Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ με το πολυνομοσχέδιο

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ύστερα από μερικούς μήνες για τους 40.000 εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, καθώς με το πολυνομοσχέδιο περνούν στο λεγόμενο υπερταμείο, το οποίο κατά πολλούς είναι και ο προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης.

Δεν γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση, ωστόσο γίνεται ρητά λόγος για αλλαγές στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αλλά και για περιστολή δαπανών και εξορθολογισμό. Ρητά επίσης αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και στην εργασιακή σχέση των υπαλλήλων.

Οι επιχειρήσεις που περνούν στο υπερταμείο και ο αριθμός των εργαζομένων τους

ΔΕΗ 34%
18.000 εργαζόμενοι
ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ)
7.962 εργαζόμενοι
ΕΛΤΑ
7.027 εργαζόμενοι
ΟΣΕ
1.400 εργαζόμενοι
ΕΥΔΑΠ 50,3%
2.600 εργαζόμενοι
ΕΥΑΘ 51%
224 εργαζόμενοι
ΟΑΚΑ
150 εργαζόμενοι
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 25%
620 εργαζόμενοι
Οργ. Κεντρικής Αγοράς Αθηνών
132 εργαζόμενοι
Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
30 εργαζόμενοι

Στη λίστα του υπερταμείου περιλαμβάνονται επίσης οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Διώρυγα της Κορίνθου, η ΔΕΘ-Hellexpo και το ποσοστό των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών.

Δεν υπάρχουν στη λίστα για το υπερρταμείο η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, αλλά και οι κτηριακές υποδομές.

Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν ισολογισμό ανά τρίμηνο ακόμη και αυτό ισχύει και για τις μη εισηγμένες.

Γίνεται λόγος ακόμη και για εθελούσιες εξόδους, όπου αυτές χρειάζονται, ενώ η μείωση δαπανών, όπως σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ως τώρα δεν αφορά μόνο στα λειτουργικά έξοδα, αλλά και σε μείωση του μισθολογικού κόστους.

Οι αλλαγές στις διοικήσεις και το γεγονός ότι όλες οι επιχειρήσεις θα κριθούν σε κάθε επίπεδο εκ του μηδενός μαζί με τη μείωση δαπανών, τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τις εθελούσιες εξόδους παραπέμπουν πολλούς σε μια προετοιμασία για ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων και έτσι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναβρασμό.