Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τον τομέα
της ενέργειας, με τα δίκτυα να αποτελούν τις αναγκαίες στρατηγικές
υποδομές για τη λειτουργία της ενεργειακής αλυσίδας, τόνισε ο πρόεδρος
και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Ν. Χατζηαργυρίου στην ομιλία του κατά
την τελετή για την κοπή της πίτας του ΔΕΔΔΗΕ.
Αφότου αναφέρθηκε στον απολογισμό των πεπραγμένων του Διαχειριστή κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ο κ. Χατζηαργυρίου εστίασε στους στόχους της εταιρείας για το 2018.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηαργυρίου, κατά τη διάρκεια του 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του δικτύου και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την είσοδο στην εποχή των «έξυπνων δικτύων», ενώ
προετοιμάζεται για τις νέες προκλήσεις στην ηλεκτροκίνηση, την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα έξυπνα νησιά.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χατζηαργυρίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είμαστε σε έναν μαραθώνιο που δεν μπορούμε απλά να τρέξουμε αλλά πρέπει να πετάξουμε. Το 2017 καταφέραμε να τρέξουμε, πήραμε φόρα και το 2018 θα πετάξουμε"
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Χατζηαργυρίου έχει ως εξής:
"Kύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κύριε Πρόεδρε της ΡΑΕ,
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ,
Kύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΛΑΓΗΕ,
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΑΔΜΗΕ,
Κύριε Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ,
Κύριοι εκπρόσωποι των Προμηθευτών Ενέργειας,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση και να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας.
Κυρίες και κύριοι,
Τα ηλεκτρικά Δίκτυα και ιδιαίτερα τα Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο αυξανόμενων προκλήσεων που οδηγούν τον τομέα της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών.
Έτσι και στην χώρα μας, τα δίκτυα διανομής είναι η βάση για την οικοδόμηση ενός νέου ενεργειακού μοντέλου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ανταποκρινόμενος σε αυτή την πρόκληση, εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει με επιτυχία την μετάβαση στη νέα εποχή και να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλάζοντας ριζικά το εγχώριο ενεργειακό τοπίο.
Οι εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, ανέδειξαν τον διευρυμένο ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ σε κρίσιμα θέματα της αγοράς, ενδεικτικά αναφέρομαι στην ανάληψη της διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού για τις ΥΚΩ, στις πρωτοβουλίες για την ηλεκτροκίνηση, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ρευματοκλοπής, κλπ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί πλέον κεντρικό παίκτη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με διευρυμένες ευθύνες και καθήκοντα.
Πέρα από το διευρυμένο ρόλο του, και με δεδομένο ότι τα δίκτυα αποτελούν στρατηγικές υποδομές κομβικής σημασίας για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας, ο ΔΕΔΔΗΕ συνέχισε για μια ακόμη χρονιά την πορεία εκσυγχρονισμού του.
Η στρατηγική του στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της Εταιρείας μέσω της ανάπτυξης των έξυπνων δικτύων, στην υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει διατυπωθεί και στο επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Εταιρείας.
Ειδικότερα, μέσα από 12+1 στρατηγικά έργα, στοχεύουμε στον εταιρικό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με έμφαση στην αυτοματοποίηση του δικτύου, με έργα όπως τα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων, την εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, την επέκταση της τηλεμέτρησης, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με νέα πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης αλλά και τηλε-εξυπηρέτησης καθώς και με έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών της επιχείρησης.
1.Απολογισμός 2017
Κυρίες και κύριοι,
το 2017 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντικής προόδου για τον ΔΕΔΔΗΕ, μια χρονιά που προχώρησαν κρίσιμα έργα υποδομής, φέρνοντας την Εταιρία πιο κοντά στο όραμά της.
Επιγραμματικά θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά:
Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το νέο Κέντρο Διανομής Αμπελοκήπων, ένα έργο το οποίο εξασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κέντρου της πρωτεύουσας για τις επόμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Παράλληλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής της Ρόδου, ένα πολύ κρίσιμο έργο υποδομής για το νησί, το οποίο καταφέραμε να επανεκκινήσουμε μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες και πολλά προβλήματα με την τοπική κοινωνία.
Μετά από την ψηφιακή αποτύπωση του Δικτύου Διανομής ΜΤ και ΧΤ στις δυο πρώτες πιλοτικές περιοχές, στα Μεσόγεια και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προχωρήσαμε στην προμήθεια όλων των αδειών χρήσης λογισμικού GIS, μηχανογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού λήψης συντεταγμένων για την επέκταση του συστήματος σε όλο τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη του διαγωνισμού για το νέο μηχανογραφικό σύστημα εξυπηρέτησης χρηστών (νέος Ερμής) και οριστικοποιήθηκαν μετά τη θέση τους σε δημόσια διαβούλευση, έργο πολύ σημαντικό για την καλλίτερη λειτουργία της διευρυμένης αγοράς προμήθειας.
