Τρίτη 17 Απριλίου 2018

ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ: "Δεν είναι ανεκτό, ούτε αποδεκτό να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων"



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ 21/3/2018
 Του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΣΕΔΕΗΑΝ)

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α. Ε. ανήκει στον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε. και είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε. Ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Μέχρι το 2015 στελεχωνόταν είτε μέσω προσωπικού της μητρικής εταιρείας υπό διάθεση, είτε μέσω συμβάσεων έργου (συνολικά περίπου 80 άτομα).

Α) Η έκδοση της προκήρυξης ΑΣΕΠ 5Κ/2014 (Δεκέμβριος 2014) αποσκοπούσε στην επίλυση της επί δεκαετία εργασιακής εκκρεμότητας των συμβάσεων έργου και στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, εξήντα πέντε (65) συνολικά θέσεων εκπαιδευτικής βαθμίδας ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
Από το χρονικό διάστημα εκδόσεως της προκήρυξης 5Κ/2014 και επιπλέον αυτής, έχουν μεσολαβήσει άλλες τέσσερις (4) προκηρύξεις για τις εταιρείες του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. (3Κ/2014 ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, 1Κ/2015 ΔΕΗ ΑΕ, 3Κ/2015 ΔΕΗ ΑΕ, 12Κ/2017 ΔΕΗ ΑΕ) και μία (1) προκήρυξη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. (10Κ/2017), η οποία πλέον είχε αποσχιστεί από τον Όμιλο ΔΕΗ Α.Ε.
Σε όλες τις προαναφερόμενες προκηρύξεις του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε, οι προσληπτέοι προβλεπόταν να υπογράψουν σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, διεπόμενοι από τις ρυθμίσεις του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΚΠ/ΔΕΗ) και εντασσόμενοι σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ). Ακριβώς το ίδιο προβλέπεται και με τους επιτυχόντες της ης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, στη μετοχική σύνθεση της οποίας η ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει καθόλου συμμετοχή (!).
Ωστόσο, παρά την χρονική συμπόρευση και παρά το ταυτόσημο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ως μοναδική εξαίρεση, προχώρησε για το νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό της στη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας και εκτός του ΚΚΠ/ΔΕΗ, παρά τις περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις (υπογραφή ΣΣΕ και ένταξη στον ΚΚΠ/ΔΕΗ) που ελάμβαναν όλοι οι επιτυχόντες από τους υπηρεσιακούς αρμοδίους της Εταιρείας, κατά την προσκόμιση των δικαιολογητικών διορισμού τους (Φεβρουάριος 2016).
Με δεδομένη την αθέτηση των ανωτέρω δεσμεύσεων, ως θελκτικό και παρελκυστικό αντιστάθμισμα, ανακοινώθηκε από την τότε Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν ετησίως 14 μισθούς, ως εργαζόμενοι σε ιδιωτική εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων εορτών και αδείας. Δυστυχώς, 9 ολόκληρους μήνες μετά την υπογραφή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, έπαυσε η καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας, με την επίκληση, εκ μέρους της Διοίκησης του N. 3845/2010, περί ένταξης της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ στις εταιρείες του Κεφαλαίου Β΄ του Ν. 3429/2005. Από το Δεκέμβριο του 2016, τα μέχρι τότε επιπλέον καταβληθέντα χρηματικά ποσά παρακρατούνται από τη μισθοδοσία των εν ενεργεία εργαζομένων, ως αχρεωστήτως κατεβληθέντα. Ήδη από τις 7/12/2016, με επιστολή των εργαζομένων προς τη Διοίκηση, ζητήθηκε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Εταιρείας με εκπροσώπους εργαζομένων, για την αναίρεση των στρεβλώσεων και την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων, και ένταξη του προσωπικού στον ΚΚΠ/ΔΕΗ και σχετική Συλλογική Σύμβαση.
Ουσιαστικά, οι επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 5Κ/2014 μισθωτοί εργαζόμενοι της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. απολαμβάνουν ταυτόχρονα τα θλιβερά προνόμια και του δημοσίου (περικοπή δώρων) και του ιδιωτικού τομέα (ατομικές συμβάσεις).
Ακόμα και σήμερα (Μάρτιος 2018), τρία χρόνια μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων (Απρίλιος 2015) και εν μέσω της εγχώριας δεινής εργασιακής πραγματικότητας, στην κλήση για πρόσληψη έχουν ανταποκριθεί μόλις 52 επιτυχόντες. Επίσης, δεν είναι αμελητέο ότι εξαρχής αποδέχτηκαν το διορισμό τους μόνο 38 στους 65 πρώτους επιτυχόντες, με τις υπόλοιπες 14 θέσεις να στελεχώνονται από επιλαχόντες. Τα ανωτέρω δύο στοιχεία καταδεικνύουν το χαμηλό βαθμό «ελκυστικότητας» της τρέχουσας εργασιακής μας πραγματικότητας.

