Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Η εξαγορά έκπληξη της ΔΕΗ στα Σκόπια και το άρωμα ... διπλωματίας

Η ανακοίνωση εξέπληξε την αγορά για δύο λόγους: πρώτον μέχρι τώρα η ΔΕΗ έψαχνε κυρίως εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια και δεύτερον στα Σκόπια την περασμένη δεκαετία είχε χάσει διαγωνισμό για την απόκτηση της μονάδας Negotino, παρά το γεγονός ότι είχε καταθέσει την πιο ανταγωνιστική προσφορά. Τότε η, επί της ουσίας, ακύρωση του διαγωνισμού είχε ερμηνευτεί με πολιτικούς όρους, εξαιτίας της διαφοράς Αθήνας Σκοπίων για το όνομα.
Χθες λοιπόν η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη γειτονική χώρα. Μάλιστα η ανακοίνωση αυτή ήταν εν πολλοίς αναγκαστική
για την ελληνική εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία, καθώς η είδηση είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.
Αυτό τουλάχιστον επικαλέστηκαν πηγές της εταιρείας που επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν για το ύψος της συναλλαγής. Εν τούτοις για τη συγκεκριμένη εταιρεία που διαθέτει μόνο χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών (70 τον αριθμό) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ζήτηση ισχύος 320MW .
Σημειώνεται ότι στη γειτονική χώρα η αγορά ηλεκτρισμού έχει ανοίξει από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ ως πάροχος η EDS υπόσχεται εκπτώσεις και εξοικονόμηση σε μεγάλους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς πελάτες από 25 έως 40%.
Η EDS ανήκει στον όμιλο Feroinvest που ιδρύθηκε το 2003 και δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ΑΠΕ και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο όμιλος Feroinvest διαθέτει στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής διαθέτει μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Πίσω από τη Feroinvest βρίσκεται ο αντιπρόεδρος και υπουργός συντονισμού της οικονομίας Koco Angjushev (ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος).
Η ΔΕΗ εδώ και καιρό δεν έχει κρύψει τη διάθεσή της να επεκταθεί σε νέες αγορές, κυρίως στην Βαλκανική περιφέρεια, όπου και έχει ως στόχο να υποκαταστήσει τα μερίδια αγοράς που χάνει λόγω των αλλαγών και της απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς.
Η εξαγορά της EDS θεωρείται επί της ουσίας ολοκληρωμένη και βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων. Για τη ΔΕΗ το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη εξαγορά επικεντρώνεται στο γεγονός ότι εξυπηρετεί τους στόχους για καλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία περαιτέρω διασύνδεσηες και ενοποίησης των αγορών ηλεκτρισμού της νοτιανατολικής Ευρώπης.
Άλλωστε η εταιρεία αναζητεί ευκαιρίες επέκτασης σε όλα τα Βαλκάνια, έστω και εάν μεγαλύτερες εξαγορές θα καταστούν εφικτές μόνο εφόσον εισρεύσουν κεφάλαια από την πώληση των λιγνιτικών.
Πηγές της ΔΕΗ διευκρίνιζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την  EDS έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και δε συνδέονται με τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, αν και είναι σαφές ότι υπάρχει και άρωμα διπλωματίας στη νέα απόπειρα επαναδραστηριοποίησης της ελληνικής εταιρείας στη γειτονική χώρα.
(capital.gr)