Ολοκληρώθηκαν επίσης τα τεύχη διακήρυξης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων κατασκευών και συντηρήσεων του Δικτύου για την επόμενη τριετία, προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. ευρώ.
Όπως προανέφερα, το 2017 ήταν μια χρονιά με νέες ευθύνες και αρμοδιότητες ως προς το θεσμικό μας ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό:
Ολοκληρώθηκε ο Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου και προωθήθηκε σε σημαντικό βαθμό η υλοποίηση των προβλεπόμενων εγχειριδίων εφαρμογής του.
Διενεργήθηκαν οι εκκαθαρίσεις των χρεώσεων ΥΚΩ πελατών Δικτύου για το διάστημα 2012-2016 και ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε το ρόλο του μοναδικού διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ.
Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου και των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ στη συνέχεια (Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών, καθορισμός Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής κλπ). Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τα σχετικά υπολογιστικά εργαλεία και προσβλέπει στην αποτελεσματικότερη δυνατή εφαρμογή του νέου πλαισίου στον διακηρυγμένο «πόλεμο» της Εταιρίας κατά του φαινομένου, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς εντός του τρέχοντος έτους.
Τέθηκε σε λειτουργία το Σύστημα Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων και η ανάληψη της ευθύνης πιστοποίησης των μετρήσεων για τις παροχές μέσης τάσης.
Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο εξαιρετικά κρίσιμο θεσμικό ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αποδοτική λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών αποτελεί βασική αποστολή του ΔΕΔΔΗΕ. Στο νέο επιχειρησιακό του σχεδιασμό, ο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συγκεκριμένα στρατηγικά έργα για τα ΜΔΝ, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τον κεντρικό άξονα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών τους.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς:
Προχωρήσαμε το κρίσιμο έργο των Κέντρων Ελέγχου Δικτύων των νησιών, έργο το οποίο θα μειώσει το λειτουργικό κόστος, θα βελτιώσει την ποιότητα, θα περιορίσει τις απώλειες και θα βελτιώσει την παραγωγικότητά μας.
Έχει αρχίσει η υλοποίηση των υποδομών μέτρησης στα ΜΔΝ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός γα τα SCADA καθώς επίσης και τα τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του τοπικού Κέντρου Ελέγχου της Ρόδου.
Εν τω μεταξύ, έχουμε ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας σε όλα τα 32 μη διασυνδεμένα νησιά (μετά από την Κρήτη και τη Ρόδο) και έχουμε υποβάλλει στη ΡΑΕ την εισήγησή μας για τις μεθοδολογίες τιμολογήσεων, εγγυήσεων και εκκαθάρισης της αγοράς ΜΔΝ, καθώς και της αμοιβής των θερμικών μονάδων των ΜΔΝ.
Πέρα από τα νησιά μας, προχωρήσαμε σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του Δικτύου της ηπειρωτικής χώρας:
Προχώρησε σημαντικά η ολοκλήρωση των Κέντρων Ελέγχων Δικτύων στην Αττική, και των 4 Περιφερειακών και έχουν δρομολογηθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια τηλεχειριζόμενου εξοπλισμού προς εγκατάσταση στο Δίκτυο αξίας άνω των 50 εκ. ευρώ.
Έγινε η οριστική παραλαβή του έργου της Τηλεμέτρησης των μεγάλων πελατών ΧΤ. Ετσι τηλεμετράμε ήδη την μισή περίπου ενέργεια που διακινείται στην χώρα.
Επιπλέον, συνεχίσαμε τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό εσωτερικά αλλά και για τους καταναλωτές:
Τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το νέο σύγχρονο Data Center με δυνατότητα φιλοξενίας όλου του Κεντρικού Εξοπλισμού των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΔΕΔΔΗΕ και υλοποιήθηκε μελέτη για τη βέλτιστη λύση εναλλακτικού Data Center σε περίπτωση καταστροφής – Disaster Recovery site.
Τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το νέο Σύστημα Διαχείρισης Τηλεμετρούμενων Μετρητικών Δεδομένων (ΑΡΤΕΜΙΣ) με 150 χρήστες από όλες τις Περιοχές. Το σύστημα καταχωρεί όλες τις καμπύλες φορτίου που λαμβάνονται από το Κέντρο Τηλεμέτρησης.
Στο πλαίσιο του Cyber Security, υλοποιήθηκε η μελέτη και η σύνταξη επικαιροποιημένου πλαισίου για τις πολιτικές ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Εταιρείας.