B)    Η αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψής μας μέσω του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού προσέφερε στην Εταιρεία στελέχη με κεκτημένη εμπειρία και με υψηλή επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση.
Ωστόσο, αυτό δεν αναίρεσε το φαινόμενο, στην Εταιρεία μας να συνυπάρχουν υπάλληλοι με το ίδιο εργασιακό αντικείμενο, με διαφορετικά προσόντα και με αντιστρόφως ανάλογη εργασιακή αντιμετώπιση.
Επιπλέον, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα (2018-2020), οι ίδιοι εργαζόμενοι καλούμαστε να υλοποιήσουμε τα 18 έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συνολικά 90 MW και 120 εκατομμύρια Ευρώ), για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, καθώς επίσης να υλοποιήσουμε το επενδυτικό πλάνο της Διοίκησης της μητρικής ΔΕΗ Α.Ε. για εικοσιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ του Ομίλου.

Γ)    Το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων, πέραν του προφανούς και καινοφανούς εργασιακού μεσαίωνα που οπισθοδρομικά εισάγει (και μάλιστα σε μία εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ, με διοίκηση εποπτευόμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), έχει οδηγήσει σε πλήθος στρεβλώσεων.
        Οι μοναδικές μέχρι σήμερα εργοδοτικές παροχές, που αφορούν στα παιδιά των εργαζομένων, ήτοι την φύλαξη σε παιδικούς σταθμούς και την φιλοξενία σε κατασκηνώσεις οδήγησαν σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση (λόγω θεώρησής τους ως παροχή σε είδος). Παρόμοιο πρόβλημα δημιουργήθηκε για εργαζόμενους οι οποίοι παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια, κατόπιν πρότασης της Διοίκησης.
Τέλος, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί για νέες μητέρες που επιθυμούν να κάνουν χρήση του εξαμήνου Προστασίας της Μητρότητας. Ο ΟΑΕΔ δεν κάλυπτε τις εργαζόμενες μητέρες με το επίδομα μητρότητας, δεδομένου ότι θεωρούσε αυτονόητο ότι σε Δημόσια Επιχείρηση καλύπτονται από τη ΣΣΕ του Ομίλου ΔΕΗ και έπρεπε να αποδείξουν ότι είμαστε εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις.

Τα παραπάνω τρία γεγονότα οδήγησαν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, μη έχοντας άλλη επιλογή και δρώντας υπό την πίεση του χρόνου (με δεδομένη την προθεσμία της 20ης Μαρτίου για την δήλωση αποδοχών του έτους 2017) να αποδεχθούν την πρόταση της Διοίκησης (η οποία τους παρουσιάστηκε μόλις την 9η Μαρτίου) για υπογραφή συνοπτικής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, έκτασης μιάμιση (1,5) σελίδας, με αναδρομική και αποκλειστική ισχύ για το διάστημα 1/1/2017-31/1/2018, και σε θέματα που αφορούν τη κάλυψη των «παροχών» σεμιναρίων, παιδικών σταθμών και κατασκηνώσεων. Είναι η πρώτη «ΣΣΕ» με έκταση τέτοια, στην οποία δεν αναφέρονται οι αμοιβές, το ωράριο, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων! Οι εργαζόμενοι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, απορρίπτουν τα ψίχουλα περί «αιμοδοτικής άδειας» και «επιδόματος γέννησης τέκνου» και θεωρούν ότι η Συμφωνία που επέχει μόνο κατά όνομα θέση ΣΣΕ αφορά σε θέματα παροχών.
Με την πράξη μας αυτή, δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας, ούτε οδηγούμαστε στην απομόνωση και αποξένωση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Ομίλου ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, αλλά στηρίζουμε εμπράκτως τους συναδέλφους μας, παραμένοντας σταθεροί στη διεκδίκηση ενιαίων εργασιακών σχέσεων εντός του Ομίλου ΔΕΗ.

