Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Πάμε για ποσότητες ρεκόρ στις δημοπρασίες NOME του 2018 – Θα μπούν σε νόμο οι περιορισμοί για την εξαγωγή ρεύματος

Θοδωρής Παναγούλης
Η απόκλιση από τους στόχους – δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα σχετικά με τα ποσοστά της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των δημοπρατούμενων μέσω NOME ποσοτήτων ρεύματος.
Το 2018 θα βγούν «από τα αποδυτήρια» τουλάχιστον 400 MWh/h περισσότερες από εκείνες που βγήκαν το 2017. Το πιθανότερο όμως είναι να βγούνε ακόμα περισσότερες εάν, όπως μπορεί κανείς να προβλέψει, η απόκλιση από τους στόχους αποδειχθεί κατά το review του ερχόμενου Ιουνίου ότι διευρύνθηκε έτι περαιτέρω.
Όπως είναι γνωστό, ο ΛΑΓΗΕ πρότεινε ήδη για τον επόμενο χρόνο τέσσερις
δημοπρασίες. Τρείς δημοπρασίες, από 192 MW η κάθε μία, τον Ιανουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο και μία μεγάλη δημοπρασία 550 MW τον Οκτώβριο.
Οι ποσότητες αυτές (1126 MWh/h) οι οποίες αφορούν το συμφωνημένο με τους θεσμούς 19% της κατανάλωσης είναι δεδομένες. Δεδομένο είναι επίσης ότι πρέπει να προστεθεί το "πέναλτι" λόγω της απόκλισης από τους στόχους στο τέλος του έτους. Με βάση τα δεδομένα του Νοεμβρίου η απόκλιση είναι 9%. Ακόμα και αν η ΔΕΗ χάσει μια μονάδα το Δεκέμβριο και η απόκλιση γίνει 8%, το «πέναλτι» που θα προκύψει θα είναι περίπου 430 MWh/h. Συνεπώς θα βγούν συνολικά περί τις 1550 MWh/h όταν το 2017 βγήκαν συνολικά 1153 MWh/h.
Κατά τις πρόσφατες συζητήσεις με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι της Κομισιόν φέρονται να επέμειναν να βγούν οι επιπλέον ποσότητες ήδη από τη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Κάτι τέτοιο δεν είναι τεχνικά εφικτό και οι επιπλέον ποσότητες θα προστεθούν στις δύο επόμενες δημοπρασίες, του Απριλίου και του Ιουλίου.
Στο ενδιάμεσο, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνει ο «έλεγχος προόδου» του Ιουνίου του 2018. Η όποια απόκλιση από τους φιλόδοξους στόχους θα σημάνει νέο «πέναλτι» και θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν. Συνεπώς η χρονιά θα σπάσει κάθε ρεκόρ, με ότι αυτό σημαίνει, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους ιδιώτες παρόχους.
Αυτά για το 2018. Για το 2019 οι υποχρεώσεις είναι υψηλές (ξεκινάνε από διάθεση μέσω NOME του 22%, έναντι του 19% που ισχύει για το 2018), αλλά τα σενάρια ξαναγράφονται με βάση την εξέλιξη της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Έχει συμφωνηθεί ότι οι ποσότητες θα ξανατεθούν στο τραπέζι με βάση την πρόοδο στον τομέα αυτό.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του χρόνου η ΔΕΗ θα πρέπει να έχει πέσει στο 75,24%, στο τέλος του 2018 να έχει υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%. Με στοιχεία Νοεμβρίου η ΔΕΗ έχει το 84,2%.
Η τιμή εκκίνησης
Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών θα αναθεωρείται μια φορά ετησίως, κάθε Ιούνιο, και θα ισχύει για τις επόμενες δημοπρασίες. Για το 2018 δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από τα 32,05 ευρώ/MWh που ισχύουν σήμερα, εκτός αν υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές των ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Ωστόσο για το 2019, εάν πράγματι έχει προχωρήσει η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, θα μειωθεί πολύ η συμμετοχή του λιγνίτη στο «καλάθι» του δημοπρατούμενου ρεύματος και αντίθετα θα αυξηθεί θεαματικά η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών.
Αυτό σημαίνει ότι η αρχική τιμή εκκίνησης θα πέσει πολύ χαμηλά καθώς το κόστος παραγωγής των υδροηλεκτρικών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από εκείνο των λιγνιτικών.
Οι περιορισμοί για εξαγωγές
Ερωτηματικό είναι το τι θα ισχύει στις επόμενες δημοπρασίες όσον αφορά τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΡΑΕ στους προμηθευτές για το ποσοστό του ρεύματος που είναι υποχρεωμένοι να διοχετεύουν στην ελληνική αγορά.
Αυτή τη στιγμή οι περιορισμοί ισχύουν. Ωστόσο συνάντησαν την έντονη αντίδραση της Κομισιόν και έχει συμφωνηθεί να διερευνηθούν οι δυνατότητες αλλαγών. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να διατηρήσει κάποιου τύπου περιορισμούς χωρίς όμως αυτοί να αποτελούν ρυθμιστική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθούν σε νόμο προδιαγραφές για το ποιος θεωρείται προμηθευτής, και στις προδιαγραφές αυτές να ορίζονται minimum ποσοστά δραστηριοποίησης του προμηθευτή στην εγχώρια αγορά. Το σχέδιο αυτό μοιάζει με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί με νόμο στους προμηθευτές – βιομηχανικούς καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ στην πρόσφατη δημοπρασία του Οκτωβρίου έθεσε για πρώτη φορά τον εξής περιορισμό στους προμηθευτές: Για να συμμετάσχουν στη δημοπρασία  θα έπρεπε να έχουν διαθέσει σε πελατολόγιό τους στην Ελλάδα τουλάχιστον το 30% του ρεύματος που έχουν αγοράσει μέσω NOME στις προηγούμενες δημοπρασίες.
Για τις δημοπρασίες του 2018 έχει αποφασίσει τις εξής αλλαγές που μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ:
-Για τους «παλιούς» προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που έχουν κλείσει έναν τουλάχιστον χρόνο στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, στις δημοπρασίες του πρώτου εξαμήνου του 2018 το ποσοστό που θα πρέπει να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα ανέβει στο 50%.
-Για τις δημοπρασίες του δεύτερου εξαμήνου του 2018, το ποσοστό θα ανέβει και άλλο και θα φτάσει στο 70%.
-Για τους νεοεισερχόμενους προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που δεν έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο στον ΗΕΠ (και μέχρι να συμπληρώσουν έναν χρόνο) στις δημοπρασίες τόσο του πρώτου εξαμήνου του 2018 όσο και του δεύτερου εξαμήνου, το ποσοστό που θα πρέπει να έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα παραμείνει στο 30%.