Πραγματοποιήθηκε η επιτυχής δοκιμαστική εφαρμογή ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενέργειας ηλεκτρονικών διαγωνισμών αλλά και η προετοιμασία εφαρμογής ηλεκτρονικών δημοπρασιών στους διαγωνισμούς.
Προωθούμε τις αναγγελίες βλαβών από όλους τους καταναλωτές και την πληροφόρηση τους για τον εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασής τους, μέσω αναβαθμισμένου ενιαίου call center 11500. Το νέο σύστημα αναγγελίας βλαβών εξυπηρετεί ήδη 16 Περιοχές. Στόχος είναι εντός του 2018, να εξυπηρετείται το σύνολο των καταναλωτών από το 11500 με δυνατότητα αναγγελίας της βλάβης και μέσω υπολογιστών και κινητών συσκευών.
Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού μας:
Εγκρίναμε και υλοποιήσαμε πρόγραμμα συνταξιοδότησης 127 εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους σε συνδυασμό με την ηλικία τους. Η Εταιρεία μελετά την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος το 2018.
Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την διαδικασία προσλήψεων 155 μηχανικών και τεχνιτών που σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις θα μειώσει το μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων καθώς επίσης και το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω την τεράστια ανάγκη που εξακολουθεί να έχει η Εταιρία για προσλήψεις νέου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Η νέα εποχή στην οποία μεταβαίνει σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ προαπαιτεί τεχνογνωσία και εξειδίκευση.
Προϋποθέτει καινοτομία και ειδικές γνώσεις για την ψηφιακή του μετάβαση.
Επιπλέον όμως απαιτούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε με σεβασμό στους εργαζόμενους του, να αλλάξει η κουλτούρα που έχει παγιωθεί σε δεκαετίες άλλων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει το όραμα και την ισχυρή βούληση για να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για να μπορέσει όμως ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας ενεργειακής εποχής και να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια που δυσχεραίνουν την λειτουργία του και αποπροσανατολίζουν τις προσπάθειες του και να έχει τα απαραίτητα εφόδια. Το πλαίσιο λειτουργίας της Εταιρίας είναι σήμερα ασφυκτικό και πέρα από τις τεράστιες ανάγκες σε προσλήψεις προσωπικού, που περιορίζονται στραγκαλιστικά από το νομοθετικό πλαίσιο, τα στελέχη εξακολουθούν να εργάζονται υπό ένα καθεστώς απουσίας της σύνδεσης της αμοιβής με την ευθύνη και την απόδοση.
2. Οι στόχοι για τη νέα χρονιά
Για τη νέα χρονιά, ο ΔΕΔΔΗΕ πέρα από τη συνέχιση των πολύ κρίσιμων στρατηγικών του έργων, που θα ψηφιοποιήσουν τις λειτουργίες του Δικτύου και θα δημιουργήσουν τις βασικές προϋποθέσεις για την είσοδο μας στη νέα εποχή των Έξυπνων Δικτύων, ετοιμάζεται για περαιτέρω προκλήσεις όπως η ηλεκτροκίνηση, η υποστήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα έξυπνα νησιά.
Στον κρίσιμο τομέα της ηλεκτροκίνησης, ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο και τη ΡΑΕ και υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του σχετικού θεσμικού πλαισίου, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την πιλοτική εγκατάσταση 150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά και 1.400 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να συνδράμει ενεργά στην επιτυχία κάθε προσπάθειας δημιουργίας και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενός θεσμού καινοτόμου Πανευρωπαικά και εξαιρετικά σημαντικού για την μεγαλύτερη διείσδυση της ανανεώσιμης διεσπαρμένης παραγωγής και ενεργοποίηση των καταναλωτών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Για τα ΜΔΝ, παράλληλα με τα στρατηγικά έργα που υλοποιεί για την ανάπτυξη των υποδομών τους, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες του για την ανάπτυξη "έξυπνων" νησιών, με πρώτο βήμα την πιλοτική ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και υποδομών λειτουργίας και διαχείρισης σε δύο μεσαίου μεγέθους νησιά, με στόχο την πολύ μεγάλη διείσδυση (περισσότερο από 60%-70%) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου diesel.
Το πρωτοποριακό αυτό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την λειτουργία και των υπόλοιπων ΜΔΝ που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν για αρκετό χρονικό διάστημα με βάση την παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης.
Όπως έχει αναφερθεί και διεθνώς, τα ελληνικά έξυπνα νησιά μπορούν να αποτελέσουν «πρότυπο» για την λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, με βάση τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ και την πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά».
Στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών το οποίο αναμένει ακόμα τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ και παρουσιάσει στη ΔΕΗ το πλέον πρόσφορο επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει εντός του 2018.
