Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ιστορική ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ: 7.500MW αιολικά στην Κρήτη διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω άπνοιας!


Η Κρήτη ηλεκτροδοτείται κυρίως από 3 θερμικούς σταθμούς παραγωγής με καύσιμο μαζούτ και diesel, (Χανιά-Λινοπεράματα Ηρακλείου-Αθερινόλακκο Λασιθίου), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 820,02 MW, με μέγιστη αποδιδόμενη καθαρή ισχύ θέρους 695,86 MW, ενώ έχει επίσης 200,29MW αιολικά, 78,29MW Φ/Β σε "πάρκα" και 1,47MW Φ/Β σε στέγες, (σύμφωνα με το Πληροφοριακό Δελτίο Παραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τον Νοέμβριο 2017 του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι το πιο πρόσφατο που εντόπισα). Η αιχμή φορτίου της Κρήτης το 2015 ήταν 634MW, το 2017 θα ήταν κάτι περισσότερο και ασφαλώς θα παρουσιάζεται το καλοκαίρι, τότε που το νησί γεμίζει από τουρίστες.

Χθες ασφαλώς η ζήτηση θα ήταν πολύ χαμηλότερη, ούτε ο τουρισμός είναι στα ψηλά του ούτε και οι θερμοκρασίες είναι για εκτεταμένη χρήση κλιματιστικών. Ωστόσο, σε μια ιστορική ανακοίνωση χθες βράδυ, που τη βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάστηκε να ομολογήσει πως θα κόψει το ρεύμα στους καταναλωτές της Κρήτης επειδή υπάρχει άπνοια!

Λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ υπήρχε περιορισμός του διαθέσιμου παραγωγικού δυναμικού θερμικών μονάδων και κάποιοι θεώρησαν πως αφού η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλά κι η Κρήτη έχει "υπέροχο" κι "ανεπανάληπτο" αιολικό δυναμικό, θα μπορούσαν να καλύψουν το παραγωγικό έλλειμμα με ΑΠΕ. Το βραδάκι φυσικά τα Φ/Β είναι ανύπαρκτα, οπότε έμεναν μόνο τα αιολικά. Προφανώς πήραν και το δελτίο καιρού, που θα έλεγε ασφαλώς πόσα μποφόρ περίμεναν, κι αποφάσισαν πως με τα αιολικά μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν το βράδυ το νησί, ακριβώς τις ώρες που οι πολίτες επιστρέφουν στα σπίτια και σημειώνεται η αιχμή της ζήτησης φορτίου στη διάρκεια του 24ώρου.


Φαίνεται όμως πως λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο-Αίολο, που για ακόμα μια φορά φρόντισε να δείξει τη γνωστή και τακτικά επαναλαμβανόμενη πλήρη αναξιοπιστία του: η άπνοια ακινητοποίησε τις ανεμογεννήτριες, η παραγωγή ρεύματος δεν έφθανε για να καλύψει τη ζήτηση κι ο ΔΕΔΔΗΕ προέβη σε εκ περιτροπής διακοπές στο διάστημα 20:00-21:30. Μάλιστα, όπως λέει στην ανακοίνωση "δουλεύοντας ψιλό γαζί" τους καταναλωτές, τους "ευχαριστεί εκ των προτέρων για την ενεργό συμμετοχή τους στις προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος".

Φυσικά η Κρήτη δεν έχει 7.500MW εγκατεστημένα αιολικά, που λέει ο τίτλος, τα 7.500MW είναι o "εθνικός στόχος" για το 2020 στο σύνολο της χώρας κι όλα δείχνουν πως ευτυχώς δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Αυτό ωστόσο καμιά σημασία δεν έχει, καθώς ... αν πράγματι υπήρχαν αυτά τα 7.500MW, ή ακόμα και 200.000MW, θα είχαν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με τα ήδη εγκατεστημένα: ακίνητα, αμίλητα, άχαρα, σκέτος λεκές στο τοπίο, καθώς υπάρχουν μόνο για να εισπράττουν επιδοτήσεις και ν' ακριβαίνουν το ρεύμα στον τελικό καταναλωτή. Τα 200.000MW με συνθήκες άπνοιας είναι παντελώς άχρηστα, παντελώς πεταμένα λεφτά! Ακριβώς ό,τι περιγράφουν τα ομηρικά έπη για την άπνοια που ταλάνιζε τους Αχαιούς στην Αυλίδα, μέχρι να θυσιάσει ο Αγαμέμνονας την Ιφιγένεια. Μόνο που τα "πεταμένα λεφτά" θα έχουν πέσει σε πολύ συγκεκριμένες τσέπες. Κι αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. 

