Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ξεκίνησε να συντάσσεται ο νόμος για τη ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη από το υπουργείο Ενέργειας του νόμου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" o στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε να κατατεθεί μέσα στο Φεβρουάριο στη Βουλή και να γίνει και επίσημα νόμος του κράτους. 
Στα βασικά του άρθρα, το κείμενο θα περιγράφει το τι πωλείται, δηλαδή δύο πακέτα, ένα του Βορρά (Μελίτη Ι, άδεια για Μελίτη ΙΙ), και ένα του Νότου (Μεγαλόπολη 3 & 4), το πως ακριβώς θα γίνει η διαδικασία, δηλαδή η δυνατότητα ο επενδυτής να αγοράσει είτε το ένα πακέτο, είτε το άλλο, είτε και τα δύο μαζί, πότε θα βγάλει η ΔΕΗ τα τεύχη δημοπράτησης (Μάιο), πότε θα
προκηρυχθεί ο διαγωνισμός (Ιούνιο), τι προβλέπεται να γίνει με τα εργασιακά κ.ο.κ.
Ειδικά το σκέλος που αφορά τα εργασιακά δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πως ακριβώς θα διατυπώνεται στο νομοσχέδιο, ωστόσο σε βασικές γραμμές δεν θα απέχει από τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, δηλαδή ότι θα τηρηθεί για το προσωπικό ό,τι περίπου προέβλεπε ο νόμος για τη "μικρή ΔΕΗ" : Η υποχρέωση του αγοραστή ή των αγοραστών να διατηρήσουν ένα μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με τις υπόλοιπες από τις 1.300 (ο σταθμός της Μεγαλόπολης απασχολεί 1.100 άτομα και η Μελίτη 200 άτομα), να απορροφώνται από την ΔΕΗ.
Τρία πάντως σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ είναι τα βασικά στάδια από εδώ και πέρα για την υπόθεση ΔΕΗ : 
  1. Η κατάθεση του νόμου τον Φεβρουάριο στη Βουλή, και η ψήφισή του, μετά την οποία θα ξεκινήσει και η ΔΕΗ την περίπλοκη διαδικασία απόσχισης των προς πώληση assets (μονάδες και ορυχεία που τις συνοδέυουν). Ο βαθμός πολιτικής δυσκολίας ψήφισης του νόμου δεν θεωρείται εύκολος.
  2. Η έκδοση απόφασης από την Κομισιόν με βάση την απόφαση της DG Comp, κάτι που σύμφωνα με την ενημέρωση της Ε.Επιτροπής θα έχει γίνει μέχρι και τον Μάρτιο.
  3. Και η προκήρυξη του διαγωνισμού από την ΔΕΗ τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ, αν όχι σήμερα, σίγουρα τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται το ΥΠΕΝ να έχει μια σαφή εικόνα από την DG Comp για την πορεία του market test, αφού την περίοδο των εορτών οι κοινοτικές υπηρεσίες υπολειτουργούσαν. Αλλωστε σύμφωνα με τις πληροφορίες παρ’ ότι το market test ολοκληρώθηκε τυπικά στις 22 Δεκεμβρίου, κάποιοι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν και πήραν ολιγοήμερη παράταση, η οποία και τους δόθηκε, προκειμένου να απαντήσουν στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτά που είχαν περίοπτη θέση στα σχόλια των εγχώριων και ξένων ομίλων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στη διαδικασια, ήταν τα καίρια ζητήματα που απασχολούν την λειτουργία της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού σε ορίζοντα τουλάχιστον δεκαπενταετίας.
Κοινός παρονομαστής δηλαδή των περισσότερων απαντήσεων ήταν η αβεβαιότητα για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθούν να δουλέψουν τα επόμενα χρόνια όσοι δεχτούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό της ΔΕΗ. 
Το ενδιαφέρον είχαν μονοπωλήσει εκρεμμότητες όπως το ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, κατά πόσο οι προς πώληση μονάδες θα δικαιούνται αποζημίωση ΑΔΙ στο μόνιμο μηχανισμό ευελιξίας, ποια θα είναι η πορεία τιμών των δικαιωμάτων CO2, πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το target model, τι θα απογίνει με το κλειστό ορυχείο της Βεύης, και τα άλλα ορυχεία της Φλώρινας κ.ο.κ.
Κοντά σε αυτά, και ερωτήματα γύρω από πρακτικά και αδειοδοτικά ζητήματα όχι γι’ αυτές καθ’ εαυτές τις μονάδες αλλά για την ευρύτερη λειτουργία τους, όπως για παράδειγμα τι ισχύει με τις ποσότητες νερού που καταναλώνουν σήμερα τα εργοστάσια της ΔΕΗ και για τις οποίες το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ασαφές
Τα περισσότερα σχόλια είχαν προέλθει από ελληνικές, ανατολικοευρωπαικές και ασιατικές εταιρείες, ανάμεσα στις οποίες και επτά τουλάχιστον κινεζικές.
Επιφυλάξεις επίσης είχαν διατυπωθεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η παράταση ζωης του Αμυνταίου, η οποία δημιουργεί άλλα δεδομένα για τους αγοραστές των μονάδων, καθώς και για το ποια πρόβλεψη θα ληφθεί ως προς τον αριθμό των 1.300 εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές, τι θα ισχύσει με τις εργασιακές τους σχέσεις, όπως επίσης κατά πόσο το κατώτατο κατώφλι τιμήματος που θα ορίσει η επιχείρηση θα είναι διαπραγματεύσιμο.

 https://energypress.gr/news/xekinise-na-syntassetai-o-nomos-gia-ti-dei-fevroyario-katatithetai-sti-voyli-oi-vasikes