3. Ο ΔΕΔΔΗΕ στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη
Κυρίες και κύριοι
Η βασική λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι προϋπόθεση για κάθε οικονομική δραστηριότητα ή κοινωνική δράση.
Θα ήθελα όμως να εστιάσω σε ένα άλλο πεδίο και συγκεκριμένα στις επιπτώσεις της δραστηριότητάς μας στην συνολική οικονομία, δηλαδή πως η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ επηρεάζει το ΑΕΠ και την απασχόληση, όχι μόνον με την παροχή ενέργειας αλλά και με την διοχέτευση χρήματος στην αγορά.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με το Business Plan την πενταετία 2017 – 2021, προβλέπει ένα συνολικό ύψος 1,2 δις ευρώ, εξαιρουμένου του μεγάλου έργου της πανελλαδικής τηλεμέτρησης το οποίο απαιτεί επιπλέον 1,2δις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο επενδύονται σε έργα του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 200 εκ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από 15% αφορούν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ. Από τα ποσά αυτά η εγχώρια προστιθέμενη αξία ανέρχεται για τα συνήθη έργα συνδέσεων καταναλωτών και ενισχύσεων του Δικτύου στο 80%, ενώ για τα έργα μεγάλων κατασκευών και τα έργα εκσυγχρονισμού στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι μέσω των επενδυτικών δαπανών μας διαχέονται ετησίως στην ελληνική αγορά περί τα 150εκ. ευρώ και αυτό μεταφράζεται σε 10.000 θέσεις εργασίας περίπου.
Επίσης, τα ετήσια λειτουργικά έξοδα μας είναι της τάξεως των 400εκ. ευρώ. Μέσω των λειτουργικών δαπανών αντίστοιχα, διαχέονται στην ελληνική αγορά περί τα 370εκ. ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί με 23.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Δηλαδή, η συνολική δραστηριότητά του ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργεί ετησίως περί τις 33.000 άμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην χώρα και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ένα ’’μετριοπαθή’’ πολλαπλασιαστή της τάξεως του 2,2, προκύπτει απασχόληση της τάξεως των 70.000 εργαζομένων ετησίως.
Στους αμέσως επόμενους μήνες, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την έρευνα και καινοτομία που αναπτύσσεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα με στοχευμένες δράσεις συνεργασίας σε θέματα έξυπνων δικτύων και ενίσχυσης των σχετικών start-ups.
Κυρίες και κύριοι,
ολοκληρώνοντας θα τονίσω για μια ακόμη φορά, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τον τομέα της ενέργειας και ότι τα δίκτυα αποτελούν τις αναγκαίες στρατηγικές υποδομές για τη λειτουργία της ενεργειακής αλυσίδας. Τα Δίκτυα θα πρέπει να εξυπηρετούν πάντα το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση τους συνεπάγεται παραγωγικότερη, ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία. Για αυτό και η χρηματοδότηση και έγκαιρη υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων, έχει εξαιρετική σημασία για την χώρα.
Ο ανεξάρτητος προγραμματισμός ανάπτυξης και λειτουργίας του Δικτύου υπό τον έλεγχο του Ρυθμιστή που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των χρηστών του Δικτύου μπορεί να προσφέρει νέες υπηρεσίες με πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, θα υπογραμμίσω όπως και πέρυσι, ότι είμαστε σε έναν μαραθώνιο που δεν μπορούμε απλά να τρέξουμε αλλά πρέπει να πετάξουμε. Το 2017 καταφέραμε να τρέξουμε, πήραμε φόρα και το 2018 θα πετάξουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι το 2018 να φέρει όλους μας πιο κοντά στους στόχους μας, με υγεία και ευτυχία".
https://energypress.gr/news/hatziargyrioy-ilektrokinisi-energeiakes-koinotites-energeiaki-ftoheia-kai-exypna-nisia-oi
Αφότου αναφέρθηκε στον απολογισμό των πεπραγμένων του Διαχειριστή κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ο κ. Χατζηαργυρίου εστίασε στους στόχους της εταιρείας για το 2018.
Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηαργυρίου, κατά τη διάρκεια του 2018 ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει την ψηφιοποίηση των λειτουργιών του δικτύου και τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την είσοδο στην εποχή των «έξυπνων δικτύων», ενώ
προετοιμάζεται για τις νέες προκλήσεις στην ηλεκτροκίνηση, την υποστήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων, την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα έξυπνα νησιά.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χατζηαργυρίου τόνισε χαρακτηριστικά ότι "είμαστε σε έναν μαραθώνιο που δεν μπορούμε απλά να τρέξουμε αλλά πρέπει να πετάξουμε. Το 2017 καταφέραμε να τρέξουμε, πήραμε φόρα και το 2018 θα πετάξουμε"
Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Χατζηαργυρίου έχει ως εξής:
"Kύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κύριε Πρόεδρε της ΡΑΕ,
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της ΔΕΗ,
Kύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΛΑΓΗΕ,
Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε του ΑΔΜΗΕ,
Κύριε Πρόεδρε της ΓΕΝΟΠ,
Κύριοι εκπρόσωποι των Προμηθευτών Ενέργειας,
Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή μας εκδήλωση και να σας ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας.
