Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Θεσμοί προς κυβέρνηση: Πουλήστε τη Λάρκο

Στην αποκάλυψη ότι οι θεσμοί στην τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα έθεσαν θέμα πώλησης της Λάρκο, επαναφέροντας στο τραπέζι παλαιότερα σενάρια που είχαν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, προέβη χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης. Ωστόσο υπό το βάρος των εξελίξεων με την ευρωκαταδίκη και προκειμένου να δοθεί διέξοδος στο θέμα της ευρωκαταδίκης και της επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, τα σενάρια αυτά επανέρχονται στο τραπέζι.
Η κατάσταση στη βιομηχανία πάντως έχει επιδεινωθεί και όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης η Λάρκο έχει ξεκινήσει εκ νέου να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα να έχει διογκωθεί ξανά το χρέος από τους απλήρωτους λογαριασμούς. Κάποιες
πληροφορίες ανεβάζουν αυτό το χρέος στα 250 εκατ. ευρώ. 
Μάλιστα η διοίκηση της ΔΕΗ υπό το φόβο των πιθανών ευθυνών που ανακύπτουν από την παρατεταμένη ασυνέπεια της Λάρκο, αναμένεται να κινηθεί νομικά και να ξεκινήσει τις διαδικασίες ακόμη και για την άρση της εκπροσώπηση της βιομηχανίας.
Εκτός όμως από τη διόγκωση των χρεών προς τη ΔΕΗ, που δείχνει ότι εκ νέου η Λάρκο έχει εισέλθει σε αδυναμία, αρχίζει να γίνεται πιο πιεστική η υπόθεση της επιστροφής των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,8 εκατ. ευρώ.
Θυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή προ τριετίας είχε ξεκινήσει διαδικασία και είχε επέλθει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ώστε να γίνει διαχωρισμός του βιώσιμου και του μη βιώσιμου κομματιού της βιομηχανίας και στη συνέχεια να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για την πώληση των παγίων που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. 
Το σχέδιο αυτό είχε εγκαταλειφθεί καθώς η κυβέρνηση εκτίμησε ότι η βιομηχανία θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και να παραμείνει σε κρατικό έλεγχο. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων εξορθολογισμό της παραγωγής έμεινε στα χαρτιά και δεν απέδωσε καρπούς. 
Πλέον η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πιο πιεστική και αρχίζουν να επανέρχονται στο τραπέζι διάφορα σενάρια, προκειμένου να βρεθεί τρόπος έστω και ένα βιώσιμο κομμάτι της εταιρείας να συνεχίσει να λειτουργεί, προφανώς υπό τον έλεγχο ιδιώτη επενδυτή. 
(capital.gr)