Δ)   Ωστόσο και κυρίως, υπάρχουν πολλά και σοβαρά εργασιακά θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα.
Ο μόνος τρόπος είναι μέσω της κατάρτισης και υπογραφής Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στο πλαίσιο των ανειλημμένων υποχρεώσεων της Διοίκησης και σύμφωνα με τη σύσταση του Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας, κ. Ανδρέα Νεφελούδη, στις 2-3-2017. Το πρακτικό συμφιλίωσης, το οποίο έγινε αποδεκτό από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της Εταιρείας, ανέφερε ότι εντός δεκαημέρου θα συμφωνηθεί και υποβληθεί χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων, κάτι το οποίο ποτέ δεν εφαρμόστηκε, παρά τις επίμονες προσπάθειες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ – ΚΗΕ και των Σωματείων Επιστημονικού Προσωπικού της ΔΕΗ – ΚΗΕ  (ΣΕΠ) καθώς και του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ – ΚΗΕ (ΣΔΜ), στα οποία είμαστε μέλη και με τη καταλυτική τους παρέμβαση κινήθηκε η διαδικασία συμφιλίωσης.
Καλούμε λοιπόν τη Διοίκηση της εταιρείας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ωστόσο, μέχρι τώρα η Διοίκηση της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ αρνείται να συζητήσει την εφαρμογή της ΣΣΕ και του ΚΚΠ/ΔΕΗ, διατηρώντας το προσωπικό σε ατομικές συμβάσεις. Στη μία (1) και μοναδική συνάντηση που έγινε παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων από τους παραπάνω Συλλόγους και την Ομοσπονδία, στις 19 Ιουνίου 2017, προσήλθε χωρίς καμία πρόταση, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά να συζητήσει καν τις προτάσεις των εργαζομένων για ένταξη στον ΚΚΠ ΔΕΗ, ή στη δημιουργία Κανονισμού Εργασίας και Συλλογικής Σύμβασης, αντίστοιχης με αυτά που ισχύουν στον Όμιλο.

Ε)    Στον δίκαιο και δύσκολο αγώνα μας, χρειαζόμαστε και προσδοκούμε τη στήριξη όλων των Σωματείων και Συνδικαλιστικών Φορέων του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε.
Ζητάμε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία (ΣΔΜ, ΣΕΠ, ΕΔΟΠ) στα οποία είμαστε μέλη, από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, να σταθούν στο πλευρό μας και εμπράκτως να διεκδικήσουν, μαζί με εμάς και για εμάς, ότι ισχύει και για τους υπόλοιπους εργαζομένους του Ομίλου ΔΕΗ Α.Ε. Επιπλέον, ζητούμε από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να αποδεχτεί την αίτηση εγγραφής του συλλόγου μας σε αυτήν.
Δεν είναι ανεκτό, ούτε αποδεκτό να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων εντός του Ομίλου ΔΕΗ.
Οι διαφαινόμενες εξελίξεις στο εργασιακό καθεστώς του μισθωτού προσωπικού της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ φαίνεται να αποτελούν «οδηγό» εν όψει εξελίξεων για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου. Το θεσμικό εργασιακό μας καθεστώς αποτελεί το «πείραμα» και η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ, εταιρεία του Ομίλου ΔΕΗ ΑΕ και Φορέας Εποπτευόμενος από το Ελληνικό Κράτος, αποτελεί το «δοκιμαστικό σωλήνα» για μια νέα εργασιακή πραγματικότητα στον όμιλο ΔΕΗ Α.Ε.

Σε συνέχεια των παραπάνω, αποτελεί πάγιο αίτημά μας και διεκδικούμε την ένταξή μας, όπως και οι νέοι συνάδελφοι των άλλων προκηρύξεων ΑΣΕΠ τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ:
α) στη Συλλογική-Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας του Ομίλου ΔΕΗ
β) στον Κανονισμό Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΚΠ).
γ) την εφαρμογή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλους τους χώρους εργασίας.
δ) την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων σε όλους τους χώρους εργασίας.