Κυρίες και κύριοι,
Τα ηλεκτρικά Δίκτυα και ιδιαίτερα τα Δίκτυα Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο αυξανόμενων προκλήσεων που οδηγούν τον τομέα της ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια περίοδο κοσμογονικών αλλαγών.
Έτσι και στην χώρα μας, τα δίκτυα διανομής είναι η βάση για την οικοδόμηση ενός νέου ενεργειακού μοντέλου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ, ανταποκρινόμενος σε αυτή την πρόκληση, εξελίσσεται διαρκώς, ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει με επιτυχία την μετάβαση στη νέα εποχή και να συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλάζοντας ριζικά το εγχώριο ενεργειακό τοπίο.
Οι εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, ανέδειξαν τον διευρυμένο ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ σε κρίσιμα θέματα της αγοράς, ενδεικτικά αναφέρομαι στην ανάληψη της διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού για τις ΥΚΩ, στις πρωτοβουλίες για την ηλεκτροκίνηση, στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του φαινομένου της ρευματοκλοπής, κλπ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί πλέον κεντρικό παίκτη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με διευρυμένες ευθύνες και καθήκοντα.
Πέρα από το διευρυμένο ρόλο του, και με δεδομένο ότι τα δίκτυα αποτελούν στρατηγικές υποδομές κομβικής σημασίας για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μας, ο ΔΕΔΔΗΕ συνέχισε για μια ακόμη χρονιά την πορεία εκσυγχρονισμού του.
Η στρατηγική του στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της Εταιρείας μέσω της ανάπτυξης των έξυπνων δικτύων, στην υιοθέτηση καινοτόμων συστημάτων και στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στο τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως έχει διατυπωθεί και στο επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο της Εταιρείας.
Ειδικότερα, μέσα από 12+1 στρατηγικά έργα, στοχεύουμε στον εταιρικό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με έμφαση στην αυτοματοποίηση του δικτύου, με έργα όπως τα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων, την εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, την επέκταση της τηλεμέτρησης, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με νέα πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης αλλά και τηλε-εξυπηρέτησης καθώς και με έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών της επιχείρησης.
1.Απολογισμός 2017
Κυρίες και κύριοι,
το 2017 ήταν μια χρονιά πολύ σημαντικής προόδου για τον ΔΕΔΔΗΕ, μια χρονιά που προχώρησαν κρίσιμα έργα υποδομής, φέρνοντας την Εταιρία πιο κοντά στο όραμά της.
Επιγραμματικά θα αναφερθώ σε κάποια από αυτά:
Ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το νέο Κέντρο Διανομής Αμπελοκήπων, ένα έργο το οποίο εξασφαλίζει την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κέντρου της πρωτεύουσας για τις επόμενες τουλάχιστον δύο δεκαετίες.
Παράλληλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κατασκευή του νέου Κέντρου Διανομής της Ρόδου, ένα πολύ κρίσιμο έργο υποδομής για το νησί, το οποίο καταφέραμε να επανεκκινήσουμε μετά από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες και πολλά προβλήματα με την τοπική κοινωνία.
Μετά από την ψηφιακή αποτύπωση του Δικτύου Διανομής ΜΤ και ΧΤ στις δυο πρώτες πιλοτικές περιοχές, στα Μεσόγεια και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προχωρήσαμε στην προμήθεια όλων των αδειών χρήσης λογισμικού GIS, μηχανογραφικού εξοπλισμού και εξοπλισμού λήψης συντεταγμένων για την επέκταση του συστήματος σε όλο τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ολοκληρώθηκαν τα τεύχη του διαγωνισμού για το νέο μηχανογραφικό σύστημα εξυπηρέτησης χρηστών (νέος Ερμής) και οριστικοποιήθηκαν μετά τη θέση τους σε δημόσια διαβούλευση, έργο πολύ σημαντικό για την καλλίτερη λειτουργία της διευρυμένης αγοράς προμήθειας.
Ολοκληρώθηκαν επίσης τα τεύχη διακήρυξης και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβων κατασκευών και συντηρήσεων του Δικτύου για την επόμενη τριετία, προϋπολογισμού περίπου 500 εκ. ευρώ.
