Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Πρόσκληση Παναγιωτάκη σε βιομηχανίες και ηλεκτροπαραγωγούς να πάρουν τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Θοδωρής Παναγούλης
Πρόσκληση προς τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες - και ιδίως εκείνες που εκ του αντικειμένου τους έχουν αντιστάθμιση του κόστους CO2-, αλλά και στις εγχώριες ηλεκτροπαραγωγικές επιχειρήσεις, να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ απηύθυνε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης της επιχείρησης για τη μέρα της γυναίκας.
Έτσι η βιομηχανία θα εξασφαλίσει σταθερή προμήθεια ρεύματος σε χαμηλές τιμές, όπως έχει και σήμερα από τη ΔΕΗ, πράγμα που δεν είναι καθόλου αυτονόητο, αφού στο μέλλον η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να καλύπτει αυτή την
ανάγκη, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.
Όσο για τους εγχώριους ηλεκτροπαραγωγούς, εκτίμησε ότι υπάρχει αντικειμενική βάση για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς.
Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά τις συζητήσεις που έχει με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις υπήρξαν κάποιες από αυτές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είναι τεράστιου εύρους η προεργασία που χρειάζεται να κάνει η επιχείρηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η απόσχιση κλάδου (ή κλάδων), και να βγεί η προκήρυξη των διαγωνισμών τον Ιούνιο, όπως λένε τα χρονοδιαγράμματα. Δήλωσε όμως ότι αυτό είναι εφικτό, σε συνεργασία με τους συμβούλους που έχει προσλάβει η ΔΕΗ για τη δουλειά αυτή (Προσελήφθη ως σύμβουλος για την απόσχιση η PWC και η HSBC για την αποτίμηση των μονάδων. Την επόμενη εβδομάδα θα προσληφθεί ο νομικός σύμβουλος).
Όσο για το ενδιαφέρον από ξένους μνηστήρες, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι είναι υπαρκτό, κυρίως από εταιρείες της Κίνας. Μεταξύ αυτών είναι η CMEC, SPIC και Shenhua.
Αμύνταιο
Σε ότι αφορά την αξιοποίηση της λιγνιτικής μονάδας του Αμυνταίου η οποία δεν βρίσκεται μέσα στο πακέτο των υπό πώληση μονάδων, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του energypress, ότι η λύση που συμφέρει τη ΔΕΗ είναι η σύμπραξη με ιδιώτη εταίρο που θα χρηματοδοτήσει την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση της μονάδας και θα συμμετάσχει στη δημιουργία μιας χωριστής κοινής εταιρείας που θα κατέχει και θα εκμεταλλεύεται τη μονάδα συνάπτοντας διμερή συμβόλαια με ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Ωστόσο πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα ο ενεργειακός σχεδιασμός από την πολιτεία ώστε να είναι ξεκάθαρο το τοπίο για τη συμμετοχή του λιγνίτη στο νέο ενεργειακό ισοζύγιο και για να μπορεί να εκτιμηθεί αν «χωράει» το Αμύνταιο σε αυτό το σχεδιασμό.
Το Αμύνταιο, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ακόμα και μετά την αναβάθμισή του, θα είναι μια χαμηλής απόδοσης μονάδα που, πέραν των ρίσκων που έχει ο λιγνίτης λόγω της πολιτικής απανθρακοποίησης της Ε.Ε., θα είναι και σχετικά μειονεκτική έναντι του ανταγωνισμού, συνεπώς δεν θα μπορεί να μπαίνει πολλές ώρες στο σύστημα. Άρα με αναπόσβεστη αξία 90 εκ. συν τα 110 εκ. που θα δοθούν για την αναβάθμιση, ως μονάδα που θα δίνει ρεύμα στο σύστημα δεν συμφέρει. Για να είναι βιώσιμη πρέπει να λειτουργήσει με διμερή συμβόλαια με βιομηχανικούς καταναλωτές.
Σχολιάζοντας τις τρείς γραπτές προτάσεις που έχει λάβει από τους Ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ (η πρόταση της ΤΕΡΝΑ είχε διατυπωθεί το Νοέμβριο αλλά κατατέθηκε γραπτώς προ 4 ημερών) σημείωσε ότι η πρόταση Μυτιλιναίου έχει το μειονέκτημα ότι την ευθύνη για την ηλεκτροδότηση της Αλουμίνιον θα την έχει συνολικά η ΔΕΗ και όχι η μονάδα του Αμυνταίου.
