Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Η τζούφια "Βόμβα" της McKinsey

του Α.Βασιλάκη,προέδρου της ΠΑΣΠΑ-ΔΕΗ
Με αφορμή την ψήφιση του Νόμου για το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ (και όχι για την αποεπένδυση όπως έντεχνα και πολύ κακώς έχει περάσει στο υποσυνείδητο πολλών) 4 λιγνιτικών μονάδων, δηλαδή του 50% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, βρήκαν την ευκαιρία πολλοί να βγουν από το καβούκι τους και να εκθέσουν την «μπούρδα» τους.
Επειδή οι πολιτικοί και τα κόμματα ως συνήθως παίζουν τα παιχνίδια τους, χωρίς να δίνουν δεκάρα (αφού κατέχουν και τα γένια και τα χτένια), έχω πάψει από καιρό να δίνω σημασία για το τι λένε οι πολιτικάντηδες σχετικά με τη ΔΕΗ. Άλλωστε διαχρονικά όλοι τους έχουν βάλει το λιθαράκι για να διαλυθεί η μεγαλύτερη βιομηχανία που είχε ποτέ η Ελλάδα.
Διαβάσαμε την έκθεση της McKinsey, την οποία έχει προσλάβει η ΔΕΗ για να
βγάζει εκθέσεις που δημιουργούν πιέσεις στις μετοχές της, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του εργοδότη της, δηλαδή της ΔΕΗ!!!
Αν κατάλαβα καλά με το φτωχό μου το μυαλό που λέει και μια "ψυχή", η ΔΕΗ πληρώνει κάποιον αδρά για να την απαξιώνει και πλήττει την μετοχή της…
Προφανώς και κάτι δεν πάει καλά. Αυτό το αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής. Ακόμα κι εγώ το "άμυαλος". Είναι ολοφάνερο πως κάποιος ή κάποιοι δεν θέλουν να πουλήσουν ΜΟΝΟ λιγνίτες. Είναι επίσης ξεκάθαρο πων δεν θέλουν να φαίνεται ότι το κάνουν αυτοί, αλλά οι κακοί και άκαρδοι, τοκογλύφοι δανειστές, η κοινωνία η άτιμη και το κακό συναπάντημα.
Η ανάθεση της μελέτης για τη ΔΕΗ σε αυτή την εταιρεία είναι σαφές ότι έγινε συνειδητά για να παρουσιαστεί η ΔΕΗ ως χρεοκοπημένη εταιρεία, με σκοπό να ξεπουληθούν αντί «πινακίου φακής» πρώτα οι 4 λιγνιτικές μονάδες με τα ορυχεία τους , με πανοπροίκι κάποια υδροηλεκτρικά και στη συνέχεια βέβαια το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που βρίσκονται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η μελέτη αυτή στοχεύει επίσης να αναδείξει την υψηλή μισθοδοσία που έχει η «μη βιώσιμη» ΔΕΗ, η οποία για να γίνει βιώσιμη θα πρέπει να γίνουν γενναίες περικοπές στη μισθοδοσία!!! Ποιος άλλος εκτός από τους κακούς χαρτογιακάδες της αγοράς θα μπορούσε να βάλει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης τέτοιο θέμα;
Η μελέτη στοχεύει όμως να αναδείξει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό που αφορά την κοινωνία και όχι τον μικρόκοσμο της ΔΕΗ. Την ανάγκη της λήψης σκληρών μέτρων εκ μέρους της επιχείρησης για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών, η οποία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αναδείξει για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση και η διοίκηση… Μπήκαν μπροστά οι άκαρδοι τεχνοκράτες της McKinsey για να κάνουν την βρώμικη δουλειά. Αντεθέτως ο καλός υπουργός και ο ακόμα καλύτερος διοικητής της ΔΕΗ βάζουν χέρι στην «κακή» McKinsey που πλήττει την μετοχή του εργοδότη της, θέλει να μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων της και να εισπράξει με κάθε τρόπο τα οφειλούμενα από τους «έχοντες και μη έχοντες» καταναλωγτές…
Γράφτηκε σε εχθρικά διακείμενο ΜΜΕ στη ΔΕΗ πως το 2015 η ΔΕΗ αποτιμώνταν στα 1,8 δις ευρώ. Σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 524,3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,36 δις ευρώ της Μυτιληναίος, 2,1 δις της Motor Oil, 2,46 δις των ΕΛΠΕ, 2,96 δισ του ΟΠΑΠ, και 5,3 δις του ΟΤΕ.
