Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Μεγάλα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη μέσω νέου δικτύου η λύση για την ελληνική οικονομία

Την πρότασή της για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταθέτει η εφημερίδα Financial Times και ο αρθρογράφος Νικ Μπάτλερ, τονίζοντας ότι έγκειται στην κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και στη μεταφορά της ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω νέων δικτύων.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, η ελληνική οικονομία εξήλθε την περασμένη εβδομάδα από το καθεστώς στο οποίο βρισκόταν από το 2010, αλλά η ανεργία παραμένει υψηλή και το χρέος υπονομεύει τις προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι δεν έχει γίνει τίποτα σε σχέση με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και παραμένει το ερώτημα αν ο ενεργειακός της τομέας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σε αυτό το σημείο, οι FT σημειώνουν τη μεγάλη πτώση στο κόστος της ηλιακής ενέργειας, η οποία αγγίζει το
70% την τελευταία δεκαετία με προοπτική περαιτέρω μείωσης στο εξής. Παράλληλα, προχωρά και η βελτίωση της τεχνολογίας στα ηλεκτρικά δίκτυα, όπως είναι η HVDC που μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια πιο αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι Κινέζοι πρωτοστατούν στο συγκεκριμένο τομέα και το επιδεικνύουν ήδη με έργα που ενώνουν τη χώρα τους με το Λάος, την Καμπότζη, την Κεντρική Ασία και ίσως μελλοντικά ακόμα και την Ευρώπη. Όμως, οι FT παρατηρούν ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται να φτιάξει μια τόσο μακριά ηλεκτρική διασύνδεση με την Κίνα. Θα μπορούσε, αντιθέτως να στηρίξει μια ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη εν γένει με ταυτόχρονη κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών επί ελληνικού εδάφους.
Όπως τονίζεται, το ενιαίο δίκτυο θα οδηγούσε σε ασφάλεια εφοδιασμού και καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών στόχων. “Αν η Κίνα μπορεί να εξετάζει ενεργειακά δίκτυα σε τέτοια κλίμακα, τότε μπορεί και η Ευρώπη”, σημειώνεται στο άρθρο.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι “μια ελληνική πηγή ηλεκτρισμού θα ήταν ιδιαίτερα ελκυστική. Θα ενίσχυε την ενεργειακή ασφάλεια και θα μείωνε την ανάγκη εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία και αλλού. Η ανάπτυξη της ισχύος και του δικτύου θα δημιουργούσε χιλιάδες θέσεις εργασίας και ακόμα πιο σημαντικό, η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της, να ξεπεράσει τη λιτότητα και να ανθίσει δίχως δάνεια από το ΔΝΤ, το ESF και τους Γερμανούς”.
Τέλος, οι FT καταλήγουν λέγοντας ότι “φυσικά υπάρχει το κεφαλαικό κόστος, αλλά δεδομένης της ανταγωνιστικότητας των φωτοβολταϊκών, το έργο θα είναι εμπορικά βιώσιμο. Η γερμανική στάση απέναντι στην επένδυση σε ένα έργο υποδομών που θα φέρει μακροπρόθεσμες επιστροφές θα είναι διαφορετική σε σχέση με το να προσφέρουν στην Ελλάδα και άλλη δανειακή βοήθεια. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα μονάχα με τον τουρισμό και τα φρούτα. Η ενέργεια προσφέρει ένα τρόπο να ξεκινήσει η αναγέννηση με βάση μια ανανεώσιμη πηγή εσόδων και πλούτου”.

 https://energypress.gr/news/ft-megala-fotovoltaika-stin-ellada-kai-metafora-energeias-stin-eyropi-meso-neoy-diktyoy-i-lysi