Όπως προανέφερα, το 2017 ήταν μια χρονιά με νέες ευθύνες και αρμοδιότητες ως προς το θεσμικό μας ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό:
Ολοκληρώθηκε ο Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου και προωθήθηκε σε σημαντικό βαθμό η υλοποίηση των προβλεπόμενων εγχειριδίων εφαρμογής του.
Διενεργήθηκαν οι εκκαθαρίσεις των χρεώσεων ΥΚΩ πελατών Δικτύου για το διάστημα 2012-2016 και ο ΔΕΔΔΗΕ ανέλαβε το ρόλο του μοναδικού διαχειριστή του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ.
Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του ΔΕΔΔΗΕ αναφορικά με την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου και των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΕ στη συνέχεια (Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών, καθορισμός Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής κλπ). Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τα σχετικά υπολογιστικά εργαλεία και προσβλέπει στην αποτελεσματικότερη δυνατή εφαρμογή του νέου πλαισίου στον διακηρυγμένο «πόλεμο» της Εταιρίας κατά του φαινομένου, η οποία αναμένεται να αποδώσει καρπούς εντός του τρέχοντος έτους.
Τέθηκε σε λειτουργία το Σύστημα Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων και η ανάληψη της ευθύνης πιστοποίησης των μετρήσεων για τις παροχές μέσης τάσης.
Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στο εξαιρετικά κρίσιμο θεσμικό ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά.
Ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αποδοτική λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών αποτελεί βασική αποστολή του ΔΕΔΔΗΕ. Στο νέο επιχειρησιακό του σχεδιασμό, ο ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει συγκεκριμένα στρατηγικά έργα για τα ΜΔΝ, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκ. ευρώ, τα οποία αποτελούν τον κεντρικό άξονα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών τους.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς:
Προχωρήσαμε το κρίσιμο έργο των Κέντρων Ελέγχου Δικτύων των νησιών, έργο το οποίο θα μειώσει το λειτουργικό κόστος, θα βελτιώσει την ποιότητα, θα περιορίσει τις απώλειες και θα βελτιώσει την παραγωγικότητά μας.
Έχει αρχίσει η υλοποίηση των υποδομών μέτρησης στα ΜΔΝ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός γα τα SCADA καθώς επίσης και τα τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του τοπικού Κέντρου Ελέγχου της Ρόδου.
Εν τω μεταξύ, έχουμε ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς προμήθειας σε όλα τα 32 μη διασυνδεμένα νησιά (μετά από την Κρήτη και τη Ρόδο) και έχουμε υποβάλλει στη ΡΑΕ την εισήγησή μας για τις μεθοδολογίες τιμολογήσεων, εγγυήσεων και εκκαθάρισης της αγοράς ΜΔΝ, καθώς και της αμοιβής των θερμικών μονάδων των ΜΔΝ.
Πέρα από τα νησιά μας, προχωρήσαμε σημαντικά έργα για την αναβάθμιση του Δικτύου της ηπειρωτικής χώρας:
Προχώρησε σημαντικά η ολοκλήρωση των Κέντρων Ελέγχων Δικτύων στην Αττική, και των 4 Περιφερειακών και έχουν δρομολογηθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια τηλεχειριζόμενου εξοπλισμού προς εγκατάσταση στο Δίκτυο αξίας άνω των 50 εκ. ευρώ.
Έγινε η οριστική παραλαβή του έργου της Τηλεμέτρησης των μεγάλων πελατών ΧΤ. Ετσι τηλεμετράμε ήδη την μισή περίπου ενέργεια που διακινείται στην χώρα.
Επιπλέον, συνεχίσαμε τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό εσωτερικά αλλά και για τους καταναλωτές:
Τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το νέο σύγχρονο Data Center με δυνατότητα φιλοξενίας όλου του Κεντρικού Εξοπλισμού των Πληροφοριακών Συστημάτων του ΔΕΔΔΗΕ και υλοποιήθηκε μελέτη για τη βέλτιστη λύση εναλλακτικού Data Center σε περίπτωση καταστροφής – Disaster Recovery site.
Τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το νέο Σύστημα Διαχείρισης Τηλεμετρούμενων Μετρητικών Δεδομένων (ΑΡΤΕΜΙΣ) με 150 χρήστες από όλες τις Περιοχές. Το σύστημα καταχωρεί όλες τις καμπύλες φορτίου που λαμβάνονται από το Κέντρο Τηλεμέτρησης.
Στο πλαίσιο του Cyber Security, υλοποιήθηκε η μελέτη και η σύνταξη επικαιροποιημένου πλαισίου για τις πολιτικές ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Εταιρείας.
Πραγματοποιήθηκε η επιτυχής δοκιμαστική εφαρμογή ηλεκτρονικής πλατφόρμας διενέργειας ηλεκτρονικών διαγωνισμών αλλά και η προετοιμασία εφαρμογής ηλεκτρονικών δημοπρασιών στους διαγωνισμούς.