Ξαφνικά κάποιοι ανακάλυψαν τον χρήσιμο εχθρό που τους χρειάζεται στην παρούσα συγκυρία. Μόνο που η συγκεκριμένη ανάλυση ήταν ορθότατη. Αν σήμερα θέλει κάποιος πάει να αγοράσει τη ΔΕΗ, με τις τεράστιες υποδομές και ακόμα μεγαλύτερη τεχνογνωσία (ρωτήστε τους Κινέζους στον ΑΔΜΗΕ) θα του στοιχίσει πολύ λιγότερο σε σχέση με τον Μυτιληναίο για παράδειγμα, που έχει 1,5 εργοστάσιο!!!
Γράφτηκε και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό κατά την γνώμη μου, που δεν έχει μπει στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Ακόμη και εάν ο διαγωνισμός –όπως πιστεύουν πολλοί στην αγορά– οδηγηθεί σε αποτυχία, οι εταιρείες αυτές δεν θα διαλυθούν αλλά θα παραμείνουν ως ξεχωριστά πάγια που δεν θα επιστραφούν ποτέ στη ΔΕΗ!!!
Είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν θα τολμήσει να πουλήσει 4 λιγνιτικές μονάδες στο εξευτελιστικό ποσό των 80 με 100 εκατ. ευρώ, την στιγμή που το κόστος κατασκευής ΜΟΝΟ της Μελίτης ξεπέρασε το 1 δις ευρώ. Καλά και άγια τα όσα σχεδιάζουν όσοι τα σχεδιάζουν, εξυπηρετώντας τους όποιους σκοπούς τους. Εγώ με το λίγο μυαλό που διαθέτω (όπως μου διαμηνύθηκε πρόσφατα), πιστεύω πως μια τέτοια πώληση θα φέρει τεράστια νομικά προβλήματα σε όποιον βάλει την υπογραφή του.
Στο δια ταύτα… έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου πως τη ΔΕΗ την καταστρέφει διαχρονικά ο βασικός της μέτοχος, δηλαδή το ίδιο το κράτος και τα κόμματα κατ’ επέκταση…
Η αλήθεια είναι πως το μόνο βιώσιμο για τη ΔΕΗ ήταν εκείνο του «αλήστου μνήμης» για πολλούς από εμάς Τάκη Αθανασοπουλου. Σίγουρα πάντως ήταν εμφανώς καλύτερο από το τωρινό και το προηγούμενο. Ένας πολύ ισχυρός βασικός μέτοχος, που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις της αγοράς, σε συνδυασμό με την κατασκευή νέων μονάδων σε συνεργασία με ιδιώτες…. Τότε τα συμφέροντα, χρησιμοποίησαν τα κόμματα και το θυμικό των εργαζόμενων για να αποτρέψουν το σχέδιο… Διότι εκείνο το σχέδιο δημιουργούσε 2 ισχυρούς παίκτες στην αγορά και τα συμφέροντα έμεναν «μπουκάλα», παρέα με τα καθρεφτάκια τους και κάποιες μονάδες φυσικού αερίου.
Καλώς ή κακώς τίποτα δεν έγινε σωστά τότε… Και η ευθύνη βαραίνει όλους μας. Κόμματα, στελέχη, συνδικαλιστές και υπάλληλοι, ακόμα και τον ίδιο τον κ. Αθανασόπουλο που δεν λειτούργησε τόσο έξυπνα, όσο οι περιστάσεις το απιτούσαν…
Κι επειδή δεν έχω μυαλό… εγώ ο ταπεινός ανθυποφύλακας που εκδικητικά μετατίθεμαι από τον χώρο εργασίας που υπηρέτησα τα τελευταία 15 χρόνια, εντελώς καλοπροαίρετα έχω να καταγράψω έγκαιρα ορισμένες αλήθειες….
Η ΔΕΗ σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 524,3 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ σήμερα έχει Ενεργητικό 15 δις
Η ΔΕΗ σήμερα έχει Υποχρεώσεις 10 δις
Η ΔΕΗ σήμερα έχει Καθαρή θέση 5 δις
Η ΔΕΗ σήμερα έχει Μετοχές σε κυκλοφορία 232 εκ. Η λογιστική τους αξία (book value) είναι το πηλίκο της καθαρής θέσης της Εταιρείας προς τον αριθμό των μετοχών. Άρα η αξία της μετοχής κυμαίνεται πάνω από τα 20 ευρώ, όταν η χρηματιστηριακή της αξία καταποντίστηκε στα 2,26…
Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα Success story νούμερο 2; Σε προηγμένες χώρες και εταιρείες ήδη θα είχε επέμβει η δικαιοσύνη…