Για τις άλλες δύο προτάσεις (ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου) ανέφερε ότι μοιάζουν, προβλέπουν τη  μετοχική συμμετοχή των ομίλων στη νέα εταιρεία, και οι επιμέρους παράμετροι μπορούν να συζητηθούν.
Είμαστε σε επαφή με τους τρείς ομίλους και θα συνεχίσουμε να συζητάμε προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση, η οποία δεν είναι υποχρεωτικό να προκύψει από διαγωνισμό, αλλά μπορεί να γίνει η επιλογή μετά από διαπραγμάτευση. Περιμένω ότι, όταν δουν τα νούμερα που θα τους παρουσιάσω, θα πεισθούν και στον Όμιλο Μυτιληναίου ότι η μετοχική συμμετοχή είναι μια καλή λύση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Όσο για τον κίνδυνο να καθυστερήσουν οι διαδικασίες και να αναγκαστεί να κλείσει η μονάδα το Δεκέμβριο, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι το εργοστάσιο δεν θα κλείσει διότι υπάρχει η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τις 32.000 ώρες, οι οποίες «είναι ακόμα μαχητές».
Εθελούσια - Εργασιακά
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, για το προσωπικό των μονάδων που θα πουληθούν υπάρχει θέμα εθελούσιας εξόδου και εξετάζεται μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία και το Υπερταμείο να δοθούν εξτρά κίνητρα όπως πχ να μην συμψηφίζεται η αποζημίωση με το εφάπαξ. Θα επιδιωχθεί να μείνουν στις μονάδες με το σχήμα του ιδιώτη κατά κύριο λόγο οι νέοι εργαζόμενοι. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ακόμα:
- Στη Μεγαλόπολη υπάρχουν σήμερα 1500 εργαζόμενοι ωστόσο στο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα υπάρξει μείωση αφού θα γίνουν εξοικονομήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.
- Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονείται για την αναδιοργάνωση της εταιρείας, εξετάζεται μεταξύ άλλων να αλλάξει ο τρόπος των προσλήψεων σε συνεργασία με το Υπερταμείο, πάντα με τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, αλλά πιθανόν με λιγότερο χρονοβόρες διαδικασίες.
- Χρειάζονται προσλήψεις σε συγκεκριμένους τομείς ειδικά στο επιστημονικό προσωπικό, στην εμπορία, τις οικονομικές διευθύνσεις κλπ. Θα εξεταστεί ακόμη και η πρόσληψη προσωπικού για τα καταστήματα (τα οποία θα μπορούσαν να δουλεύουν και απόγευμα) από σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ.
Υπερταμείο
Θεωρούμε ότι εάν δουλέψει σωστά, ο έλεγχος από το Υπερταμείο μπορεί να λύσει πολλά θέματα λειτουργίας και διαχείρισης των εταιρειών του δημοσίου με πιο επιχειρηματική προσέγγιση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και συμπλήρωσε: Εξετάζουμε το ρόλο και τις αρμοδιότητες για τα θέματα της εποπτείας της ΔΕΗ από το υπερταμείο. Ως ΔΕΗ θα το στηρίξουμε όσο μπορούμε. Με το Υπερταμείο μπορούμε να αποκτήσουμε περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, εάν ζητήσουμε προσλήψεις, για παράδειγμα, θα εξεταστούν με άλλα κριτήρια.
Ανεξόφλητες οφειλές
Αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή φτάνουν το 1,6 δισ. χωρίς τους τελικούς πελάτες (αυτούς που έχουν φύγει από την εταιρεία) τις οφειλές του δημοσίου και της Υψηλής Τάσης (κυρίως Λάρκο). Οι οφειλές των τελικών πελατών υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ. Ακόμη 500 εκατ. ευρώ είναι σε διακανονισμό.

 https://energypress.gr/news/prosklisi-panagiotaki-se-viomihanies-kai-ilektroparagogoys-na-paroyn-toys-lignites-tis-dei