Προωθούμε τις αναγγελίες βλαβών από όλους τους καταναλωτές και την πληροφόρηση τους για τον εκτιμώμενο χρόνο αποκατάστασής τους, μέσω αναβαθμισμένου ενιαίου call center 11500. Το νέο σύστημα αναγγελίας βλαβών εξυπηρετεί ήδη 16 Περιοχές. Στόχος είναι εντός του 2018, να εξυπηρετείται το σύνολο των καταναλωτών από το 11500 με δυνατότητα αναγγελίας της βλάβης και μέσω υπολογιστών και κινητών συσκευών.
Σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού μας:
Εγκρίναμε και υλοποιήσαμε πρόγραμμα συνταξιοδότησης 127 εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους σε συνδυασμό με την ηλικία τους. Η Εταιρεία μελετά την υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος το 2018.
Ολοκληρώσαμε τη μελέτη για την διαδικασία προσλήψεων 155 μηχανικών και τεχνιτών που σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις θα μειώσει το μέσο όρο ηλικίας των εργαζομένων καθώς επίσης και το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσω την τεράστια ανάγκη που εξακολουθεί να έχει η Εταιρία για προσλήψεις νέου και εξειδικευμένου προσωπικού.
Η νέα εποχή στην οποία μεταβαίνει σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ προαπαιτεί τεχνογνωσία και εξειδίκευση.
Προϋποθέτει καινοτομία και ειδικές γνώσεις για την ψηφιακή του μετάβαση.
Επιπλέον όμως απαιτούνται προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε με σεβασμό στους εργαζόμενους του, να αλλάξει η κουλτούρα που έχει παγιωθεί σε δεκαετίες άλλων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.
Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει το όραμα και την ισχυρή βούληση για να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για να μπορέσει όμως ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας ενεργειακής εποχής και να συνεχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, πρέπει να απαλλαγεί από τα βαρίδια που δυσχεραίνουν την λειτουργία του και αποπροσανατολίζουν τις προσπάθειες του και να έχει τα απαραίτητα εφόδια. Το πλαίσιο λειτουργίας της Εταιρίας είναι σήμερα ασφυκτικό και πέρα από τις τεράστιες ανάγκες σε προσλήψεις προσωπικού, που περιορίζονται στραγκαλιστικά από το νομοθετικό πλαίσιο, τα στελέχη εξακολουθούν να εργάζονται υπό ένα καθεστώς απουσίας της σύνδεσης της αμοιβής με την ευθύνη και την απόδοση.
2. Οι στόχοι για τη νέα χρονιά
Για τη νέα χρονιά, ο ΔΕΔΔΗΕ πέρα από τη συνέχιση των πολύ κρίσιμων στρατηγικών του έργων, που θα ψηφιοποιήσουν τις λειτουργίες του Δικτύου και θα δημιουργήσουν τις βασικές προϋποθέσεις για την είσοδο μας στη νέα εποχή των Έξυπνων Δικτύων, ετοιμάζεται για περαιτέρω προκλήσεις όπως η ηλεκτροκίνηση, η υποστήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τα έξυπνα νησιά.
Στον κρίσιμο τομέα της ηλεκτροκίνησης, ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο και τη ΡΑΕ και υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του σχετικού θεσμικού πλαισίου, είναι έτοιμος να ξεκινήσει την πιλοτική εγκατάσταση 150 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στα νησιά και 1.400 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα.
Επιπλέον, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να συνδράμει ενεργά στην επιτυχία κάθε προσπάθειας δημιουργίας και λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενός θεσμού καινοτόμου Πανευρωπαικά και εξαιρετικά σημαντικού για την μεγαλύτερη διείσδυση της ανανεώσιμης διεσπαρμένης παραγωγής και ενεργοποίηση των καταναλωτών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Για τα ΜΔΝ, παράλληλα με τα στρατηγικά έργα που υλοποιεί για την ανάπτυξη των υποδομών τους, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ολοκληρώσει τις μελέτες του για την ανάπτυξη "έξυπνων" νησιών, με πρώτο βήμα την πιλοτική ανάπτυξη υβριδικών σταθμών και υποδομών λειτουργίας και διαχείρισης σε δύο μεσαίου μεγέθους νησιά, με στόχο την πολύ μεγάλη διείσδυση (περισσότερο από 60%-70%) από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου diesel.
Το πρωτοποριακό αυτό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για την λειτουργία και των υπόλοιπων ΜΔΝ που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν για αρκετό χρονικό διάστημα με βάση την παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης.