Πολλοί "επενδυτές" ορέγονται τις βουνοκορφές της Κρήτης, να τις γεμίσουν ανεμογεννήτριες για να εισπράττουν επιδοτήσεις στην υγειά των κορόιδων. Περιμένουν πώς και πώς πρώτα τη "μικρή" κι έπειτα τη "μεγάλη" διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, για να φυτέψουν παντού τα παντελώς αναξιόπιστα αιολικά και να κουκουλώσουν το πρόβλημα της αναξιοπιστίας με την ηλεκτροδότηση απ' τις θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, ακόμα και με εισαγωγές ηλεκτρισμού. Μόνο που οι τουρίστες έρχονται -και- για τα υπέροχα τοπία μας και δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να βλέπουν βιομηχανοποιημένες περιοχές, τέτοιες έχουν και στην Κεντρική Ευρώπη.


Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ είναι μια πεντακάθαρη εικόνα απ' το μέλλον που μας ετοιμάζουν γεμίζοντας τη χώρα με αιολικά και λέει ακριβώς αυτό που είχε επισημάνει απ' το 2013 η περίφημη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Μελέτης, το 2020, ακόμα κι αν θα έχουμε βάλει τα 7.500MW αιολικά του "εθνικού στόχου" της Μπιρμπίλη, του Σκουρλέτη και του Βερροιόπουλου και πλέον και του Σταθάκη, αν θα έχουμε αποσύρει λιγνιτικές μονάδες δεν θα έχουμε ρεύμα τα βράδια, παρά μόνο από εισαγωγές, αυτό σημαίνει το κομψό "αξιοποίηση των διασυνδέσεων" της πιο πάνω εικόνας. Εισαγωγές απ' το λιγνίτη των Σκοπίων, το λιγνίτη της Βοσνίας, το λιγνίτη της Σερβίας, το λιγνίτη της Βουλγαρίας, το λιγνίτη της Ρουμανίας, ακόμα ίσως κι απ' το λιγνίτη της Τουρκίας, καθώς αυτές οι χώρες είναι στη γειτονιά μας, δεν είναι η Νορβηγία ή η Αυστρία με τα υδροηλεκτρικά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη πως το 2020 μάλλον δεν θα είναι έτοιμη η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, είναι ακριβώς το "Σενάριο 3" που ισχύει. Γι' αυτό καλά θα κάνουν οι πέραν του Δημοσίου μέτοχοι να επισημάνουν στη διοίκηση της ΔΕΗ πως πρέπει να φροντίσει να τελειώνει τη νέα μονάδα μιαν ώρα νωρίτερα, αντί να λέει χθες στη Βουλή πως "Ήταν πελώριο λάθος όταν το 2014 αποφασίστηκε η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5." Και να φροντίσει να έχει λιγνίτη να την τροφοδοτήσει, γιατί απ' το 2014 είχα γράψει τον "Αποχαιρετισμό στα λιγνιτωρυχεία".

Αυτό που συνέβη χθες στην Κρήτη δεν αφορά μόνο την Κρήτη. Είναι αυτό που θα συμβεί σ' όλη την Ελλάδα όταν δεν θα υπάρχει η ασφάλεια ηλεκτροδότησης που επί 65 χρόνια εξασφαλίζει ο λιγνίτης μας, ο δικός μας μαύρος χρυσός. Αποθέματα ακόμα έχουμε, 1 δισεκατομμύριο τόνοι περιμένουν να τους αξιοποιήσουμε. Πολιτικοί με Ελληνική -κι όχι "φιλελληνική"- εθνική συνείδηση, υπάρχουν;