμοποιείται παραδοσιακά απ’ όλες τις κυβερνήσεις, όλων των κομμάτων, για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κι αυτό διάλεξε ο Σταθάκης πριν λίγες ημέρες για να δώσει μια συνέντευξη, επιχειρώντας μασάζ της κοινής γνώμης εν όψει του προωθούμενου ξεπουλήματος των λιγνιτικών μονάδων στη Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη.

Μια απ’ τις ερωτήσεις ήταν "Πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας; Θα υπάρχουν δύο ή περισσότεροι πόλοι ανταγωνιστικοί της ΔΕΗ; Η ΔΕΗ θα καταφέρει να βελτιώσει τη θέση της; Θα υπάρξει όφελος για τον καταναλωτή στο νέο περιβάλλον;"


Η ερώτηση φωνάζει από μακριά πως διατυπώθηκε αφού πρώτα είχε ετοιμαστεί η απάντηση, αλλά ας το ξεπεράσουμε, για να δούμε την απάντηση του Σταθάκη:
"Η ΔΕΗ, στο τέλος της ημέρας, θα παραμείνει ισχυρός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος της χώρας. Μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί σε προκλήσεις που ανοίγονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας, να συνεχίσει να είναι καινοτόμα και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή εταιρία. Και πιστεύω ότι θα πετύχει τους στόχους της, με την αξιοποίηση του έμπειρου και καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται την επόμενη ημέρα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και τη μετάβαση μας στο μοντέλο-στόχο, το αποκαλούμενο target model, η εκτίμηση μας είναι ότι θα δημιουργηθούν άλλοι δύο-τρεις μεγάλοι καθετοποιημένοι ανταγωνιστικοί πόλοι, όπως τους χαρακτηρίζετε κι αυτό θα καταλήξει προς όφελος του καταναλωτή." 

Οπότε εδώ μας ζώνουν τα φίδια: από πού κι ως πού ... ρωτά ο δημοσιογράφος για "δυο ή περισσότερους πόλους", όταν ήδη υπάρχουν περισσότεροι; Και γιατί σπεύδει να εκτιμήσει ο Σταθάκης ότι "θα δημιουργηθούν άλλοι δύο-τρεις μεγάλοι καθετοποιημένοι ανταγωνιστικοί πόλοι", όταν ακόμα δεν έχει καν γίνει το μάρκετ τεστ για το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι το ενδιαφέρον των "επενδυτών", όταν δεν έχει καν ετοιμαστεί (στα φανερά τουλάχιστον) η "διαγωνιστική" διαδικασία για να ξέρουμε πώς θα είναι διαμορφωμένα τα πακέτα ξεπουλήματος, όταν δεν έχει δημοσιευθεί τίμημα κάθε επιμέρους μονάδας;

Αυτή τη στιγμή στην αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, δραστηριοποιούνται άλλοι τέσσερις παραγωγοί ηλεκτρισμού από συμβατικές μονάδες (Elpedison, Όμιλος Μυτιληναίου, Όμιλος Περιστέρη, Κόρινθος Πάουερ), υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί από αιολικά & Φ/Β (π.χ. Iberdrola, EDF, Όμιλος Κοπελούζου, Enel Green Power, κλπ) και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια. Πού βασίζεται ο Σταθάκης πως όλη αυτή η κατάσταση θα καταλήξει σε μόνο δύο-τρεις μεγάλους καθετοποιημένους ανταγωνιστικούς πόλους κι όχι σε π.χ. 6-7, όταν π.χ. στη Βρετανία υπάρχουν 34; Και πώς ακριβώς σχετίζεται η "εκτίμηση" του Σταθάκη με την προ ημερών παραίνεση του Παναγιωτάκη στην ενεργοβόρα βιομηχανία να επενδύσει στις υπό ξεπούλημα λιγνιτικές μονάδες; Καθώς ενεργοβόρα βιομηχανία είναι π.χ. το Αλουμίνιο, του Ομίλου Μυτιληναίου, ενός απ' τους "πόλους" που ίσως εκτιμά ο Σταθάκης, "πόλος" που θα είχε κάθε λόγο ν' αποκτήσει καταρχήν τις μονάδες της Μεγαλόπολης για να ηλεκτροδοτεί το Αλουμίνιο.

Ή μήπως, σαν "πρώτη φορά δήθεν αριστερή" κυβέρνηση, χρησιμοποιούν τις παλαιοκομμουνιστικές γνώσεις τους για τη συγκέντρωση του κεφαλαίου στον καπιταλισμό και προεξοφλούν ως νομοτέλεια τη συγκέντρωση σε λίγα χέρια, όπως ακριβώς έγινε στην "υπέροχη" "απελευθερωμένη" και ιδιωτικοποιημένη αγορά των τηλεπικοινωνιών; Αυτήν ακριβώς που λεηλατεί συστηματικά τους καταναλωτές, παρέχοντας πανάκριβες υπηρεσίες για τεχνολογικά παρωχημένες υπηρεσίες σε σύγκριση π.χ. όχι με την Ελβετία, αλλά με τη Ρουμανία, όπως δείχνει η ανάρτηση πριν 4 χρόνια; Αυτή ακριβώς την αγορά των τηλεπικοινωνιών, που έφτασε ακόμα και βουλευτής της ΝΔ πριν λίγο καιρό να την "κράζει" και να υπαινίσσεται ανοιχτά το σχηματισμό καρτέλ, αλλά φυσικά δεν πρόκειται να ιδρώσει κανενός τ' αυτί στους Σύριζα/Ανελ, επειδή "αυτά τα λένε οι άλλοι" και τίποτα δεν πρέπει να ενοχλεί τις πολυεθνικές; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν είναι βέβαιο πως θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση.

Κι από πού κι ως πού εκτιμά ο Σταθάκης πως το ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων "θα καταλήξει προς όφελος του καταναλωτή",  όταν πουθενά στον πλανήτη η δημιουργία ενός ολιγοπώλιου δεν καταλήγει προς όφελος του καταναλωτή; Ποιος του είπε π.χ. πως δεν θ’ αγοράσει κάποιος αεριάς τις λιγνιτικές μονάδες μόνο και μόνο για να τις κλείσει το συντομότερο δυνατό ως δήθεν ασύμφορες, προκειμένου να μειώσει την από αξιόπιστες θερμικές μονάδες παρεχόμενη στο σύστημα ισχύ; 
Δυστυχώς ο Σταθάκης, που τον περασμένο Απρίλιο φρόντισε επιμελώς να τινάξει στον αέρα τη λιγνιτική βιομηχανία της χώρας, καθημερινά φροντίζει να επιβεβαιώνει πως επί των ημερών του ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι ακόμα
μεγαλύτερο μπάχαλο, απ' αυτό που ο ίδιος διαπίστωνε το 2014. Αν τα βράδια του 2020 η χώρα μείνει από ρεύμα, όπως έγκαιρα είχε διαπιστώσει η περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ, ή αν οι τμές του ηλεκτρισμού εκτοξευθούν, αποκλειστικά υπαίτιοι θα είναι πλέον οι Σύριζα/Ανελ με προεξάρχοντες το Σταθάκη και το Σκουρλέτη. "Για εισαγγελέα", όπως θα 'λεγε ο μακαρίτης ο Έβερτ, αν την έκφραση δεν την είχε κάνει ανέκδοτο ο Άδωνις.