Όπως έχει αναφερθεί και διεθνώς, τα ελληνικά έξυπνα νησιά μπορούν να αποτελέσουν «πρότυπο» για την λειτουργία μεγάλων διασυνδεδεμένων συστημάτων με πολύ μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ, με βάση τους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί από την ΕΕ και την πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για όλα τα Ευρωπαϊκά Νησιά».
Στο θέμα των έξυπνων μετρητών και ανεξάρτητα με την εξέλιξη του πιλοτικού έργου των 170.000 μετρητών το οποίο αναμένει ακόμα τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη επεξεργαστεί και προτείνει στο ΥΠΕΝ και παρουσιάσει στη ΔΕΗ το πλέον πρόσφορο επιχειρηματικό μοντέλο για την πανελλαδική εφαρμογή της τηλεμέτρησης, έργο το οποίο φιλοδοξούμε να αρχίσει εντός του 2018.
3. Ο ΔΕΔΔΗΕ στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη
Κυρίες και κύριοι
Η βασική λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, είναι προϋπόθεση για κάθε οικονομική δραστηριότητα ή κοινωνική δράση.
Θα ήθελα όμως να εστιάσω σε ένα άλλο πεδίο και συγκεκριμένα στις επιπτώσεις της δραστηριότητάς μας στην συνολική οικονομία, δηλαδή πως η λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ επηρεάζει το ΑΕΠ και την απασχόληση, όχι μόνον με την παροχή ενέργειας αλλά και με την διοχέτευση χρήματος στην αγορά.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με το Business Plan την πενταετία 2017 – 2021, προβλέπει ένα συνολικό ύψος 1,2 δις ευρώ, εξαιρουμένου του μεγάλου έργου της πανελλαδικής τηλεμέτρησης το οποίο απαιτεί επιπλέον 1,2δις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο επενδύονται σε έργα του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 200 εκ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερο από 15% αφορούν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ. Από τα ποσά αυτά η εγχώρια προστιθέμενη αξία ανέρχεται για τα συνήθη έργα συνδέσεων καταναλωτών και ενισχύσεων του Δικτύου στο 80%, ενώ για τα έργα μεγάλων κατασκευών και τα έργα εκσυγχρονισμού στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι μέσω των επενδυτικών δαπανών μας διαχέονται ετησίως στην ελληνική αγορά περί τα 150εκ. ευρώ και αυτό μεταφράζεται σε 10.000 θέσεις εργασίας περίπου.
Επίσης, τα ετήσια λειτουργικά έξοδα μας είναι της τάξεως των 400εκ. ευρώ. Μέσω των λειτουργικών δαπανών αντίστοιχα, διαχέονται στην ελληνική αγορά περί τα 370εκ. ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί με 23.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Δηλαδή, η συνολική δραστηριότητά του ΔΕΔΔΗΕ, δημιουργεί ετησίως περί τις 33.000 άμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην χώρα και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ένα ’’μετριοπαθή’’ πολλαπλασιαστή της τάξεως του 2,2, προκύπτει απασχόληση της τάξεως των 70.000 εργαζομένων ετησίως.
Στους αμέσως επόμενους μήνες, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να εκμεταλλευθεί την έρευνα και καινοτομία που αναπτύσσεται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα με στοχευμένες δράσεις συνεργασίας σε θέματα έξυπνων δικτύων και ενίσχυσης των σχετικών start-ups.
Κυρίες και κύριοι,
ολοκληρώνοντας θα τονίσω για μια ακόμη φορά, ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τον τομέα της ενέργειας και ότι τα δίκτυα αποτελούν τις αναγκαίες στρατηγικές υποδομές για τη λειτουργία της ενεργειακής αλυσίδας. Τα Δίκτυα θα πρέπει να εξυπηρετούν πάντα το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση τους συνεπάγεται παραγωγικότερη, ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία. Για αυτό και η χρηματοδότηση και έγκαιρη υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων, έχει εξαιρετική σημασία για την χώρα.
Ο ανεξάρτητος προγραμματισμός ανάπτυξης και λειτουργίας του Δικτύου υπό τον έλεγχο του Ρυθμιστή που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των χρηστών του Δικτύου μπορεί να προσφέρει νέες υπηρεσίες με πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, θα υπογραμμίσω όπως και πέρυσι, ότι είμαστε σε έναν μαραθώνιο που δεν μπορούμε απλά να τρέξουμε αλλά πρέπει να πετάξουμε. Το 2017 καταφέραμε να τρέξουμε, πήραμε φόρα και το 2018 θα πετάξουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι το 2018 να φέρει όλους μας πιο κοντά στους στόχους μας, με υγεία και ευτυχία".
https://energypress.gr/news/hatziargyrioy-ilektrokinisi-energeiakes-koinotites-energeiaki-ftoheia-kai-exypna-nisia-oi